12v vs 19v vs 220v

Heb je vragen of wil je een ervaring delen over elektrische apparaten? Dat kan hier!
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6887
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 230 keer
Bedankt: 624 keer

Ik vraag me al een tijdje af, waarom worden er verschillende voltages gebruikt bij elektrische toestellen en wat zijn de voordelen tov elkaar ?
Gebruikersavatar
honda4life
Moderator
Moderator
Berichten: 6153
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 213 keer
Bedankt: 391 keer
Provider

Het vermogen is de spanning x de stroom (bij gelijkstroom om het eenvoudig te maken)
Heb je bijvoorbeeld een frietketel van 2200 watt en zou je die op 12 volt willen aansluiten
> stroom = vermogen / spanning = 2200/12 = rond de 180 Ampère (eenheid van stroom)

Een benaderingsregeltje: per mm² kan ongeveer 6,6 à 7,5 Ampère > 180/7 > 25 mm² (per geleider)
(doe je motorkap eens nodig, en kijk eens naar je accu... dat zal er niet ver naast zitten qua dikte)
Bakkken we met z'n allen frietjes in 't straat, dan heb je geen kabels meer nodig maar massieven koperen stangen...

Maak het rekensommetje eens voor 220 volt en je ziet wat er met de doorsnede gebeurt... Je bespaart dus een enorme hoeveelheid koper.

Anderzijds heb je wel dat een lagere spanning veiliger is.
Bij auto's kan je niet zo maar even 220 volt batterijen gebruiken, omdat je dan te veel cellen nodig hebt.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 feb 2010, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 74 keer

Disclaimer: dit is een zeer vereenvoudigde uitleg, als je nog meer wil weten raad ik je aan Elektriciteit / Elektronica te gaan studeren of jezelf in te lezen in de gespecialiseerde literatuur :-)

Om een bepaald vermogen te leveren heb je een bepaalde stroom en spanning nodig. Hoe hoger de spanning, hoe lager de stroom (P = U * I). De kabel waar je die stroom doorvoert heeft een interne weerstand die ervoor zorgt dat je verlies hebt over die kabel. Aangezien dat verlies afhangt van de stroom die door de kabel vloeit is het dus interessant om voor lange-afstandstransport de stroom zo laag mogelijk te houden. Verder bepaalt de grootte van de stroom ook de doorsnede van de kabel (en dat is eigenlijk ook gerelateerd aan die interne weerstand). Vandaar dat er dus hoogspanning op de hoogspanningskabels zit. Deze wordt in de transformatorkasten omgezet naar laagspanning (380V / 220V).

Als je dan kijkt naar de lagere spanningniveau's, dit is omwille van de reden van elektrische isolatie. Hoe groter de spanning, hoe groter de afstand tussen geleiders moet zijn opdat je geen elektrische doorslag krijgt. Vandaar dat de spanningen in elektronica alsmaar verlagen, dit is omdat alles kleiner moet worden, dus korter op elkaar zit, dus minder elektrische isolatie tussen de geleiders heeft.

Je moet ook het onderscheid maken tussen AC en DC. AC is veel gemakkelijker op- en neer te transformeren dan DC, je hebt enkel twee spoelen nodig die groter worden naargelang de nodige vermogens terwijl je voor DC een hele elektronische schakeling nodig hebt, vandaar dat AC ook zo gangbaar is. Toestellen zoals lampen, verwarmingstoestellen, ... zouden perfect op DC kunnen werken maar waarom zou je ze omzetten van AC naar DC als het zo ook kan?

Waarom heb je dan DC nodig? Omdat elektrische componenten verschillend reageren of zelfs niet werken of stuk gaan op AC / DC. Een simpel voorbeeld is een condensator, als je daar DC op zet werkt dat als een batterij en blokkeert hij de stroom, als je daar AC op zet werkt dat als een geleider en laat hij stroom door. Condensators worden dus typisch gebruikt om gelijkspanningscomponenten uit een stroom te filteren, bijvoorbeeld bij luidsprekers waar een gelijkstroom nefast is.

