Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Jacodaf
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 Nov 2012

Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor Jacodaf » 1 week 13 uur 8 minuten geleden (17 Okt 2020, 20:24)

Hey mede Corona gedupeerden,

Binnen 2 weken verhuis ik naar m'n nieuwbouw, waar ik er aan denk om volgende opstelling toe te passen:

Afbeelding

Een beetje verduidelijking:
Er ligt CAT6 en er komt Fiber, eerst via Proximus voor 6 maanden (promo van bouwpromotor) en dan zien we wel of EDPNet in de plaats komt.

Qua Wifi dacht ik aan een Deco M9 Plus. Dit met ethernet backhaul en dus de eerste deco als router ipv de bbox. Bbox zou dan wel rechtstreeks met de Proximus decoder verbonden blijven want dit kan blijkbaar soms problemen geven.
De keuze voor Deco M9 ipv aparte AP's zoals Ubiquiti is eenvoud, goedkopere prijs + geen handoff door de bedrade backhaul. Bij aparte AP's is de handoff wel een veel voorkomend probleem of alleszins moeilijker in te stellen. Ook bevat de Deco Zigbee, wat me handig lijkt voor HUE lampen in oa. onze tuin.

Aan de TV zijn er 4 x UTP CAT6, op de 1v zijn er 3 (in in elke kamer) en op de 2v zijn er 2 in de slaapkamer.

Ik zou dus werken met enkele aparte switchen (een aan de tv en 1 in de bureau). Ik weet dat dit niet ideaal is, maar het was moeilijk te bepalen hoeveel aansluitingen ik exact nodig had. De kleine switch (1+4) van de bureau is het enige dat reeds aangekocht is

Voorlopig lijkt het niet de bedoeling om camera's te installeren. Deurbel op wifi.

Is dit een beetje 'ok' installatie, wat zou je veranderen?
Is het een goed idee om een klein rack + patchpaneel hiervoor te hangen in de garage? Of beter gewoon de switch aan de muur hangen en kabels proper wegwerken?

Ben niet van plan serieuze instellingen aan te passen in m'n hele netwerk. Enkel wil ik nog uitzoeken of een pihole iets is...
Een kabel voor een AP in de tuin is waarschijnlijk nog iets dat zal gebeuren.

Bedankt om het eens te bekijken en jullie ervaringen, ideeën te delen. :beerchug:

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1178
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 57 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor DarkV » 1 week 12 uur 20 minuten geleden (17 Okt 2020, 21:12)

Een beetje raar om in een nieuwbouw meteen drie switches te zien... waarvan één zelfs wireless aangesloten.

Als je vanaf nul kan beginnen dan ga je normaal voor één centrale switch.

Normaal plaats je trouwens een patchpaneel waarop je kabels toekomen (meestal zijn ze niet allemaal in gebruik).

Jacodaf
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 Nov 2012

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor Jacodaf » 1 week 12 uur 14 minuten geleden (17 Okt 2020, 21:18)

Alles is bedraad hoor, zowel switch als meshpunten.
Wired backhaul mesh, die dan wifi uitzenden.

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1178
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 57 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor DarkV » 1 week 12 uur 7 minuten geleden (17 Okt 2020, 21:25)

Sorry, was een foutieve interpretatie van mij ivm de switch rechtsonder.

In ieder geval ga je best vanaf een centraal punt naar ieder toestel afzonderlijk... nu heb je potentiele bottlenecks tussen je switchen.

Trouwens AP's wired aangesloten is niet echt mesh :-)

Gebruikersavatar
selder
Moderator
Moderator
Berichten: 5885
Lid geworden op: 29 Jun 2005
Locatie: Tienen
Bedankt: 651 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 87 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor selder » 1 week 12 uur 51 seconden geleden (17 Okt 2020, 21:32)

Idd, “mesh” slaat volgens de marketingmannen voor een exclusieve 5 of 6Ghz antenne die énkel voor het verkeer tussen APs gebruikt wordt.
Ghost S1 • 8086K @5.2Ghz • Asus ROG Ryuo 240mm • Asus ROG STRIX Z390-I • Corsair Vengeance LPX 2x16GB 3200Mhz • Asus RTX2080Ti Turbo • Samsung 970 EVO 2TB • Asus ROG Swift PG258Q 240Hz • Logitech G Pro keyboard/mouse/headset

Jacodaf
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 Nov 2012

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor Jacodaf » 1 week 11 uur 59 minuten geleden (17 Okt 2020, 21:33)

DarkV schreef:In ieder geval ga je best vanaf een centraal punt naar ieder toestel afzonderlijk... nu heb je potentiele bottlenecks tussen je switchen.
Trouwens AP's wired aangesloten is niet echt mesh :-)


Ze werken als mesh omdat ze vlot overschakelen op elkaar. Is dit makkelijk te doen met gewone AP's, want van wat ik lees is dit altijd het probleem bij AP's bij bvb whatsapp gesprekken terwijl je van beneden naar boven wandelt.

