Splitter schreef:boulder: dat bewijst mss niets, maar:
- je kan geen VASTE waarden zetten op iets dat zo enorm varieert (niet iedereen heeft dezelfde noden/behoeftes/toleranties)
Als ik jou zou moeten geloven kun je dus nooit niets bewijzen, want het fluctueert.
Dat is natuurlijk niet waar.
Je kunt bijv. 2 groepen van 1.000 personen met elkaar vergelijken, en als die groepen goed uitgekozen zijn kun je daar wel degelijk conclusies uittrekken.
Splitter schreef:- een suikertaks/vettaks gaat niets veranderen aan mensen hun gewoontes - toch zeker niet op niveau van de consument
Ik verdedig die dan ook niet.
Splitter schreef:- wetenschap werkt best op LANGE termijn: link je even naar grootschalige, 30+ jarige studies ivm zout, geraffineerde suikers, et al : er zijn niet genoeg eenduidende studies 1gedaan (afaik) en dat zal ook nooit gebeuren in een uitsluitende context (lijkt me ook gewoon onmogelijk met voedingsmiddelen)
ik geef je een anekdote, jij geeft me een zinnetje zonder enige referentie... doesn't seem quite right, does it?
Dat zei de tabakssector ook altijd, dat er nog meer onderzoek moest gebeuren, dat het allemaal nog niet zeker was.
Leuke film in dat verband "Thank you for smoking".
Het is gewoon FUD : altijd maar onzekerheid zaaien om uitstel van executie te bekomen, ook wat de voedingsindustrie bevat.
Ik geef u niet één zinnetje zomaar, dat is wel op zaken gebaseerd, en staat niet op hetzelfde niveau als uw anonieme anekdote.
- ...
Splitter schreef:en ja, zowat alles kan zowel gezond als ongezond zijn: het ligt eraan hoe je leeft, wie je bent, wat je doet, hoe je iets consumeert en varieert, ...
zelfs waar je woont kan een invloed hebben op hoeveel je van een bepaalde stof kan/mag/moet binnenkrijgen.
Daarom werken wetenschappers met twee groepen, de controlegroep en de gewone groep, precies om dat soort willekeurige variaties uit te schakelen.
Splitter schreef:ik ben ook zeer zeker geen echte "anti" qua media e.d., maar het valt me toch vrij sterk op dat er nog maar weinig deftige en neutrale artikelen en studies gebeuren,
en het meeste "nieuws" gewoon gebaseerd is op wat "hip" is, zonder daar veel onderzoek of neutraliteit bij aan de dag te stellen.
Is dat zo, of zeg je dat zo maar eventjes snel?
Splitter schreef:waarom geen maximumnormen? die zijn er ... de mensen snappen er gewoon de ballen van omdat het ze niet genoeg interesseert (i.e.: niet alles mag "sap" vermelden - enkel als er minder dan x% suiker inzit)
We hebben het toch over alle voedingsmiddelen, niet alleen over sappen.
Ik wil ook maxima qua suiker als ik bijv. margarine koop.
Splitter schreef:volksgezondheid is een kerntaak, akkoord. volksbetutteling daarentegen niet, en al zeker niet op zo'n nutteloze manier als deze taks.
overigens is regulering en aanpassen van de normen zelfs iets dat tegenwoordig meer europees "geregeld" is dan federaal (voor zover europa iets regelt)
Niet akkoord, want precies door gebrek aan regulering bestaat die gezonde voeding niet.
Splitter schreef:naargelang WAT jij gezonde voeding noemt, is die ook beschikbaar: alleen moet je er zelf naar kijken en meer voor betalen.
Dat zijn uw woorden, ik daag u uit van naar de supermarkt te gaan, en de etiketten van bijv. een bereid product te nemen, en daar dan dat "gezonde" uit te kiezen.
Met dus niet teveel vet, niet teveel suiker, en niet teveel zout.
Veel geluk met uw zoektocht.
En als je er een gevonden hebt, dan heb je al één product voor je winkelkarretje van die week, kun je aan het volgende beginnen.
Splitter schreef:niet iedereen heeft overigens dezelfde mening over wat wel en niet gezond is, dus snap ik perfect (en vind ik dan ook) dat de overheid zich moet beperken in de regulatie daarvan.
Ja, als je omwille van zwaarlijvigheid hart- en vaatziekten krijgt, dan zal dat een "mening" zijn dat het niet gezond is.
Splitter schreef:wat iemand hier wat eerder aanhaalde van dat er over x jaar zoveel mensen aan obesitas zullen lijden... tgoh, ja... vroeger was dat toch ook niet zo?
Neen, dat was vroeger niet zo, overal ter wereld neemt de zwaarlijvigheid toe.
Ik geloof niet dat de mens nu plots gemakzuchtiger is dan vroeger, het is de voeding zelf die veranderd is.
Splitter schreef:en misschien hebben we nu meer "keuze" in eten - cola bestaat toch echt al wat langer, maarja: het feit dat mensen vroeger echt buitenkwamen, met de fiets gingen werken, in den hof zaten te werken, en geen bureaujobke achter een pc hadden zal daar wel veels minder mee te doen hebben dan de voeding?
Je moet eens "The men who made us fat" bekijken.
Ook alweer een BBC reportage.
Het is wel degelijk de voeding die veranderd is.
Splitter schreef:gezonde voeding is er dus wel degelijk
Jij hebt dit met het bovenstaande nergens aangetoond.
Je zegt alleen dat "gezond" puur een kwestie van mening is, en dan kan je natuurlijk alle kanten uit.
Splitter schreef:, maar je moet er meer moeite voor doen en meer etiketjes lezen en meer *kennis* hebben van voeding.
Je mag nog honderden etiketten lezen, het is kiezen tussen de pest en de cholera.
Teveel zout of teveel suiker, of toch maar liever teveel vet?