Meer info:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_van_de_stromen
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be
Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 16757
Lid geworden op: 18 feb 2003, 22:02
Twitter: meon
Locatie: Bree
Uitgedeelde bedankjes: 582 keer
Bedankt: 780 keer
Provider

Ik leer elke dag iets bij op Userbase :-)
Gebruikersavatar
honda4life
Moderator
Moderator
Berichten: 6153
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 213 keer
Bedankt: 391 keer
Provider

uiteraard allemaal waar wat jij vertelt maar ik heb het zo eenvoudig mogelijk gehouden.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 18440
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 1006 keer
Bedankt: 3747 keer
Recent bedankt: 13 keer
Provider

Dit geeft inderdaad eenvoudig neer waarom er in bepaalde gevallen lagere spanningen gebruikt (kunnen) worden, of hogere spanningen (vb trein gebruikt 3000 volt dacht ik, het belgisch hoogspanningsnet 36 kV, het distributienetwerk 10 kV enz ...)

Maar net zoals de TS vraag ik mij af waarom electrische apparaten (die allemaal op laagspanning werken) zoveel verschillende spanningen nodig hebben.
Een radiootje heeft een voeding 6V nodig, mijn switch 7.5V, mijn FritzBox 12V, mijn laptop 19V, telefoontoestel nog iets anders, enz enz.
Het zou toch veel eenvoudiger zijn dat alles bijvoorbeeld op 12V DC draait .... kan je voedingen door elkaar gebruiken (op voorwaarde dat ze voldoende vermogen hebben), zou je alles eenvoudig op de autobatterij kunnen aansluiten, enz ...
VoIP: EDPnet (gratis vaste lijn), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip.
Provider: EDPnet Fiber XS (150/50 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 5590 Fiber, OS 8.03, Fritz!SFP GPON aangesloten op Proximus ONTP.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So. 3 Fritz!DECT toestellen
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1013
Lid geworden op: 20 sep 2010, 21:51
Locatie: Meerhout
Uitgedeelde bedankjes: 275 keer
Bedankt: 90 keer
Recent bedankt: 1 keer
Provider
Te Koop forum

Phillipe, daar is iets voor te zeggen, zeker i.g.v. niet batterij-gevoede toestellen met een laag verbruik (10 - 20 Watt). Voor batterij gevoede toestellen zit je met het probleem dat je 8 (klassieke) batterijen nodig hebt om 12V te maken. Dit is toch wat teveel van het goede en de consument zal je dat dan ook niet in dank afnemen. Voor toestellen met een hoog verbruik (vb laptop), zit je weer met het verhaal van hierboven.
Een verlaging van de werkspanning van 19V (tegenwoordig meest gebruikt) naar 12V gaat een verhoging van de stroom met 58% meebrengen. Dit zal zich dan moeten vertalen in een vergroting van de sectie van de draad naar uw lader, maar, nog veel belangrijker, ook een verbreding van de printbanen in de laptop. En grotere stromen vertalen zich ook in toename van de uitgestraalde EMC. Dus ik vrees dat het allemaal nog niet zo simpel is... Maar verbetering is zeker mogelijk.
Internet/TV: Orange Zen Fiber + TV Vlaanderen
Kabelmodem: Arris CM3500B
Router: Netgear R7000 met FreshTomato
Mobiel: Mobile Vikings / Samsung Galaxy S23
Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 feb 2010, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 74 keer

Zoals jaker zegt zijn bepaalde spanningsniveau's nu eenmaal optimaal voor bepaalde toepassingen. En als ze dan de nodige componenten kunnen weglaten om transformaties te doen scheelt dat in de productieprijs en zullen ze dat ook doen. Het hangt wel af van toepassing tot toepassing, in bijvoorbeeld een PC zijn een 10-tal spanningsniveau's intern aanwezig.

Daarnaast zijn er ook nog eens marketing-redenen waarbij ze willen voorkomen dat alternatieve producenten een deel van de aftermarket afnemen. Hoe unieker jouw eigen systeem, hoe kleiner de kans dat iemand met 3rd party onderdelen zich op jouw markt begeeft. Voor de originele producent is het peanuts om extra voedingen te produceren omdat ze de originele aantallen al hebben. Voor een 3rd party kost dat veel meer omdat de aantallen veel kleiner zijn. Vandaar ook dat oplossingen zoals opladen via een standaard USB-poort zo lang geweerd zijn, niet vanwege technische beperkingen hoor.

