Grootste geothermische boringen van het land

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12512
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 593 keer
Bedankt: 724 keer
Recent bedankt: 11 keer
Te Koop forum

Op de Veemarkt in Brugge zijn 2 bedrijven bezig met de grootste geothermische boring van het land. Ze leggen 150 kilometer aan leidingen aan onder de grond en die moeten dan de nieuwe gebouwen boven de grond verwarmen. De boren gaan 250 keer de grond in, goed voor in totaal 37,5 km diepte.

Op de Veemarkt zijn de werken aan de gang om de site om te vormen tot 'BULA', een soort minidorp. Er komen meer dan 150 appartementen, kantoren, winkels, een warenhuis, horecazaken, een speelzone, petanquevelden en een fontein. BULA zal ook een overdekte plek bieden voor de wekelijkse markt.

"We willen de site duurzaam verwarmen en daarom zullen we gebruik maken van geothermie. We gebruiken de grond dus als warmtebatterij", legt CEO Kathleen Dewulf uit van projectontwikkelaar Global Estate Group. "We leggen 150 kilometer aan leidingen aan en dan sluiten we de gebouwen boven de grond via warmtepompen aan op het netwerk."

Eerst moet er nog geboord worden om die leidingen te kunnen leggen. "We gaan zo'n 250 keer boren, telkens 150 meter diep om kabels te trekken. Alles samen zullen we zo'n 37,5 boorkilometers op de teller hebben. We zijn trots dat we hier kunnen staan en zeggen dat we de grootste geothermische werken van België hebben uitgevoerd."

"De boringen zouden eind deze maand klaar moeten zijn. Het moet nu eenmaal gebeuren, want mensen willen duurzaamheid. Dit geothermisch netwerk gaat minstens 100 jaar mee."
Dit soort zaken zullen we meer en meer te zien krijgen en het is een voorbeeld van hoe men efficiënter kan verwarmen met gebruik en respect van de natuur.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5892
Lid geworden op: 10 maa 2010, 12:30
Uitgedeelde bedankjes: 68 keer
Bedankt: 605 keer
Recent bedankt: 4 keer
Te Koop forum

tot we over 30 jaar ofzo merken dat de warmte overal uit de aarde pompen een negatief effect zal hebben op het klimaat omdat we er teveel uitgehaald hebben, ofcourse.

zonne en windenergie putten nergens echt uit een "bron" (al is een windmolen niet zo geweldig voor vogels).
energie uit water halen is al iets minder ideaal (slecht voor de vissen, vereist vaak heraanleg van waterlopen, ....) omdat je geen langetermijn effect kan inschatten

maar warmte uit de grond halen, hoewel dat inderdaad op kortere termijn een prima oplossing lijkt, zal volgens mij -eens dat het echt op gigantische schaal toegepast zal worden- nog met zijn "oeps, shit" momentje komen.

vergeet trouwens niet dat dat "respect voor de natuur" in de energiesector ver te zoeken is (buiten wat geroep om de groene aan hun zijde te krijgen),
kijk alleen al maar naar hoeveel duizenden gaten er nog zijn van oude olieplatformen/velden, dewelke niet zijn afgesloten, en dus nog tonnen co2 de atmosfeer inpompen...
maar dan roepen die energiejongens wel "kijk, we zijn groen, we hebben dit veld niet meer in gebruik" (en wss zal het dan vooral zo zijn omdat het niet meer winstgevend was)

honestly, ik snap niet wat het grote probleem is met nucleaire energie tot we een eureka-doorbraak hebben mbt zonne en wind energie, bijvoorbeeld.
enerzijds is nucleair idd niet echt hernieuwbaar, maar het zorgt voor minder uitstoot en druk op de natuur dan veel andere opties.

in een ander draadje post je dat ze in duitsland gaan investeren in renewable.... leuk, maar die hebben nog niet zo heel lang geleden een nucleaire reactor dichtgegooid, om vervolgens hun productie/ontginning van BRUINE KOOL te verhogen, dus eerst 10 stappen achteruit om nu 1 vooruit te gaan en dat hard te roepen,
is dat dan echt vooruitgang?
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 16390
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 519 keer
Bedankt: 1195 keer
Recent bedankt: 15 keer

Zero-risk bestaat natuurlijk niet.
Bij geothermie wordt er in de zomer ook gekoeld en dus warmte in de bodem gepompt.
En als de dimensionering correct gebeurd is, is er weinig kans om de bodemwarmte uit te putten.

