Belgen verstuurden 67 miljoen nieuwsjaarswensen via sms, Nederlanders deden beter

Tijdens de overgang van oud op nieuw, hebben de Belgen meer dan 67 miljoen sms'jes verzonden. Nieuw is dat eigenaars van een smartphone hun nieuwjaarswensen meer en meer versturen via het mobiel internet. Ook de Nederlanders verstuurden massaal veel nieuwjaarswensen via sms en vooral via mobiel internet.

In een persbericht meldt Mobistar dat het 47,1 miljoen sms'jes verwerkte tussen 31 december om 20u00 en 1 januari om 8u00, waarvan 20,3 miljoen verstuurd werden door Mobistar-klanten. In vergelijking met vorig jaar is dat een toename  van 4,1 procent. Omstreeks middernacht werden de meeste sms'jes verwerkt. Het netwerk kon 3.000 sms'jes per seconde verwerken. Er werd ook flink wat data verzet op het Mobistar-netwerk: iets meer dan 726 GB. Volgens Mobistar is dat te wijten aan het groeiend succes van tablets en smartphones.

Aan De Standaard meldde Proximus dat hun klanten 31,6 miljoen berichtjes verstuurden. Er werden anderhalf miljoen verbindingen aangegaan, goed voor 1.369 GB. BASE verwerkte 31,4 miljoen sms'jes waarvan 13,5 miljoen verstuurd door BASE-klanten; er werden echter geen gegevens beschikbaar gesteld over het mobiel-dataverbruik. De meer dan 231.000 mobiele telefonieklanten van Telenet verstuurden 2.288.431 sms'jes. De totale capaciteit aan verstuurde data op het Telenet-netwerk bedroeg 64 GB. 

Nederlanders verstuurden meer sms'jes, verbruikten véél meer data

Ook in Nederland maakten de drie grote providers (KPN, Vodafone, T-Mobile) hun data bekend. Alles samen verstuurden de Nederlanders 78 miljoen sms'jes tussen 22u00 op oudejaar en 4u00 op nieuwjaarsdag. T-Mobile-klanten verstuurden maar liefst 6,2 TB aan data. Bij KPN lag dat cijfer op 3,5 TB. Vodafone gaf geen exacte cijfers, maar zei dat het dataverkeer twee keer zo groot was als het jaar daarvoor.

Dat er zoveel sms'jes verzonden werden door Belgen, is niet onlogisch. Veel abonnementen en herlaadkaarten geven de consument de mogelijkheid een ruim tot zelfs ongelimiteerd aantal sms'jes te versturen tegen een forfaitaire kost. Dat de Belgen minder internetberichten verstuurden dan de Nederlanders, is ook logisch, gezien er maar een handvol tariefplannen zijn met mobiele data en dat de smartphone niet zo ingeburgerd is als in Nederland. Toch is mobiele data in België aan zijn opmars bezig.

foto credits: spitsnieuws.nl