Dat het anders kan bewijst de industrie want daar is de defacto standaard 24V DC en maakt iedereen gebruik van industriële voedingen. Er zijn ook geen speciale connectors nodig want alles is aansluitbaar via schroef- of klemkoppelingen. Meestal zit er wel een connector op het toestel die dan de schroefjes of klemmen bevat, maar dit is om gemakkelijk omwisselbaarheid te geven. Alle klemmen eruit, toestel vervangen, alle klemmen er weer in. Een voorbeeldje:

Afbeelding
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6887
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 230 keer
Bedankt: 624 keer

Dus hoe kleiner het apparaat, hoe lager ze de spanning proberen te houden ? In een groter apparaat kunnen ze een grotere print gebruiken -> goedkopere onderdelen -> hogere spanning ?
StarWing
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 947
Lid geworden op: 28 jan 2006, 18:21
Uitgedeelde bedankjes: 49 keer
Bedankt: 78 keer
Provider

Niet noodzakelijk, alles hangt af van het gevraagde vermogen en het risico op elektrocutie en de kosten analyse.
Hoe men dan aan dat vermogen komt, daar kan men mee spelen, hogere spanning of hogere stroom.
Nadien moet men dan de voor en nadelen van hogere stromen & spanningen tegen elkaar afwegen.

Lagere spanning is veiliger, maar brengt een grote stroom met zich mee (ervan uitgaande dat men over hetzelfde vermogen spreekt) => dikkere draadsecties
Met een lagere stroom kan men dan weer besparen om de bedrading (koper tegenwoordig kost ook veel geld) maar dan werkt men onveiliger omdat de spanning hoger is => kans op elektrocutie. (dat is de reden dat de ZLVS http://nl.wikipedia.org/wiki/ZLS bestaat, Zeer Lage VeiligheidsSpanning, die men oa gebruikt in badkamers.)
bluezy
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 02 okt 2010, 14:34
Bedankt: 7 keer

philippe_d schreef:Dit geeft inderdaad eenvoudig neer waarom er in bepaalde gevallen lagere spanningen gebruikt (kunnen) worden, of hogere spanningen (vb trein gebruikt 3000 volt dacht ik, het belgisch hoogspanningsnet 36 kV, het distributienetwerk 10 kV enz ...)
De Belgische trein gebruikt 3000 volt DC, in Nederland is het 1500 volt DC. De HST is wel 25000 volt AC.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6887
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 230 keer
Bedankt: 624 keer

Daar kruip je dus best niet in in beschonken toestand :angel:
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 18440
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 1006 keer
Bedankt: 3747 keer
Recent bedankt: 13 keer
Provider

jaker schreef:Een verlaging van de werkspanning van 19V (tegenwoordig meest gebruikt) naar 12V gaat een verhoging van de stroom met 58% meebrengen. Dit zal zich dan moeten vertalen in een vergroting van de sectie van de draad naar uw lader, maar, nog veel belangrijker, ook een verbreding van de printbanen in de laptop.
Dat begrijp ik. Een verlaging van de werkspanning naar 12V is niet realistisch. Voor op reis gebruik altijd mijn "Targus" car/airplane adapter. Die zet 12V om naar 19V/70Watt (gebruikte ik jaren geledene op vliegtuig, waar de meeste Boeings een 12V aansluiting hadden in de zetel). Zoiets
Mathy schreef:Vandaar ook dat oplossingen zoals opladen via een standaard USB-poort zo lang geweerd zijn, niet vanwege technische beperkingen hoor.
Dat je nu hoe langer hoe meer apparaten hebt die via een USB kabel (5V) opgeladen kunnen worden is wel toe te juichen. Dat maakt het een stuk gemakkelijker en universeler. Telefoon opladen aan TV enz ... :)

De "ideale" situatie zou dus kunnen zijn:
  • 5V (USB) voor alles wat deze lage spanningen kan werken.
    19V laptops.
    12V al de rest (ipv 6, 7.5, 9, 12) ...
VoIP: EDPnet (gratis vaste lijn), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip.
Provider: EDPnet Fiber XS (150/50 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 5590 Fiber, OS 8.03, Fritz!SFP GPON aangesloten op Proximus ONTP.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So. 3 Fritz!DECT toestellen
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
TomG
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2173
Lid geworden op: 06 jun 2005, 18:33
Locatie: Zwevegem
Uitgedeelde bedankjes: 476 keer
Bedankt: 106 keer

Zoals hierboven al goed uitgelegd hangt het allemaal af van het vermogen (dat dan weer een vermenigvuldiging is van spanning en stroom, althans bij DC, want bij AC is het weer net wat ingewikkelder dan dat).

Maar los daar nog van is een groot probleem ook gewoon ontbreken van een standaard (of er zijn dan zodanig veel standaarden dat er geen eenduidige standaard is). Zoals hierboven gezegd is er veel elektronica die perfect op 12V zou kunnen werken, of ze nu een vermogen van 5 watt of 20 watt hebben...