@nucleair: zie de andere topics, laten we niet elk topic doen verzanden in dezelfde ja/nee-discussies :)
@bruinkool: het kan perfect zinvol zijn om méér gas/kolen centrales te zetten en toch minder CO2 of ander afval te hebben. Als die centrales gebruikt worden om "een gat" toe te fietsen en niet als base-load, is dat niet zo'n probleem. Het is idealer zonder, maar soms is de realiteit niet zo ideaal.

Er is ondertussen ook een proefproject met warmte uit rioolwater. Dat is typisch warmer dan rivierwater, omdat er afvalwater in komt van bad, douche, vaatwasser en proceswater.
Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5892
Lid geworden op: 10 maa 2010, 12:30
Uitgedeelde bedankjes: 68 keer
Bedankt: 605 keer
Recent bedankt: 4 keer
Te Koop forum

heist_175 schreef: 12 nov 2024, 15:54 Bij geothermie wordt er in de zomer ook gekoeld en dus warmte in de bodem gepompt.
ha, dat wist ik niet (hoewel het eigenlijk logisch klinkt)
heist_175 schreef: 12 nov 2024, 15:54 @bruinkool: Als die centrales gebruikt worden om "een gat" toe te fietsen en niet als base-load, is dat niet zo'n probleem.
maar het gat dat die centrale nu dicht moet maken, kwam er omdat ze een (als ik me niet vergis relatief recente) nucleaire centrale dicht hebben gegooid...
heist_175 schreef: 12 nov 2024, 15:54 Er is ondertussen ook een proefproject met warmte uit rioolwater. Dat is typisch warmer dan rivierwater, omdat er afvalwater in komt van bad, douche, vaatwasser en proceswater.
dat zou wel een mooie evolutie zijn, zolang de geur niet samen met de warmte binnenkomt, natuurlijk :angel:
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2020
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 115 keer
Bedankt: 190 keer
Recent bedankt: 3 keer

Splitter schreef: 12 nov 2024, 15:37 honestly, ik snap niet wat het grote probleem is met nucleaire energie tot we een eureka-doorbraak hebben mbt zonne en wind energie, bijvoorbeeld.
enerzijds is nucleair idd niet echt hernieuwbaar, maar het zorgt voor minder uitstoot en druk op de natuur dan veel andere opties.
Die eureka-doorbraak is eerder nodig voor nucleair, want daar zijn toch nog wat unsolved problems wat betreft duurzaamheid, afval en veiligheid.
Wat zon en wind betreft: die technologie is rijp en verlangt enkel massale opschaling.

@geothermie: er zijn soorten geothermie. Enerzijds de diepe boringen maar ook de ondiepe, oppervlakte winning. Daarbij wordt op gering diepte, onder je gazon bijvoorbeeld, een buizennetwerk gelegd dat de warmte opneemt. Dit wordt gezien als uitgestelde zonne-energie.

@riothermie: dit staat al verder dan experimenten hoor. Bijvoorbeeld dit gebouw in Gent: De Nieuw Dokken
Welke weg legt het water van douches en wasmachines af?
“Dat ‘grijze water’ - die kleur krijgt het door de zeepresten die erin zitten - sturen we zo snel mogelijk naar de waterzuiveringsinstallatie. Wanneer het beneden aankomt is het water nog ongeveer 25 à 30°C warm. Via een techniek die riothermie heet, transporteren we via een warmtewisselaar en warmtepomp de warmte van dat afvalwater naar het warmtenet dat de appartementen verwarmt. Daarna wordt het gezuiverde water naar de zeepfabriek of de lokale regenwaterputten gepompt zodat het een tweede leven krijgt.”
https://blog.vito.be/duurzamesteden/nie ... .%E2%80%9D
duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3655
Lid geworden op: 23 apr 2008, 20:36
Uitgedeelde bedankjes: 176 keer
Bedankt: 336 keer
Recent bedankt: 5 keer

Splitter schreef: 12 nov 2024, 15:37 in een ander draadje post je dat ze in duitsland gaan investeren in renewable.... leuk, maar die hebben nog niet zo heel lang geleden een nucleaire reactor dichtgegooid, om vervolgens hun productie/ontginning van BRUINE KOOL te verhogen, dus eerst 10 stappen achteruit om nu 1 vooruit te gaan en dat hard te roepen,
is dat dan echt vooruitgang?
In alle landen waar men nucleair dichtgooit ziet men hetzelfde fenomeen.

In Belgie worden subsidies gegeven om elektriciteit op te wekken met oude vervuilende straalmotoren op kerosine. Dit om een tekort op te vullen dat ontstond na het sluiten van de kerncentrales en dat niet volledig opgevuld raakt met elke maand netto import van elektriciteit.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12512
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 593 keer
Bedankt: 724 keer
Recent bedankt: 11 keer
Te Koop forum

Hou het bij het onderwerp aub.

Die warmtenetten zag ik ook al in Antwerpen in een nieuwe wijk. Tegen 2030 wil de stad Antwerpen 33.500 wooneenheden aangesloten hebben op een warmtenet.

De stad Antwerpen wil in de toekomst zoveel mogelijk gebouwen op haar grondgebied verwarmen op een duurzame manier. Warmtenetten zijn hierin een sleutelelement. Een warmtenet is als een centraal verwarmingssysteem, maar dan voor een hele wijk of stad. Bij deze manier van verwarmen, wordt er vaak restwarmte van een groot bedrijf gebruikt, die anders verloren gaat. De restwarmte wordt aangesloten op een ondergronds buizennetwerk van waterleidingen. Deze leidingen verwarmen de gebouwen via een warmtewisselaar die aangesloten is aan de chauffages in de huizen. Zo kunnen grote delen van een wijk voorzien worden van verwarming en warm water.

De bedoeling is om vraag en aanbod van warmte op elkaar af te stemmen. Er is namelijk heel wat industrie die overschotten van warmte hebben dat nu onnodig uitgestoten wordt. Die warmte (aanbod) zou via een buizennetwerk gebracht kunnen worden tot bij vb. ziekenhuizen, appartementsgebouwen, plekken die veel warmte nodig hebben (vraag).

De Roadmap is een stappenplan voor de uitrol van de warmtenetten in negen pilootzones. Het eerste warmtenet op Nieuw Zuid en Blue Gate is al aangelegd en effectief in werking. In Antwerpen Noord wordt een tweede net aangelegd, het Warmtenetwerk Antwerpen Noord.

Het warmtenet is voorzien op verdere groei, zodat tegen 2050 tot 200.000 gezinnen of 50% van de Antwerpse gebouwen kunnen genieten van deze duurzame verwarmingsmethode. Het eerste net zal zich uitstrekken langs de Scheldekaaien en op Linkeroever. In een latere fase kan ook langsheen de Ring een warmtetransportverbinding worden aangelegd. De reservatiestroken voor de buizen van het warmtenet worden daarvoor nu reeds voorzien.

Overtollige warmte van productieprocessen uit de haven en afvalwater, wordt geleid naar de dichtbevolkte wijk in Antwerpen Noord waar de warmtevraag groot is. In eerste instantie voorzien Indaver en Port of Antwerp er een basisnet naar de industrie, waarna Fluvius er in opdracht van de stad Antwerpen een residentieel warmtenet aan zal koppelen. Indaver en Port of Antwerp sloten daartoe een langetermijnovereenkomst af met Boortmalt, en Fluvius met Woonhaven voor de levering van warmte.

Naast de bedrijven, zullen niet minder dan drieduizend huishoudens, 7 scholen en meerdere openbare gebouwen aan dit warmtenetwerk toegevoegd worden. Deze gebouwen zullen dan met duurzame restwarmte verwarmd worden, er komt geen fossiele brandstof meer aan te pas.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5892
Lid geworden op: 10 maa 2010, 12:30
Uitgedeelde bedankjes: 68 keer
Bedankt: 605 keer
Recent bedankt: 4 keer
Te Koop forum

Dizzy schreef: 12 nov 2024, 19:15Een warmtenet is als een centraal verwarmingssysteem, maar dan voor een hele wijk of stad. Bij deze manier van verwarmen, wordt er vaak restwarmte van een groot bedrijf gebruikt, die anders verloren gaat.
eigenlijk dus zoals nederland hun stadsverwarming, die ze al een hele tijd hebben?
moeten de belgen dan toch eindelijk gaan toegeven dat ze daar veel vooruitdenkender zijn dan hier :)

maar, ik hoop dan als dat hier komt, het wel niet opnieuw nog eens een monopolie gaat geven (want dat is dus bv bij nederland wel het geval voor hun stadsverwarming)
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12512
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 593 keer
Bedankt: 724 keer
Recent bedankt: 11 keer
Te Koop forum

Niet enkel in NL, ook in IJsland is dat zo maar dat is nogal een speciaal land, op alle vlakken :)
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 16390
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 519 keer
Bedankt: 1195 keer
Recent bedankt: 15 keer

Omdat de kosten "niet zo transparant" waren, zijn er in NL heel wat warmtenetten afgebouwd.
Stoken met gas was goedkoper. Om CO2 maalde toen (10-20 jaar geleden) niemand.

Warmtenetten zijn heel lokaal interessant. Eens de afstand tot "de bron" wat groter wordt, lopen de verliezen op en zijn er dus betere alternatieven.
Warmtenet doet me altijd wat Russisch/communistisch aan: 1 centrale stookplaats en verder "maakt het niet uit". Dat is niet echt zo, maar je hebt als gebruiker niets te zeggen over wat er gebeurt (prijs, beschikbaarheid, ...). Je zit ook met een gigantische overhead: de infrastructuurwerken op voorhand zijn niet min.
Als dan plots "de bron" failliet gaat, sta je daar met heel uw installatie in de grond.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12512
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 593 keer
Bedankt: 724 keer
Recent bedankt: 11 keer
Te Koop forum

Zoals Cruyff zei, elk voordeel heb zijn nadeel. Ook een Hollander trouwens :)

Het is inderdaad best dat de bron ofwel natuurlijk is of afhankelijk van meerdere bedrijven. IJsland lijkt me echter weinig communistisch :)

Er zijn genoeg overschotten van warmte die nog efficiënter kan gebruikt worden. Het systeem zou ook kunnen werken op bedrijventerreinen waar je logischerwijze met meerdere bedrijven zit. Die lokalen zijn nu vaak niet zo goed geïsoleerd en moeten ook verwarmd worden, tegelijkertijd hebben sommige bedrijven teveel warmte door productie/activiteiten. We zijn nog heel kwistig met energie.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2020
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 115 keer
Bedankt: 190 keer
Recent bedankt: 3 keer

