
Apple
In 1976 knutselden de studenten Steven Wozniak en Steve Jobs in Californië een primitieve huiscomputer in elkaar, de Apple I . Daarna bouwde Apple computers die vooral bekend stonden om hun grote grafische mogelijkheden die een zeer trouw cliënteel wisten te verwerven. De strijd tussen Apple-computers die draaiden op Macintosh, en computers die draaiden op Windows van Microsoft werd gewonnen door deze laatste. Maar sinds Apple met de muziekspeler iPod op de markt is gekomen, gaat het Apple weer voor de wind.
De meest populaire zoekmachine op het internet, Google, werd uitgedacht door Larry Page en Sergey Brin , twee studenten aan de universiteit van Stanford, die voortdurend ruzie maakten. Maar ze ontwierpen in 1996 een nieuw soort zoekmachine. De eerste computers van Google stonden opgesteld in de slaapkamer van Larry Page. Nu is Google een enorm bedrijf wiens populariteit op het internet nog altijd groeit.
Ikea
In 1943 begon de 17-jarige Ingvar Kamrad met een winkeltje waar pennen, kousen en juwelen konden worden besteld. In 1951 opende hij zijn eerste meubelzaak. De formule van Ikea kende zo een groot succes dat de meubelcatalogus nu in meer dan 30 talen verschijnt. In 1984 opende Ikea zijn eerste winkel in België . Ingvar Kamrad is nu de rijkste man van Europa.
Starbucks
De Amerikaanse ketens van koffiehuizen Starbucks begon in 1971 als een simpele koffiebranderij. Na een reis door Italië opende bedrijfsleider Howard Schultz een koffiehuis waar Italiaanse koffie werd geschonken. De formule kende zo'n succes dat heel Amerika koffie drinkt in een Starbucks. De keten telt nu 8.000 koffiehuizen verspreid over 30 landen .
Al-Jazeera
Deze Arabische nieuwszender werd opgericht door de heerser van Qatar, emir Hamad bin Khalifa al-Thani . De satellietzender kende een fenomenaal succes in de Arabische wereld omdat die zonder censuur berichtte over de Arabische landen. Volgens de Amerikanen koestert al-Jazeera sympathie voor de opstandelingen in Irak . De meeste journalisten komen nochtans van de Arabische dienst van de BBC. Al-Jazeera levert kritiek om alle wantoestanden in de Arabische wereld, maar rept met geen woord over de toestand in Qatar.
Bron: VUM