Denk maar aan de pre-smartphone tijdperk gsm laders: Nokia, Samsung, Siemens, Ericsson,... allemaal verschillende stekkers en spanningen. Sinds zowat al die dingen tegenwoordig met USB opladen is er op vlak van standaardisatie al veel verbeterd.

Laptops zitten toch makkelijker aan een watt of 60 afhankelijk van model dus daar is 12V al moeilijker (dikkere bekabeling nodig). Maar het is zeker niet onmogelijk, en desnoods maken ze verschillende standaarden per vermogenscategorie.

Wie het effect trouwens eens wil testen van een te dunnen draadsectie volgens de lengte kan dat eens doen met een kabelhaspel (verlengkabel voor in de tuin) van bvb 40 meter. Laat de kabel opgerolt, blijf erbij, leg er uw hand op en sluit er bvb een waterkoker op aan. Je zal de kabel na verloop van tijd voelen opwarmen (uw verlengkabel functioneert simpelweg als een kleine weerstand, waar bepaalde stroom door vloeit, net zoals de gloeidraad van een gloeilamp).
Daarom dat alle constructeurs van kabelhaspels vermelden dat je die moet afrollen bij gebruik (in het bijzonder bij hogere vermogens, bvb vanaf 1000 watt).
Gebruikersavatar
depeje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 875
Lid geworden op: 22 jan 2011, 00:27
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 192 keer
Bedankt: 44 keer

En om het allemaal nog overzichtelijk te houden, bestaan er nog verschillende soorten AC. Het meest bekende is het verschil tussen 50 en 60 Hz tussen Europa en America. De reden voor het verschil is waarschijnlijk eerder politiek. Maar in vliegtuigen wordt vaak 400Hz gebruikt. Het voordeel is dat transformatoren kleiner en lichter kunnen zijn. 400Hz is dan weer niet geschikt om lange afstanden te overbruggen.
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8028
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 384 keer
Bedankt: 740 keer

Nu we het hier dan toch over electriciteit hebben, gooi ik er meteen een vraag bovenop. Ik heb een inductieplaat aangeschaft (aansluitvermogen 7,4 kWh). De aansluitkabel die er bij zit is een vijf-aderige soepele draad van 2,5 mm2. Plaat is voorzien om o.a. op 3 fasen aangesloten te worden, wat ook gaat gebeuren over een paar weken. Nu voorziet het AREI echter dat voor de aansluiting van 3 fasen op 400V, je minimaal 4mm2 moet leggen naar de zekeringenkast. Waarom mag dan de aansluitkabel van de plaat maar 2,5mm2 dik zijn terwijl je voorbij het aansluitpunt met minimaal 4mm2 zit? Ik heb trouwens voor de zekerheid dan toch maar 6mm2 de grond in gepleurd. Mijn aansluiting is dus zoals gezegd 3x400V + N op 40A.
Ik heb mij ook laten vertellen dat een soepele koperdraad, die gevlochten draden zeg maar, minder dik mag/moet/kan zijn dan een gewone stijve koperdraad. Waarom?
MacMini M1 - MacMini M2 - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
Gebruikersavatar
honda4life
Moderator
Moderator
Berichten: 6153
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 213 keer
Bedankt: 391 keer
Provider

Leuk weetje, vliegtuig en schepen zijn 400 Hz, hierdoor kan de magnetische massa 8x kleiner gemaakt worden voor eenzelfde omgezet vermogen (motoren en transformatoren).
Waarom 400 Hz: gaan ze hoger begint het skin-effect (stroom vloeit aan de buitenzijde van het koper) op te treden (en tal van andere redenen).
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Gebruikersavatar
depeje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 875
Lid geworden op: 22 jan 2011, 00:27
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 192 keer
Bedankt: 44 keer

En in zweefvliegtuigen is het gewoon 12V DC. Om gewicht te besparen zal dat wel niet zijn, want die 12V wordt vaak opgewekt met een 12Ah loodzuurbatterij.

