V2G - Betaalbare v2G tech door Nissan

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12474
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 591 keer
Bedankt: 718 keer
Recent bedankt: 9 keer
Te Koop forum

De Japanse autobouwer Nissan gaat vanaf 2026 op bepaalde van zijn elektrische modellen in Europa “betaalbare” vehicle to grid-technologie (V2G) introduceren. Met die technologie kan een eigenaar van een elektrisch voertuig de energie in de autobatterij gebruiken om het huis van stroom te voorzien of om de elektriciteit terug te verkopen aan het elektriciteitsnet. Nissan lanceert de technologie voor bi-directioneel laden in het Verenigd Koninkrijk en zal ze nadien uitbreiden naar andere Europese markten.

Onder de naam Nissan Energy wil Nissan de V2G-technologie verder uitrollen in Europa en daarbuiten. De autobouwer heeft wereldwijd al zowat 40 pilootprojecten uitgevoerd. Na een succesvol project aan de universiteit van Nottingham is Nissan de eerste autobouwer die in het Verenigd Koninkrijk een ‘G99 grid code’-certificering verkregen heeft voor een AC-gebaseerde V2G-oplossing.

Elektrische voertuigen met V2G-technologie zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij het integreren van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, in het energienet. Ze kunnen energie opslaan wanneer er veel productie door die bronnen is, en deze terugleveren bij momenten van weinig zon of wind.

Nissans V2G-systeem dat binnenkort in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd wordt, verschilt van andere oplossingen doordat het bi-directionele stromen mogelijk maakt voor zowel wisselstroom als gelijkstroom. ‘Hierdoor is een dure wallbox overbodig en wordt de technologie toegankelijker voor een breder publiek”, aldus Nissan.

Het Belgische technologiebedrijf Enovates ontwikkelde de wallbox. Die fungeert als het centrale systeem, waarbij informatie over energieaanvraag en -aanbod wordt uitgewisseld. Vervolgens regelt het systeem dat de auto met een specifieke hoeveelheid energie geladen wordt of die teruglevert aan huis of elektriciteitsnet.

“Deze test is een belangrijke stap in het realiseren van een duurzame, onderling verbonden energietoekomst, waarin elektrische voertuigen centraal staan bij duurzame mobiliteitsoplossingen en het verlichten van de druk op het energienet”, aldus Enovates-topman Bart Vereecke.
Mooi dat een Belgisch bedrijf ook hieraan meewerkt. Het kan een belangrijke stap zijn in de aanpak van ons energievraagstuk.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”