Test-Aankoop: Triple play in België duur, extra kosten stuwen kostprijs

In december vergeleek Test-Aankoop de triple play-aanbiedingen in België. Dat zijn pakketten waar internet, telefonie en televisie gebundeld worden aangeboden. De consumentenorganisatie vond geen enkele aanbieding goedkoper dan 50 euro per maand. Vooral de bijkomende (eenmalige) kosten, zoals hardware en activatiekosten, stuwden de prijzen.

Test-Aankoop vindt dat er nog te weinig triple play-aanbiedingen zijn voor de Belgen: Belgacom en Telenet domineren de markt, regionale aanbiedingen zoals die van Billi zijn niet concurrerend genoeg, en triple play via TV Vlaanderen (satelliet) is te duur.

'Voor het profiel "occasioneel bellen" kost het pakket van Billi € 50,62 per maand', schrijft Test-Aankoop op haar website. Scarlet, dat Belgacom TV aanbiedt in haar pakketten, zou een peulschil meer kosten. Ook voor "geregeld bellen" is de consument er het goedkoopst van af bij Billi en Scarlet, met een meerkost van 10 euro per maand. 'De tarieven voor oproepen naar gsm blijven echter buitensporig en kunnen de factuur flink de hoogte in jagen', merkt Test-Aankoop op. 

De consument die veel belt, is het beste af bij Billi, Scarlet, Numéricable of Mobistar (tussen 50 en 55 euro per maand). Telenet en VOO zouden twintig tot dertig procent duurder zijn. TV Vlaanderen, dat recent een triple play pakket op de markt bracht, behoort tot de duurste providers, oordeelt Test-Aankoop.

Extra kosten, zoals modems en decoders voor digitale televisie, zouden de kosten stuwen. Wanneer de consument klant wordt bij Billi en al de apparatuur aankoopt, betaalt die meer dan 300 euro. Telenet dan weer brengt extra kosten in rekening voor het kabelabonnement. Scarlet behoort tot de betere providers doordat het de kost van de apparatuur in de pakketprijs verrekent.

Tot 15 februari kan iedereen op de website van Test-Aankoop, d.m.v. een online tool, bekijken welke provider voor hem het goedkoopste uitkomt.