Ondanks een nettowinst, gerealiseerd in 2004, van 1,5 miljard euro gaat KPN gaat onverdroten door met het schrappen van banen. In de periode tot 2010 wil het telecomconcern het personeelsbestand, ook in de Belgische en Duitse afdelingen, jaarlijks met 1500 tot 1750 werknemers inkrimpen. Dat moet vanaf 2010 leiden tot een kostenbesparing van 850 miljoen euro op jaarbasis.
In 2003 kwam de nettowinst uit op 2,7 miljard euro, maar daar zat toen een bijzondere belastingbate bij van bijna 1,1 miljard euro. De omzet daalde van 11,8 miljard euro naar 11,7 miljard euro. Als gevolg hebben de nieuwe banenreducties te maken met de keuze van KPN om zijn kaarten in te zetten op breedband en telefonie via internet. Het bedrijf zegt "de aanval" te openen op deze markt en streeft naar het marktleiderschap.
De aangekondigde aanval op de markt voor internettelefonie komt niet onverwacht. Het telefoneren via vaste lijnen, de markt waarop KPN sinds jaar en dag de absolute heerser is, is de laatste jaren sterk afgenomen. Een belangrijke oorzaak is de vlucht die telefoneren via internet neemt. Kabelbedrijven lopen zich al warm om internettelefonie op grote schaal te gaan aanbieden.
De omzet van de mobiele KPN-divisie steeg met 6,2 procent naar 5,2 miljard euro. De omzetgroei was volledig te danken aan de sterke groei in Duitsland en België, die de omzetdaling in Nederland (min 4,3 procent) ruim compenseerde.
Bron: Telegraaf, KPN, Belga, ANP