Fortis gaat als eerste Belgische bank internetbetalingen met een kredietkaart sterker beveiligen. De meeste andere banken volgen wellicht volgend jaar. Tegen einde 2005 zal het zelfs mogelijk zijn om internetaankopen met een gewone bankkaart te betalen.
,,Het is niet veilig genoeg.'' Dat is de reden voor veel Belgen om nooit iets via internet te kopen. Ze vrezen dat de gegevens van hun kredietkaart misbruikt zullen worden, en wagen er zich daarom niet aan. Fortis gaat nu als eerste Belgische bank een extra-beveiliging geven. Haar klanten van computerbankieren moeten hun internetaankopen binnenkort elektronisch ondertekenen met hun Digipass. Dat is een toestelletje dat ze al voor pc-banking hebben en dat bij elke betaling een code aflevert die moet worden ingetikt. Fortis is daarmee de eerste bank die de nieuwe internationale veiligheidsnormen van Visa en Master Card volgt.
Vroeger waren de risico's bij fraude met internetaankopen volledig voor de handelaar. Sinds juli 2003 zijn Visa en Master Card bereid de risico's op zich te nemen als de transactie via een beveiligde verbinding gebeurt. Daarvoor hebben ze een norm uitgewerkt, 3-D Secure, die in toenemende mate door de belangrijkste internethandelaars aanvaard wordt.
De meeste Belgische banken (met uitzonderingen als Europabank en Citibank) zijn aandeelhouder bij Bank Card Company (BCC), die de uitwerking van haar beveiliging via het Belgische bedrijf Ogone doet. Dit 25-koppig bedrijfje begon in 1996 als informaticaconsulent en is sinds 1999 gespecialiseerd in betaaloplossingen. ,,We zijn marktleider in België en zitten in de top-5 van Europa'', zegt commercieel directeur Peter De Caluwe. Zijn klanten zitten vooral in België en de buurlanden. In Nederland is Ogone al betrokken in pogingen om in een verre toekomst de identificatie van de betaler via zogenaamde biometrische gegevens te doen, vingerafdrukken en een oogscan dus.
Volgens Ante Rimac van Bank Card Company valt de fraude in België bij internetbetalingen nog mee. Op 9 miljard euro transacties bedraagt ze slechts 0,09 procent, 6.300 gevallen in totaal. In de overgrote meerderheid van de gevallen worden de daders ook gepakt, omdat aankopen altijd sporen nalaten. Bovendien wordt continu automatisch gecontroleerd of er geen ,,rare aankopen'' gebeuren: iemand die eerst in België iets uitgeeft en twee uur later in Brazilië bij voorbeeld, of onverwacht grote bedragen. In dergelijke gevallen gaat een alarm aan, en wordt de betaling onderzocht. Soms wordt de klant zelfs opgebeld om na te gaan of hij deze betaling wel wil.
Banksys vormt de schakel tussen BCC en de banken. ,,Fortis is hier als eerste mee gestart, maar tegen einde volgend jaar hebben we een platform klaar voor de andere banken'', zegt Marina De Moerlooze van Banksys. ,,Ook betalingen via bankkaart zullen dan mogelijk zijn over het internet.''
Bedoeling is dat de banken tegen dan net als Fortis de identificatiemethode van pc-banking gebruiken voor internetverrichtingen. Bij Fortis gaat dat met de digipass. Andere banken gaan hun eigen systeem gebruiken: een paswoord, een kaartlezer of een computerprogramma.
Internetaankopen zitten duidelijk in de lift: de eerste helft van dit jaar was er een stijging met tien procent. Vorig jaar deed twaalf procent van de Belgen minstens één aankoop via internet; bij zeven procent was dat een reis. Ook tickets voor evenementen, boeken, cd's en software zijn populair. De meeste internetsites aanvaarden betalingen via kredietkaarten, naast overschrijvingen of betaling bij levering.
Bron: VUM
Fortis: Belgische internetaankopen beter beveiligen
- Sensei Zeon
- Elite Poster
- Berichten: 4143
- Lid geworden op: 15 sep 2002, 09:08
- Locatie: Belgium, Haacht
- Contacteer:
Citibank (btw spock: het is met een i, niet een y
) heeft al lang een soort beveiliging voor online aankopen, je genereerd gewoon een nieuw kaartnummer en vervaldatum met een bepaald bedrag als maximum, als man het dan wil misbruiken kunnen ze maximum het bedrag dat jij hebt ingegeven misbruiken.

Klopt, ik vind het nog altijd de veiligste methode van allemaal. Wordt de website waar je je visakaartnummer ooit hebt achtergelaten voor een aankoop gekraakt dan is het betreffende viskaartnummer compleet waardeloos.SeNsEi Ze0n schreef:Citibank (btw spock: het is met een i, niet een y) heeft al lang een soort beveiliging voor online aankopen, je genereerd gewoon een nieuw kaartnummer en vervaldatum met een bepaald bedrag als maximum, als man het dan wil misbruiken kunnen ze maximum het bedrag dat jij hebt ingegeven misbruiken.
- meon
- Administrator
- Berichten: 16757
- Lid geworden op: 18 feb 2003, 22:02
- Twitter: meon
- Locatie: Bree
- Uitgedeelde bedankjes: 582 keer
- Bedankt: 780 keer
... was net dat niet de bedoeling van de banxafe? Ik heb hier aan de pc zo'n toestelletje staan: ik kan gewoon m'n kinetickets voor de bioscoop betalen met m'n gewone bankkaart.Spock schreef:Tegen einde 2005 zal het zelfs mogelijk zijn om internetaankopen met een gewone bankkaart te betalen.
...
Banksys vormt de schakel tussen BCC en de banken. ,,Fortis is hier als eerste mee gestart, maar tegen einde volgend jaar hebben we een platform klaar voor de andere banken'', zegt Marina De Moerlooze van Banksys. ,,Ook betalingen via bankkaart zullen dan mogelijk zijn over het internet.''
En dit is een nieuw systeem? Dat uiteindelijk hetzelfde doet? En dan heb ik mijn ding nog wel van Fortis ook???
Ik snap er niks van.
Info: www.banxafe.be
Ik kan ook niet goed volgen wat de nieuwigheid is. Ik heb ook zo'n toestelletje zoals Meon waar vanalles mee mogelijk is met de bankkaart en dat zou een zeer grote veiligheid moeten garanderen.