Origineel wou ik aparte AP's nemen, maar bij deze setup (deco m9 als router), kom ik aansluitingen te kort aan de tv.
Er moet een utp terug naar de garage + zou m'n b&o via utp doen. Nu, ik kan de tv + b&o ook via wifi doen, maar is dan ook weer jammer...

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1178
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 57 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor DarkV » 1 week 11 uur 56 minuten geleden (17 Okt 2020, 21:36)

Jacodaf schreef:Ze werken als mesh omdat ze vlot overschakelen op elkaar.


Wat jij bedoelt is roaming... mesh heeft hier niets mee te maken (daar leggen de AP's onderling wirless connecties).

Mesh is dan ook gewoon een fancy naam voor wireless repeaters, wireless uplinks, ... kortom iets wat je niet wil (tenzij die op een aparte frequentie is).

Jacodaf
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 Nov 2012

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor Jacodaf » 1 week 11 uur 53 minuten geleden (17 Okt 2020, 21:39)

Het verschil tussen een repeater en een mesh is dat de repeater de bandbreedte aan het toegangspunt duidelijk kan verminderen. Bij een mesh en zal zeker bij deze triband heb je dit probleem dus niet. Het is geen marketing.
Wat ik wil is een goed mesh systeem, wired, en dus geen repeater. Ofwel 2 of 3 AP's die vlot overschakelen op elkaar.

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1178
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 57 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor DarkV » 1 week 11 uur 22 minuten geleden (17 Okt 2020, 22:10)

Jacodaf schreef:Het verschil tussen een repeater en een mesh is dat de repeater de bandbreedte aan het toegangspunt duidelijk kan verminderen. Bij een mesh en zal zeker bij deze triband heb je dit probleem dus niet. Het is geen marketing.


99% van de mesh systemen die vandaag verkocht worden zijn gewoon wireless repeaters en hebben geen derde band voor de interlink.

Mesh is dus voor 99% pure marketing.

Jacodaf schreef:Wat ik wil is een goed mesh systeem, wired, en dus geen repeater. Ofwel 2 of 3 AP's die vlot overschakelen op elkaar.


Nogmaals... wat jij omschrijft is roaming en staat totaal los van mesh (en aangezien jou AP's wired zijn doen ze ook niet aan meshing).

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 547
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor didi79 » 1 week 11 uur 9 minuten geleden (17 Okt 2020, 22:23)

WTF !! Dude !!

Gouden regel in IT: Keep it simple

  • één centrale switch is meer dan genoeg
  • 2 routers na elkaar is gewoon lastig... en in dit geval absoluut onnodig (tenzij die eerste Deco M9 ook firewalling doet)
  • meerdere switchen na elkaar (chaining) is nooit goed (als je dan al meerdere swichen nodig hebt, maak er dan een layered topologie van)
  • heb je echt wel 3 AP's nodig ?!
  • een AP heeft geen "IN" en "UIT"
  • gebruik netwerksymbolen waarvoor ze dienen: de buisjes waar jij je switchen mee voorstelt, worden in de praktijk gebruikt om een subnet voor te stellen

Jacodaf
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 Nov 2012

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor Jacodaf » 1 week 10 uur 57 minuten geleden (17 Okt 2020, 22:35)

didi79 schreef:WTF !! Dude !!

Gouden regel in IT: Keep it simple

  • één centrale switch is meer dan genoeg
  • 2 routers na elkaar is gewoon lastig... en in dit geval absoluut onnodig (tenzij die eerste Deco M9 ook firewalling doet)
  • meerdere switchen na elkaar (chaining) is nooit goed (als je dan al meerdere swichen nodig hebt, maak er dan een layered topologie van)
  • heb je echt wel 3 AP's nodig ?!
  • een AP heeft geen "IN" en "UIT"
  • gebruik netwerksymbolen waarvoor ze dienen: de buisjes waar jij je switchen mee voorstelt, worden in de praktijk gebruikt om een subnet voor te stellen


Hey, ik ben geen netwerkspecialist he :-)

De 2 routers is omdat de bbox nodig is voor proximus. Met de routers van proximus en telenet kan je niks instellen.
Ik zou de stappen doen die bij proximus staan:
Verbind je privérouter via de LAN-uitgang van de b-box met de WAN-ingang van de privérouter.
Zet de DHCP-functie op je privérouter AAN.
Wijzig de IP-instellingen van je privérouter zodat deze verschillend zijn van de b-box:
Default Gateway: wijzig deze naar een ander IP-adres dan dat van de b-box, bv. 192.168.2.1.
DHCP-range: wijzig deze naar een andere range dan die van de b-box, bv. 192.168.2.2 - 192.168.2.255.
Maak een PPPoE-sessie aan op je privérouter met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je internetverbinding.


