Men maakt de fout om één verklaring als DE verklaring te willen zien. De prijs is volatiel en dat is door meerdere oorzaken dan enkel de kerncentrales. Indien het enkel de kerncentrales waren dan waren de prijzen in Duitsland bvb hoog gebleven, ook hier zijn er kerncentrales gesloten die totaal onmisbaar waren volgens sommigen. De prijs hangt af van vraag en aanbod van ALLE bronnen plus speculatie over de economische/weer situatie. Het aanbod is er ondanks de sabotage van Rusland altijd geweest en de reserves zijn aangevuld, alternatieven zijn gezocht en vooral landen zijn begonnen met ernstig voor HE te gaan en daardoor minder af te hangen van schurkenstaten zoals Rusland. Ik merk daarbij op dat Rusland trouwens ook een zeer belangrijke bron is voor brandstof voor kernenergie.
Dat was eigenlijk ook niet zo verwonderlijk want alle Belgische kerncentrales hebben al uitgelegen door hoge betrouwbaarheid en ook toen ging de lamp... niet uit. Zelfs een debacle in Frankrijk met 50% van hun kerncentrales uit deed de lampen niet doven, neen, Frankrijk kon gewoon stroom invoeren oa van landen die vaak geen kernenergie hebben of zeer weinig. Maar onze laatste 2 oude knarren, die zouden wel noodzakelijk zijn.
De verlenging blijkt vandaag al een dure en niet grappige grap te worden waarbij we altijd gekloot zijn, zoals ze in Rundskop vertellen. Zijn de prijzen laag dan betalen we veel voor het contract, zijn ze hoog... dan betalen we ook veel. De enige uitweg als consument is dus zelf inzetten op HE zodat je zo weinig mogelijk afhangt van de peperdure centrale opwekking. De fans van kernenergie mogen van mij hun langetermijncontract bij Engie behouden maar zelf kies ik iets anders. Ze kunnen zich misschien verwarmen aan de afvalberg onder hun huis want men is nog naarstig op zoek naar enkele dumpplaatsen voor de komende duizenden jaren
De prijzen zijn ook gezakt omdat er elk jaar veel HE bijkomt en deze steeds goedkoper wordt zoals al in diverse cijfers/beelden aangetoond, oa door de wereldautoriteit IEA. Dat ondergraaft het businessmodel van kernenergie compleet. Het is niet flexibel en past niet in een toenemend scenario van overvloedige HE. Met af en toe wat bijspringen komt men er niet want men komt er nu al bijna niet. Opnieuw, er is een hele goede reden waarom geen enkel, totaal geen enkele, privéonderneming nog aan de zaak wil beginnen. Het is verlieslatend zonder enorme subsidies en garanties op hoge prijzen. En ja, het riedeltje van de wet op de kernuitstap mag ook opgeborgen worden want in landen zonder die wet zijn er even eugh... veel privé investeerders.
En over kolen:
Coal is dying in USA & EU. Coal, however, is dying faster in EU. Another 20% of EU coal fleet will close in next two years, falling below 100GW. Germany leads closures.
US has ~180GW of coal and closed 22.3GW in last 2 years.
En ja, wind en zon blijken nogmaals niet zo slecht te zijn in elkaar aanvullen volgens Ember:
En dan komt het punt, zelfs indien je zou willen dat kernenergie de gaatjes zou mogen opvullen, dat volstaat in de verste verte niet om ze ooit rendabel te maken. Er komt constant bijkomende HE bij die de aller aller laatste sprietjes gras onder de nucleaire voeten wegmaait. De huidige centrales zullen nog wel even mogen bijspringen maar de economische realiteit is gewoon dat er geen zinnig mens nog zijn geld aan kernenergie zal willen, laat staan kunnen, spenderen. Een eindeloze put die nooit heeft kunnen waarmaken wat men beloofde. De gevolgen van deze vergissing zal ons nog duizenden jaren achtervolgen als de bom niet sneller valt.