[Afbeelding Post made via mobile device ]
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 18440
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 1006 keer
Bedankt: 3747 keer
Recent bedankt: 13 keer
Provider

Jack Daniels schreef:Waarom mag dan de aansluitkabel van de plaat maar 2,5mm2 dik zijn terwijl je voorbij het aansluitpunt met minimaal 4mm2 zit? Ik heb trouwens voor de zekerheid dan toch maar 6mm2 de grond in gepleurd. Mijn aansluiting is dus zoals gezegd 3x400V + N op 40A.
De aansluitkabel van je koffiezet is ook maar 1.5 mm2, en de toevoerkabel naar het stopcontact is echter 2.5 mm2
Deze aansluitkabels zijn beperkt in lengte (gewoonlijk max 1.5m) en de weerstand (en dus de opwarming) over dit klein stukje kabel is klein.
TomG schreef:Wie het effect trouwens eens wil testen van een te dunnen draadsectie volgens de lengte kan dat eens doen met een kabelhaspel (verlengkabel voor in de tuin) van bvb 40 meter. Laat de kabel opgerold, blijf erbij, leg er uw hand op en sluit er bvb een waterkoker op aan. Je zal de kabel na verloop van tijd voelen opwarmen (uw verlengkabel functioneert simpelweg als een kleine weerstand, waar bepaalde stroom door vloeit, net zoals de gloeidraad van een gloeilamp).
Als je de kabel opgerold laat, dan heb je niet alleen het effect van de opwarming door de weerstand, maar je krijgt een soort transformator effect (koper op een bobijn gerold). Dat is denk ik de voornaamste oorzaak van de warmte ontwikkeling van de opgerolde kabelhaspel.
VoIP: EDPnet (gratis vaste lijn), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip.
Provider: EDPnet Fiber XS (150/50 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 5590 Fiber, OS 8.03, Fritz!SFP GPON aangesloten op Proximus ONTP.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So. 3 Fritz!DECT toestellen
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
Gebruikersavatar
honda4life
Moderator
Moderator
Berichten: 6153
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 213 keer
Bedankt: 391 keer
Provider

Niet helemaal juist.
Bovendien vergeet je dat je energie heen en terug gaat en dit effect dus geneutraliseerd wordt.
De kabel wordt net extra warm omdat de warmte gewoonweg niet weg kan.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
StarWing
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 947
Lid geworden op: 28 jan 2006, 18:21
Uitgedeelde bedankjes: 49 keer
Bedankt: 78 keer
Provider

Jack Daniels schreef:Nu we het hier dan toch over electriciteit hebben, gooi ik er meteen een vraag bovenop. Ik heb een inductieplaat aangeschaft (aansluitvermogen 7,4 kWh). De aansluitkabel die er bij zit is een vijf-aderige soepele draad van 2,5 mm2. Plaat is voorzien om o.a. op 3 fasen aangesloten te worden, wat ook gaat gebeuren over een paar weken.
Bedoel je niet 7,4kW ?

Gemakkelijk uit te rekenen:
Ervan uitgaande dat de 5 kabels 3x380 + N + PE (aarding) zijn. Het vermogen word "getrokken" van de 380.

Cos phi neem ik voor het gemak ook op 1. Dit zal niet veel schelen.
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning)

Afbeelding

7400
-------
1.7 x 380 x 1

~= 11A per draad.
Bij 400V ist nog minder.
Dit is dus binnen de limiet van 20A wettelijk maximum voorzien voor 2,5mm²

Doch zou ik persoonlijk een kabel van 4mm² voorzien, je weet nooit dat je binnen x aantal jaar een zwaardere plaat wilt, of dat je huidige kapot gaat en je verplicht bent van een zwaardere te kopen.
Ook kan het zijn dat de nieuwe plaat maar werkt op 240V. Dan heb je ineens een pak minder vermogen !
Dan ben je gelimiteerd aan je 2,5mm²

/edit.. Voorzie trouwens maar een 3P+N automaat, of den boel wordt afgekeurd... 3P is niet voldoende !!!

Soepel/Stijf:
das verkeerd: in werkelijkheid is het totale oppervlak van beide kabels gelijk. De uitleg zegt het zelf: een soepele kabel van 4mm² of een stijve kabel van 4mm².
De soepele kabel is inderdaad dikker dan de stijve variant. Dit komt doordat er geen "lucht" zit tussen de aders zelf tov van de soepele kabel.

Je mag nooit een soepele kabel van 4mm² vervangen door een stijve van 2,5mm². Dit is niet toegelaten.
Trouwens ben je in sommige gevallen verplicht van een stijve kabel te gebruiken voor het aansluiten van sommige apparaten: boilers, verwarmingsketels, kookplaten. Alle vaste toestellen zijn in princiepe aan te sluiten met een vaste kabel. In de praktijk wordt hier weining naar gekeken.
Gebruikersavatar
honda4life
Moderator
Moderator
Berichten: 6153
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 213 keer
Bedankt: 391 keer
Provider

Soepel mag net zo goed (met kabelschoen!)
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
vasonline
Pro Member
Pro Member
Berichten: 317
Lid geworden op: 25 aug 2007, 14:45
Uitgedeelde bedankjes: 117 keer
Bedankt: 18 keer

Bij treinen is het zelfs zo dat een trein in Nederland meer "last" heeft van de 1500V DC, dan wij met onze 3000V DC.
De stromen zijn in groter, wat zoals hier reeds aangegeven niet zo wenselijk is.

