Ervaringen met buitengevelisolatie en sierpleister of andere

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
NuKeM
Administrator
Administrator
Berichten: 5684
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 126 keer
Bedankt: 268 keer
Recent bedankt: 1 keer

We hebben hier besloten (weer) wat te renoveren in huis, deze keer met focus op een uitbouw in combinatie met isolatie (gevel en indien nodig ook dak).
De architect die we hebben aangesproken spreekt vooral van ETICS, dus bv. isolatieplaten met daarop een pleister (ook wel crepi genoemd).
De huidige situatie is een buitenmuur bestaande uit 14cm snelbouwsteen, 6cm spouw en 10cm gevelsteen. Op de benedenverdieping zit er 4cm isolatiewol in die spouw, op de bovenverdieping niets.
Ook te weten, de woning had in het verleden problemen met vocht in de muren (mogelijk door pleisterwerk dat te laag ging, mogelijk ook iets ernstiger) en ook de betonnen fundering lag bij het uitbreken van de vloer nat (er werd dan ook geïmpregneerd tegen opstijgend vocht rondom de woning). Daarnaast hebben we op zolder af en toe (pak elke 4-5 jaar) last van muizen die (waarschijnlijk) via de spouwmuur zich in de isolatie van de zolder komen nestelen.

De spouwmuur isoleren/opvullen is moeilijk aangezien er al iets in zit en onze architect is er ook geen fan van. Ik eigenlijk ook niet meer.
De architect leek me vooral fan van het idee om tegen de bestaande buitengevel isolatie te plaatsen en daar dan op te werken met een sierpleister.
Ikzelf ben eerder fan van het volledig verwijderen van de buitengevel en bestaande isolatie, de eventuele vochtproblemen/oorzaken goed te onderzoeken, de ingangen voor de muizen te dichten en deftig te isoleren tegen de huidige binnenmuur (liefst ook EPB proberen respecteren, bv. door creatie van EPB-aanvaarde bouwknopen).
Maar, sierpleister (waar vele soorten van zijn, veel info is bv. te vinden bij buildwise) spreekt me niet echt aan. Niet dat ik het niet mooi vind, maar het is wat minder bestand tegen mechanische stoten en vooral, de pleisterwand die er na x jaar nog even mooi uit ziet als toen hij geplaatst werd heb ik nog niet gevonden (groene algen bv.), al zouden daar oplossingen voor zijn (soort pleister/behandeling?).
Neem daarbij dat het moeilijk (maar niet onmogelijk) is om zware zaken op zo'n gevel te bevestigen (we hebben niet lang gelden overal aluminium voorzetrolluiken geplaatst... die nu misschien/waarschijnlijk voor de vuilbak zijn :bang: ) en ik ben nog wat minder fan aan het worden van die crepi.
Lang verhaal kort: Zijn hier mensen die tevreden zijn van hun sierpleister met isolatie? Wat werd er dan gezet? Misschien ook mensen die daar voorzetrolluiken hebben op hangen? Zo ja, via welk systeem? Misschien mensen die steenstrips aanbevelen of juist afraden als alternatief?

Moest het budget het toelaten zou ik de buitengevel weghalen, isolatie zetten en een nieuwe buitenmuur met spouw laten metsen... maar ik betwijfel dat dit haalbaar zal zijn. Dat zou ook veel beter zijn omdat die buitenmuur goed akoestisch isoleert (de meeste thermische isolatie niet).
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6446
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 773 keer
Bedankt: 331 keer
Recent bedankt: 14 keer

NuKeM schreef: 24 feb 2024, 17:27 Lang verhaal kort: Zijn hier mensen die tevreden zijn van hun sierpleister met isolatie? Wat werd er dan gezet? Misschien ook mensen die daar voorzetrolluiken hebben op hangen? Zo ja, via welk systeem? Misschien mensen die steenstrips aanbevelen of juist afraden als alternatief?
Met buitenpleister moet je idd oppassen. *
Normaal gezien heb je een 7 jaar garantie tegen algenaanslag.
Over smaken kan je echter geen discussie voeren.
Op de eigen buitenwoning (wel geen vochtproblemen in en aan de muren) hebben we de reeds met harde platen gevulde spouwmuren bovenaan ook dicht gespoten (anders heeft buitenisolatie weinig zin) en vervolgens langs buiten met PIR bekleed met mechanische verankering (bij pleister gebruikt men andere platen die doorgaans gelijmd worden op de gevel).
De volledige gevels werden daarna afgewerkt in ceder wat normaal langer zou moeten meegaan dan wij.
Is ook beter bestand tegen warmtecaptatie in de zomers (iets met de klimaatopwarming of zo iets).
Het resultaat is nu wel dat door de combinatie van isolatie aan alle buitengevels (zoldervloer was al geïsoleerd met 26 cm rotswol maar daar komen volgend jaar ook nog PIR platen bij) en een zuidgerichte glazen aanbouw met driedubbel glas (die zich uitstrekt over de volledige leefruimte) de verwarmingskosten zodanig gedaald zijn (ook bij langdurig niet stoken in de winter wordt het in de woning nergens kouder dan 14,5°C) dat de woning hoofdzakelijk verwarmd kan worden via rechtstreekse instraling en bij afwezigheid zon met een paar kWh per etmaal via de WP'en.

