
Rogers biedt een zestal internetabonnementen aan, elk met verschillende down- en uploadsnelheden en datalimieten. Twee van die abonnementen worden nu aangepast. Geen verbetering, maar een "downgrade".
De pakketten Lite en Extreme krijgen zo'n downgrade: het eerstgenoemde product krijgt een verlaging van 25 naar 15 GB; de laatstgenoemde van 90 naar 80 GB. Bij Lite blijven de snelheden gelijk (download: 3 Mbps, upload: 256 kbps); bij Extreme gaat de downloadsnelheid naar omhoog (van 10 naar 15 Mbps), de uploadsnelheid van 1 Mbps blijft gelijk.
Oorzaak? Netflix!
En waarom deze verandering? Videostreamingdienst Netflix gaat haar diensten introduceren in Canada. Netflix biedt online tv-series en films aan op aanvraag. Bij de dienst zou een film van twee uur ongeveer 1,8 GB aan data consumeren. Een klant met een abonnement met 15 GB datavolume kan dus amper 8 uur aan film bekijken, en zou daarna bij moeten betalen.
Volgens John Lawford, een advocaat van een lokale consumentenwaakhond (een soort van Test-Aankoop), is de ingreep van de provider een manier om zowel haar eigen video-on-demand inkomsten veilig te stellen, alsook een poging om meer geld te slaan uit haar klanten. 'Het is gemakkelijker om geld te halen uit klanten die extra verbruiken (extra datavolume tegen een extra kost, volumeblokken) omdat deze kosten niet geadverteerd worden. Je gaat uiteindelijk meer geld halen uit dat extra datavolume dan uit de abonnementskosten', aldus Lawford tegen CBC News. De kabelprovider was niet beschikbaar voor een reactie.
In Canada heeft Rogers competitie van de grootste provider van het land, nl. Bell (werkt via DSL). Bell biedt grosso modo dezelfde abonnementen aan, hoewel Rogers snellere verbindingen levert. Kleine providers die netwerkcapacteit huren op beide netwerken (dus ook op de kabel), bvb. TekSavvy, bieden wel veel ruimere en soms ongelimiteerde abonnementen aan.
Situatie Canada - België gelijkaardig
Vervang in het bovenstaande stukje tekst de woorden Rogers, Bell en TekSavvy door Telenet, Belgacom en eender welke kleine provider. De situatie is dus bijna identiek. Ook hier bieden Telenet en Belgacom internetabonnementen aan met (strakke) datalimieten en hier geldt dezelfde situatie: deze providers bieden een eigen video-on-demand aanbod aan, zowel via TV als via het internet.
Onlangs is de situatie wel verbeterd. De datalimieten zijn bij beide providers zeer sterk versoepelt waarbij zelfs de duurste abonnementen geen vaste datalimiet meer hebben. Ongetwijfeld hebben Belgacom en Telenet hun melk bij de kleinere providers gehaald hier in België, bvb. EDPnet en Dommel die beide ruime en ongelimiteerde abonnementen aanbieden.
Lees ook het interessante artikel op T-Zine, de blog van De Tijd, over de onzin van datalimieten.
UB Frontpage