Snellere locomotieven/treinen zijn makkelijker te realiseren met een hogere spanning.

Daarom ook dat HST's op 25kV rijden. Ook in de rest van België, zijn - er langzaam aan - meer en meer investeringen in 25kV treinmateriaal
en bovenleidingen.

Ander weetje: de L trein in Antwerpen naar Nederland is een Belgisch 3kV exemplaar.
Het laatste stukje in Nederland rijd de de elektromotor echter op 1,5kV...

Groetjes
Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1008
Lid geworden op: 12 sep 2005, 00:28
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 45 keer

Tegenwoordig zit al in veel toestellen een DC/DC step-down converter ... en mag je al dingen voeden van +/-8 tot +/-30V ...
Mijn fonera bijvoorbeeld , normaal is dat geloof ik 8volt ofzo maar de DC/DC converter kan probleemloos ( zonder teveel warmte te disiperen) 13,8 volt aan ..
Wat in Hamradio zowat de standaard is :)

Ik gebruik dus ook voor veel zaken DC-DC convertertjes .. vind je op ebay voor enkel euro's ...

http://www.ebay.de/itm/LM2596S-DC-DC-ve ... 3f12ea8d32

Heeft ook een groot voordeel .. stel een device werkt op 12volt .. maar je wil een noodvoeding gebruiken van 24 volt ( 2 batterijen van 12V in serie= 24volt )
Wel die DC-DC converter zal zorgen dat er altijd 12V op steek.. dus de spanning met 2 batterijen mag nog serieus zakken tot +- 14-15volt .. ( afhankelijk welke DC-DC ).
Dus in theorie zal je device langer draaien .. moest dit een 12V batterij zijn enkele volts en tis gedaan met de pret ... ( gemerkt met mijn BB0X2 ) .
Je kan hier nog verder ingaan .. en een DC/DC step-up / step-down converter usen ...
Typisch voorbeeld hiervan is laptop adapter voor in de wagen .. die maakt van 12-14volt -> 19volt ..

http://www.ebay.de/itm/Kis-3r33s-DC-DC- ... 43afeac29d

Hier kan je dus mee van 5volt -> 12volt maken :)
Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 feb 2010, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 74 keer

StarWing schreef:Soepel/Stijf:
das verkeerd: in werkelijkheid is het totale oppervlak van beide kabels gelijk. De uitleg zegt het zelf: een soepele kabel van 4mm² of een stijve kabel van 4mm².
De soepele kabel is inderdaad dikker dan de stijve variant. Dit komt doordat er geen "lucht" zit tussen de aders zelf tov van de soepele kabel.
Ja en nee :-D

Nee: Door het skin-effect is het zo dat er meer stroom langs de buitenkant van de draad loopt dan de binnenkant. Als je veel kleine draadjes hebt ipv 1 grote geleider van dezelfde oppervlakte kan daar effectief meer stroom door vloeien.

Ja: Dit effect is op 50 Hz pas merkbaar bij draden met een diameter van 16 mm, dus vanaf 50 mm². Het is enkel bij hoogfrequente toepassingen (radio, ...) of extreem grote stromen (en dus dikke geleiders) van toepassing.

Voor huis- tuin- en keukengebruik maakt het dus niet uit of je soepele of stijve draad gebruikt.

Meer info:
http://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8028
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 384 keer
Bedankt: 740 keer

@Starwing: bedankt voor de uitvoerige uitleg. Aansluitvermogen moest inderdaad 7,4 kW zijn. Soepele aansluitkabel van plaat is max. anderhalve meter lang. Ik heb van de boîte naar de zekeringenkast 5G6 gelegd, dus 5x6 mm2 (3 fasen + aarding + nulleider). En het is blijkbaar tegenwoordig eerder 400V dan 380V (ruim 390V als ik mij niet vergis?) En ik heb 40A aansluitvermogen. Er komt een 4-polige zekering zoals jij schreef. De 5G6 kabel zal afgezekerd worden op 32A max., eventueel 25A.
MacMini M1 - MacMini M2 - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
StarWing
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 947
Lid geworden op: 28 jan 2006, 18:21
Uitgedeelde bedankjes: 49 keer
Bedankt: 78 keer
Provider