De woning lijkt van buiten nu wel op een houten schuur (of als je "in" wil doen op een Zweeds langhus :-D ) maar dat maakt voor ons niet uit. Wij bouwen niet voor de voorbijgangers noch voor de buren (en dan nog, je kan vanaf de smalle doodlopende eenrichtingsstraat nauwelijks de helft van de voorgevel zien).

Rolluiken hebben we niet.
Voor het niet woongedeelte (dubbel 0,8 glas) zitten volhouten richtbare draailuiken (houdt indien nodig licht, wind en zon tegen) en voor het driedubbel glas (0,6) voor de leefruimte externe verticale screens in drie delen (zodat ze afhankelijk van de zonnestand (gedeeltelijk) gesloten kunnen worden. Er staan ook nog bladverliezende bomen en struiken voor. In de zomer wordt het zonder koeling in het woongedeelte dan ook niet warmer dan 21°C en in de slaapkamers (indien luiken tussen 10:00 en 15:00 gesloten) niet warmer dan 18°C.

* De witte buitenpleister aan onze stadswoning ziet er na bijna vier jaar nog als nieuw uit (maar is wel een verkeersluwe eenrichtingsstraat).
De witte bepleistering op gelijmde isolatieplaten op een nieuwbouwwoning in onze wijk (bosrijke omgeving) ziet er na 7 jaar ook nog als nieuw uit. Anderzijds, een paar huizen verder zit op een gerenoveerde buitengevel (gelijmde isolatieplaten + witte pleister) na slechts 2 jaar de noord- en oostgevel al bijna volledig onder de groene algen.
Sol Invictus!
Disclaimer: op het weergeven van ervaringen volgens de eigen situatie kunnen geen rechten door derden onttrokken worden.
Gebruikersavatar
cptKangaroo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3289
Lid geworden op: 18 dec 2004, 14:33
Locatie: 053 Aalst
Uitgedeelde bedankjes: 753 keer
Bedankt: 252 keer
Recent bedankt: 1 keer
Provider
Te Koop forum

Een drainagebuis rond het huis leggen tijdens de nieuwe aanbouw?

Eventueel bepaalde stukken met een steviger materiaal dan de crepi, bijvoorbeeld een grote kader die meerdere ramen omvat en dan bekasting binnenin die kader? Hangt uiteraard af van de specifieke situatie.

De muizen zou ik niet als bouwkundig probleem beschouwen, al worden ze misschien wel geholpen door bepaalde zaken.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12503
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 593 keer
Bedankt: 720 keer
Recent bedankt: 9 keer
Te Koop forum

Crepi is een veelgebruikte optie en het heeft het voordeel dat het snel een groot oppervlakte uniform kan afdekken. Uiteraard zijn er ook nadelen zoals teerder dan steen en de kans op vervuiling, zeker als je voor wit kiest. Onze voorgevel is gedeeltelijk in witte crepi maar het grootste deel is aan de garage waar er een overloop is van de eerste verdieping en de crepi is dus deels beschermd van weersinvloeden. Een ander stuk zonder die bescherming is er nu bijna 10 jaar en ziet er nog altijd goed uit. Het is wel een doodlopende straat met beperkt verkeer.

Er zijn wel sporen van vervuiling maar die komt vooral van grassen die voor de muur staan en die bij wind tegen de muur waaien. Na een tijd laat dat lichte sporen na.

Een andere zaak is de isolatie. Toen de laadpaal werd geïnstalleerd moest er door de crepi geboord worden. Daarbij kwam er vrij veel isomobolletjes vrij die de straat ineens een winterse aanblik gaf :)

Ook als je iets wil monteren op zo'n wand moet je zien dat er voldoende ondersteuning is voor het gewicht van een lamp bijvoorbeeld. Bij ons werd er dan een houten stukje achter de crepi voorzien voor extra houvast. Dat moet je uiteraard voorzien.

Crepi is een goede oplossing als je gevel niet teveel last heeft van weersinvloeden en je dak het regenwater goed verwerkt. Vaak zie je gevels met enorme groene strepen door regenwater dat langs de gevel loopt en algen. Een probleem met bvb een goot kan dus voor vervuiling zorgen.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”