3 AP's nodig is niet zeker inderdaad, zou ook het 2 pakket kunnen kopen en bekijken

Die AP's hebben wel degelijk 1 in en 1 uit om toestellen erna aan te sluiten. Idem als de Orbi's etc.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3440
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 356 keer
Contact:

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor devilkin » 1 week 10 uur 48 minuten geleden (17 Okt 2020, 22:44)

Jacodaf schreef:Die AP's hebben wel degelijk 1 in en 1 uit om toestellen erna aan te sluiten. Idem als de Orbi's etc.


Pas hiermee op - Unifi AP's hebben dit ook, maar dikwijls kan je ze niet apart instellen.
maw: link negotiation is voor beide hetzelfde, eventuele VLAN config is hetzelfde, ... het is pure passthrough, je kan er niks fancy mee doen.

Geen idee hoe dit zit bij andere merken, maar kijk wel na dat jouw usecase ook overeenkomt met wat je ermee kan.
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & Ubiquiti USG-3
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 547
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor didi79 » 6 dagen 23 uur 11 minuten geleden (18 Okt 2020, 10:21)

Jacodaf schreef:Hey, ik ben geen netwerkspecialist he :-)


Reden te meer om het simpel te houden.

Maar mij is nog niet duidelijk waarom je een 2de router nodig hebt ? Wat gaat die dan routeren ?

Jacodaf
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 Nov 2012

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor Jacodaf » 6 dagen 21 uur 53 minuten geleden (18 Okt 2020, 11:39)

didi79 schreef:
Jacodaf schreef:Hey, ik ben geen netwerkspecialist he :-)

Reden te meer om het simpel te houden.
Maar mij is nog niet duidelijk waarom je een 2de router nodig hebt ? Wat gaat die dan routeren ?


De eerste router is die van Proximus in dit geval. De 2de is die in de Deco M9 zelf.
Ik zou de eerste eigenlijk doorlussen zodat deze eigenlijk alleen de proximus tv decoder voorziet. De router in de Deco zou ik houden omdat ik dan via de deco app alles kan regelen + ze zo reageren als 1 systeem met de dedicated backhaul.
De bbox kan perfect als router dienen, maar dan reageren de 3 Deco's als aparte AP's en kan ik beter iets anders kopen denk ik. Alles instellingen lijken me dan ook via de bbox te moeten gebeuren, terwijl het via de deco app net makkelijk is om een gastnetwerk aan te maken bijvoorbeeld. Ook zijn er beperkingen op een bbox of telenet router qua instellingen, statisch ip te kiezen etc om bijvoorbeeld een pihole makkelijk op aan te sluiten met vast IP. Corrigeer me als ik fout ben he, maar dat lees ik toch overal.

Ik wil een deftig systeem, maar zonder teveel poespas. Ubiquiti lijkt me te duur voor wat ik ermee wil doen.
Door de router aan de tv te zetten (gezien deze wifi uitzendt) verlies ik een UTP aansluiting daar gezien deze terug moet naar de grotere switch. Hier had ik op zich geen rekening mee gehouden bij het doorgeven aan de elektricien. Ook is er een soundbar bijgekomen. Ik zou de tv + soundbar ook op wifi kunnen zetten mocht dit nodig zijn, maar natuurlijk heb ik het liefst alles bekabeld.
Aan de bureau is er, door de corona, ook veranderd dat er daar een laptop + printer bij moet door thuiswerk. Ook hier was nog geen sprake van bij het doorgeven aan de electricien.

Zowel laptop als printer kunnen ook op wifi natuurlijk, en dan zijn die 2 extra switchen niet nodig. Zouden jullie een installatie met 1 enkele switch en deze toestellen (laptop, printer, soundbar, ...) op wifi opteren boven een installatie met 3 switchen in ster opstelling, maar dan alles bekabeld?

Afbeelding

Bedoeling is ook om na 6 maanden over te schakelen op EDPNet, tenzij de proximus me enorm bevalt.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 547
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor didi79 » 6 dagen 20 uur 15 minuten geleden (18 Okt 2020, 13:17)

Ik ken de Deco AP's niet. Maar zolang die mekaar zien, zal het wel ok zijn.

