Een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp moet warmte onttrekken aan buitenlucht die op vries- en ijsdagen makkelijk richting -5 tot -10°C kan gaan.
Dat zal inderdaad makkelijker in Scandinavië (waar niet geheel toevallig warmtepompen heel populair zijn) gebeuren dan in Vlaanderen.
Woont TS in Vlaanderen of in Scandinavië?
Voor wie in Vlaanderen woont is relevante meetdata dan iets betrouwbaarder om mee te werken dan een loze bewering op het www om de eigen agenda kracht bij te zetten.
Gemeten onder thermometerhut in centraal Vlaanderen (regio Mechelen) kom ik voor 2025 voorlopig dan op volgende cijfers uit:
Ijsdagen: 1 - 11/1/2025 waar de gemiddelde 24-uurs temperatuur eindigde op -1,5°C, de max. dagtemperatuur eindigde op -0,3°C en de laagste gemeten temperatuur eindigde op -3,6°C. Ver van de "makkelijke" richting van -5 tot -10°C.
We spreken van een ijsdag wanneer de maximumtemperatuur, gemeten in een weerhut, de hele dag onder 0 °C
Vorstdagen: 44 - waarbij de laagste temperatuur gemeten op 2 februari was maar de gemiddelde etmaaltemperatuur -0,3°C bedroeg gezien de max. gemeten dagtemperatuur op dezelfde dag +9,1°C bedroeg.
Typisch een wolkenloze dag waar een woning met genoeg zuidgericht glas al voldoende heeft aan de zoninstraling.
Het zijn nl. niet de dagen met vrieskou en heldere luchten dat je veel moet verwarmen maar de grijze druilerige zonloze dagen waar de buitentemperatuur doorgaans boven de 5°C uitkomt.
Op een vorstdag daalt de temperatuur op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter boven de grond tot onder het vriespunt.
Om nog meer te nuanceren en de werkelijkheid weer te geven:
In januari 25 bedroeg de gemiddelde buitentemperatuur +3,3°C, de laagste buitentemperatuur -5,8°C en de hoogste +12,7°C
In februari was dit respectievelijk +4,25/-6/+19,3
In maart +7,8/-3,7/+22,5
In april +12,2/-1,3/27,7
De gemiddelde etmaaltemperatuur was dus geen enkele maand negatief.
In een goed geïsoleerde woning is er ook weinig warmteverlies over 24 uur.
Je gaat dan ook verwarmen tijdens de warmste uren van de dag (indien met voldoende zoninstraling al nodig) en niet tijdens de koudste uren van de dag.
Of op vriesdagen de vraag hoof is hangt dus eveneens af van de ligging en oriëntatie van de woning en hoe de bewoners met stookgedrag omgaan.
De koudste dagen zijn net de dagen met een heldere lucht. In een goed geïsoleerde woning met voldoende zonne-instraling moet er dan nauwelijks tot weinig bijgestookt worden.
De dagen wanneer er het meest verwarmd moet worden zijn de druilerige zonloze dagen en dan komt de buitentemperatuur boven de 5°C uit en dan stijgt het rendement van een warmtepomp weer.
Wie een beetje zijn verstand gebruikt isoleert eerst voldoende zodat er weinig warmteverliezen zijn. Het is dan ook niet meer nodig om in het holst van de nacht tijdens de koudste uren te gaan verwarmen maar dat te doen tijdens de dag.
Ook nog eens de uren van de hoogste HE productie.
Gezien de huidige tendens van klimaatopwarming met steeds zachtere winters heeft investeren in geothermie voor een private woning nog maar weinig zin. Waar het wel zin heeft is wanneer men in geothermie investeert voor meerdere woonunits (BEO-veld) zoals een woonwijk met centrale geothermie of appartementen. De kosten worden dan gedeeld over meerdere woonunits.
Mooie voorbeelden daarvan zijn bv. de wijk Averegten in Heist-op-den-Berg en het project Wattland in Mechelen.