Als uw kabel van uw inductieplaat maar 2,5mm² mag je die maar afzekeren met max 20A
Je moet altijd naar de kleinste draadsectie kijken om de zekering te bepalen.
Meer heb je trouwens ook niet nodig.
Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 feb 2010, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 74 keer

Hangt er vanaf... Als er een stekker aanhangt dan mag je (wat niet wil zeggen dat het veilig is!) afzekeren tot de maximale waarde van de kabel / stopcontact. Als je hem rechtstreeks aansluit in een boite mag je inderdaad max 20A afzekeren.
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8028
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 384 keer
Bedankt: 740 keer

StarWing schreef:Als uw kabel van uw inductieplaat maar 2,5mm² mag je die maar afzekeren met max 20A
Je moet altijd naar de kleinste draadsectie kijken om de zekering te bepalen.
Meer heb je trouwens ook niet nodig.
Ook op 3 fasen?
MacMini M1 - MacMini M2 - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
StarWing
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 947
Lid geworden op: 28 jan 2006, 18:21
Uitgedeelde bedankjes: 49 keer
Bedankt: 78 keer
Provider

mono of 3 fasen maakt geen verschil.
2,5mm² is 20A of minder.
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8028
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 384 keer
Bedankt: 740 keer

Ik begrijp iets niet: als je afzekert op 20A, dan mag je toch maar max. 4600 Watt door uw leidingen jagen? En wat als de plaat nu meer vermogen nodig heeft? Bv. de gewone leidingen van 2,5 mm2 voor gewone stopcontacten en dergelijke zijn afgezekerd op 20A. Volgens mijn electricien mag daar 4600 Watt door (20A x 230V = 4600 W). En mijn inductieplaat die vermoedelijk meer zal trekken dan 4600?
Foto van het "stopcontact" gaat hierbij. Van hieruit gaat het naar de zekeringenkast.
Bijlagen
stopcontact_3_polig.jpg
(11.64 KiB) 1580 keer gedownload
Laatst gewijzigd door Jack Daniels 02 aug 2012, 13:09, in totaal 3 gewijzigd.
MacMini M1 - MacMini M2 - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
TomVH
Pro Member
Pro Member
Berichten: 373
Lid geworden op: 13 nov 2010, 18:30
Locatie: Zaffelare
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 7 keer

StarWing schreef:Als uw kabel van uw inductieplaat maar 2,5mm² mag je die maar afzekeren met max 20A
Je moet altijd naar de kleinste draadsectie kijken om de zekering te bepalen.
Meer heb je trouwens ook niet nodig.
Is dit wel correct?
De inductieplaat is ontwikkeld door de fabrikant. die zal de benodigde kabelsectie wel berekend hebben volgens de geldende normen. (afhankelijk van de gebruikte isolatie kan de maximale stroom door een kabel veel horger oplopen dan 20A)
bron
In een gewone huisinstallatie heeft men eenvoudige regeltjes zodat geen berekening moet gedaan worden voor elke kabel, maar de kabels tussen de contactdoos en het toestellen zullen waarschijnlijk weer berekend worden a.d.h.v. andere normen waardoor verschillende sectie perfect kunnen. De fabrikant moet maar schijven hoe zwaar je alles moet afzekeren. Jij moet er dan maar voor zorgen dat de kabels berekend/bepaald worden volgens de geldende normen.
Laatst gewijzigd door TomVH 02 aug 2012, 13:02, in totaal 2 gewijzigd.
TomVH
Pro Member
Pro Member
Berichten: 373
Lid geworden op: 13 nov 2010, 18:30
Locatie: Zaffelare
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 7 keer

philippe_d schreef:Als je de kabel opgerold laat, dan heb je niet alleen het effect van de opwarming door de weerstand, maar je krijgt een soort transformator effect (koper op een bobijn gerold). Dat is denk ik de voornaamste oorzaak van de warmte ontwikkeling van de opgerolde kabelhaspel.
Hmmm, ik denk dat dit toch niet correct is. Een haspel is dan gewoon een luchtspoel en je kunt toch geen "ijzerverliezen" hebben zoals bij een transformator omdat lucht als kern is gebruikt.