Dus simpel houden
Afbeelding


En als je niet anders kan om toch switchen te zetten - omdat je onvoldoende netwerkkabels voorzien hebt in je nieuwbouw :bang: :? - maak dan een gelaagd model:
Afbeelding

Bovenste switch doet dus in feite distributie. Kan geen kwaad om er in dergelijke kleine netwerken ook end points op aan te sluiten. Of centrale apparatuur zoals een server, NAS...
Maak daar een PoE switch van en je hoeft je access points niet meer apart van stroom te voorzien. Dan ga je wel andere AP's moeten nemen, want die Deco hebben geen PoE...
Dat kan je dan allemaal netjes in je garage in een patchkastje zetten. Gestructureerde bekabeling vanuit heel het huis laat je toekomen op een patchpaneel.

De andere switchen én AP's vormen de access laag.
Begin er niet aan met zaken doorheen je AP's te verbinden.

Advies van iemand die wél wat van netwerken kent ;-)


PS: TV decoder uiteraard rechstreeks verbinden met bbox.

Jacodaf
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 14 Nov 2012

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor Jacodaf » 6 dagen 19 uur 53 minuten geleden (18 Okt 2020, 13:39)

Prachtig advies Didi, apprecieer de moeite, bedankt!

De AP's die dan veel worden aanbevolen zijn de Ubiquiti's. Hier ervaring mee of denk je zelf aan iets anders? Wil echt wel goeie wifi en snelheid thuis. Zou anders zonde zijn van de fiber 500Mbps.

Ik kan alles sturen met 1 switch als ik echt wil, maar dan moet de tv op wifi en misschien de B&O soundbar ook.
En boven moet dan de laptop + printer of wifi. Zou dit dan toch beter zijn, meer met wifi, om van de 2 extra switchen af te zijn?

Door de corona is er veel veranderd sinds het doorgeven van alle aansluitingen aan de elektricien. 1 Desktop was in de bureau de bedoeling, maar komt
door het vele thuiswerk nu een laptop + printer bij. Aan de TV had ik niet verwacht dat m'n soundbar ook een ethernet aansluiting had en dat ik een UTP zou verliezen met m'n opstelling om de AP via ethernet terug via de muur naar de switch in de garage te sturen.

didi79
Premium Member
Premium Member
Berichten: 547
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor didi79 » 6 dagen 19 uur 31 minuten geleden (18 Okt 2020, 14:01)

Ik heb één unifi AP-AC-Lite, centraal in het huis en daarmee dekking (2.4 GHz) over het hele huis. Maar elke situatie is natuurlijk anders.
Hier is fiber nog niet een optie, dus aan Gigabit snelheden op wifi heb ik momenteel nog niet veel. Als dat ooit zo is, dan misschien wel een extra AP nodig voor goeie 5 GHz dekking.

Ben het niet zeker, maar als je Unifi AP's wil laten samenwerken, heb je misschien wel een unifi controller nodig.

Als je goeie wifi hebt, zijn devices op wifi geen probleem.
Hier 2 TV's, 2 android TV bakjes op Wifi. En verder nog alles dat draagbaar is ook op wifi: 2 Nintendo switchen, 3-4 laptops, 2 tablets, 3 smartphones.

Bekabeld aangesloten: NAS, smarthome controller (Vera), solar omvormer, home server, PC en laptops (thuiswerk aan bureau).

DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1178
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Bedankt: 57 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer

Re: Nieuwbouw -> Uitgetekende opstelling ok?

Berichtdoor DarkV » 6 dagen 18 uur 52 minuten geleden (18 Okt 2020, 14:40)

Jacodaf schreef:De AP's die dan veel worden aanbevolen zijn de Ubiquiti's. Hier ervaring mee of denk je zelf aan iets anders?


Het voordeel van Ubiquiti is dat het een gans ecosysteem is dat je steeds kan uitbreiden en upgraden. Geen idee hoe het zit met de Deco M9... maar kan je morgen een extra AP aankopen zonder problemen ? Kan je volgend haar een extra "M12" (fictief nummer) aankopen terwijl de overige blijven werken, ... en je alles nog steeds centraal kan beheren/configureren ?

Jacodaf schreef:Hier had ik op zich geen rekening mee gehouden bij het doorgeven aan de elektricien.


Van een deftige elektricien zou ik verwachten dat hij mij advies geeft... en dat is aan de TV minstens 4 UTP aansluitingen voorzien, alsook in iedere kamer minstens twee, en verder nog enkele kabels voor AP's op centrale plaatsen. Ik begrijp niet dat mensen hier maximaal 250 euro trachten te besparen op misschien een nieuwbouw van 200 a 300.000 euro (als het al niet meer is).

Nu ja, elektriciens denken tegenwoordig dat alles via WIFI werkt en voorzien met moeite één UTP aansluiting aan je TV :bang:


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten