Apple voert extra beveilingsmaatregelen in voor de Apple ID

In de afgelopen jaren hebben de “App Stores” en “Marketplaces” meer en meer voet aan grond gekregen binnen de verschillende mobiele besturingssystemen. Helaas is dat hand in hand gegaan met een toenemend aantal gevallen van misbruik van accountgegevens, veelal door het gebruik van onveilige wachtwoorden, of als gevolg van succesvolle phishing aanvallen.

Een tijd geleden had Apple al veranderingen aangebracht in het proces dat je moet doorlopen bij het aanmaken van een nieuwe Apple ID in iTunes, zoals onder meer een controle op de complexiteit van je wachtwoord. Nu duiken er op verschillende sites meldingen op dat ook bij bestaande Apple ID’s er extra controlemaatregelen verschijnen, zowel in iTunes, als op mobiele toestellen zoals de iPhone.

De gebruikers die geconfronteerd worden met de nieuwe maatregelen krijgen de vraag om extra informatie op te geven, waaronder een alternatief e-mailadres, en een aantal persoonlijke vragen. De extra maatregelen lijken duidelijk gericht op identiteitsverificatie, om het Apple mogelijk te maken om de correcte eigenaar van een Apple ID te identificeren in geval van phishing of een gehackte account.

 

Niet alle gebruikers krijgen momenteel de extra beveiligingsmaatregelen te zien;het gaat wellicht om een verspreide invoering. Wie dus nog geen vragen te zien krijgt, moet even afwachten. Krijg je ze op een gegeven moment wel te zien, neem dan even de tijd om een alternatief e-mailadres in te geven, en vragen en antwoorden te kiezen die je zeker kan onthouden. Het kan namelijk in de toekomst het verschil maken tussen je account kwijt zijn, of ze alsnog kunnen recupereren!

Afbeeldingen via TNW