De haspel wordt gewoon warm omdat de warmte niet zo goed kan afgegeven worden aan de omringende lucht. Het contactoppervlak van de kabel met een omgeving die een lagere temperatuur heeft, is gewoon veel kleiner dan bij een afgerolde haspel. Meer moet je er niet gaan achter zoeken denk ik. Het is al moeilijk genoeg ;).
Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 feb 2010, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 74 keer

Jack Daniels schreef:Ik begrijp iets niet: als je afzekert op 20A, dan mag je toch maar max. 4600 Watt door uw leidingen jagen? En wat als de plaat nu meer vermogen nodig heeft? Bv. de gewone leidingen van 2,5 mm2 voor gewone stopcontacten en dergelijke zijn afgezekerd op 20A. Volgens mijn electricien mag daar 4600 Watt door (20A x 230V = 4600 W). En mijn inductieplaat die vermoedelijk meer zal trekken dan 4600?
Foto van het "stopcontact" gaat hierbij. Van hieruit gaat het naar de zekeringenkast.
Als je 3-fasen hebt liggen kan je met een zekering van 20A 13.8 kW (Ohmse belasting) trekken. En als je dat "stopcontact" gebruikt moet je volgens mij naar de sectie van de draad die je erop aansluit kijken, dus een zekering van max 20A.

* EDIT : je hebt je foto aangepast, eerst stond er een aansluitdoos, geen echt stopcontact :P Als je dat stopcontact gebruikt dat er nu instaat mag je kijken naar de maximum stroom van het stopcontact of de geleider ernaartoe, maar ik zou voor je eigen veiligheid nog altijd maar een zekering van 20A ervoor steken zodat deze bij een kortsluiting beperkt wordt en de draad aan uw vuur niet doorfikt.
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be
TomVH
Pro Member
Pro Member
Berichten: 373
Lid geworden op: 13 nov 2010, 18:30
Locatie: Zaffelare
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 7 keer

Mathy schreef: En als je dat "stopcontact" gebruikt moet je volgens mij naar de sectie van de draad die je erop aansluit kijken, dus een zekering van max 20A.
Bron?
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8028
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 384 keer
Bedankt: 740 keer

Amai, ik vergeet altijd dat die 4600W op 1 fase is. Bij 3 fasen heb je dus 3x4600W ofte 13,8 kW. Heb een beetje medelijden, van electriciteit heb ik totaal geen verstand. :oops:
Ja, ik was wat rap met die foto. Het is een echt stopcontact zoals er nu een foto van staat. Op die contactdoos staat "32A". De voedingskabel van de zekeringenkast komt hierin. En vanaf dit stopcontact gaat het met de meegeleverde kabel bij de inductieplaat naar de plaat.
MacMini M1 - MacMini M2 - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
Gebruikersavatar
honda4life
Moderator
Moderator
Berichten: 6153
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 213 keer
Bedankt: 391 keer
Provider

1-fasig voorzie je 6 mm² afgezekerd met 40 A maximum (9,2 KW)
3-fasig voorzie je 4 mm² afgezekerd met 25 A maximum (17,25 KW)

Kleinere doorsnede toegelaten in opbouw of in vrije lucht.
Ik zie het probleem niet echt hoor jongens.

Trouwens 7,2 KW trek je ook niet voortdurend hoor, je kan een factor 1,13 langer dan één uur volhouden en 1,45 minder dan één uur.
(7,2 KW ligt trouwens verdacht dicht bij 32A :wink:)
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 feb 2010, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 74 keer

TomVH schreef:
Mathy schreef: En als je dat "stopcontact" gebruikt moet je volgens mij naar de sectie van de draad die je erop aansluit kijken, dus een zekering van max 20A.
Bron?
De foto die hij eerst had gezet was er een van een aansluitdoos:

Afbeelding

Ik meen mij te herinneren dat als je daar iets op aansluit dat het onderdeel wordt van je vaste installatie en dat deze dan conform afgezekerd moet zijn, maar nudat ik op zoek ging naar een bron vind ik niet direct iets terug. Tot ik dus een bron gevonden heb die mijn gelijk of ongelijk aanduidt hou ik mijn antwoord in beraad :-D (wat overigens niet wil zeggen dat afzekeren op 20A niet veiliger is ;-) )
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8028
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 384 keer
Bedankt: 740 keer

@Mathy: bedoel je daarmee dan dat er een verschil is (qua aansluiting of zekeringen) tussen een aansluitdoos en een stopcontact? Ik vind het zelf raar dat er een onderscheid in gemaakt wordt.
MacMini M1 - MacMini M2 - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 434 keer
Bedankt: 1972 keer

Raar, geen idee... een vaste installatie is onderworpen aan keuring... wat je nadien erop aansluit licht moeilijker (maar moet natuurlijk ook voldoen).
Plaats reactie

Terug naar “Elektrische apparaten”