België heeft ooit al warmtenetten gehad: Aalst, Zwevegem en Verviers

In Aalst gebruikte "Interstoom" de restwarmte van de elektriciteitscentrale. Er werd in de jaren 50 een netwerk gebouwd waarop industrie (Amylum), openbare gebouwen (oa. ziekenhuizen) en gezinswoningen aangesloten werden. Er werd zelfs redundantie ingebouwd met een kringstructuur voor een maximale leveringszekerheid. Op verschillende plaatsen in Aalst kon je stoom uit mangaten zien komen via overdrukventielen.
Toen belangrijkste afnemer Amylum afhaakte was Interstoom niet meer rendabel en werd het uitgefaseerd. Betwistbare beslissing maar in 1997 was klimaat nog geen issue. Het netwerk stopte definitief in 2007. Nog niet zo heel lang geleden dus.
https://erfgoedceldenderland.be/project ... werk-aalst

Maar oh ironie. Het is nu net Tereos (huidige naam Amylum) dat aan de basis ligt van een nieuw warmtenet dat een nieuwbouwproject van warmte moet voorzien.
https://tereosaalst.be/article/warmtenet/
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12512
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 593 keer
Bedankt: 724 keer
Recent bedankt: 11 keer
Te Koop forum

Dat verhaal van Aalst ken ik goed en het was inderdaad soms zo dat de damp uit de grond kwam. Dat gebeurde ook tijdens carnaval maar dan had het minder met energieopwekking te maken :)

Het verhaal zegt veel over de visie of beter het gebrek eraan, zeker op langere termijn.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3250
Lid geworden op: 14 nov 2008, 08:22
Twitter: KrSi78
Locatie: Brugge
Uitgedeelde bedankjes: 342 keer
Bedankt: 230 keer
Recent bedankt: 2 keer
Contacteer:
Provider
Te Koop forum

België heeft nog altijd warmtenetten, o.a. dat van IVBO wat al zó oud is, dat het eigenlijk integraal vervangen moet worden.
Ze sluiten nu nog nieuwe verkavelingen aan, maar voorlopig (?) enkel projecten die langs het bestaande warmtenet lopen.
Bestaande verkavelingen doen ze dan weer niet: de nieuwe wijk aan mijn achterdeur zit op het warmtenet, de wijk waar ik zelf woon niet en daar zijn ook geen plannen voor (hoe graag ik dat ook zou willen).
Computer(k)nul
Taaner242
Pro Member
Pro Member
Berichten: 232
Lid geworden op: 25 sep 2019, 20:42
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer
Bedankt: 30 keer
Provider
Te Koop forum

Er bestaan zeker nog diverse warmtenetten in België.
In Gent alleen al zijn er 4: https://stad.gent/nl/de-energiecentrale ... /warmtenet
Roeselare heeft er ook al lang een: https://www.mirom.be/warmtenet
En in Oostende is Beauvent al een paar jaar bezig met de uitbating en verdere uitbereiding: https://www.warmtenetoostende.be/

Geothermie is ook al langer gekend. Het KBC-hoofdkantoor in Leuven bv., gebouwd in de jaren 90, gebruikt de vijver voor koude/warmte-opslag.

Er zullen nog veel voorbeelden zijn, dit zijn degene die ik ken.
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2020
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 115 keer
Bedankt: 190 keer
Recent bedankt: 3 keer

De nieuwbouw voor VRT gebruikt ook geothermie: 162 boringen van 100 meter diep.
https://www.vrt.be/nl/nieuwbouw/het-nie ... m-vrt-huis
Gebruikersavatar
on4bam
Moderator
Moderator
Berichten: 6552
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Locatie: 127.0.0.1 of elders
Uitgedeelde bedankjes: 309 keer
Bedankt: 639 keer
Recent bedankt: 7 keer
Provider

De vele appartementsblokken op "het Kiel" in Antwerpen werden ook centraal verwarmd meer dan 50 jaar geleden, het gebouw staat er nog maar op streetview zie je nu dat in plaats van grote stookketels er appartementen zijn. Geen idee welke technologie ze toen gebruikten.
https://maps.app.goo.gl/Ln9W3yZ7M68pT39w7
Bye, Maurice
https://on4bam.com
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”