Telenet start met uitrol Homespot, gratis surfen via half miljoen WiFi-modems

Homespot is een netwerk van Wi-Fi toegangspunten waarop Telenet-internetklanten kunnen inloggen om op internet te gaan. Deze dienst wordt eerst getest in Gent waarna het verder uitgerold wordt naar de rest van Vlaanderen. Telenet hoopt tegen het einde van volgend jaar aan 500.000 Homespots te geraken. Homespot, bij de Telenet-internetklant thuis, en Hotspot, op openbare locaties, vormen samen Wi-Free.

Door middel van een software-update, zendt de Telenet WiFi-modem twee WiFi-signalen uit: één voor privé gebruik (beveiligd, zoals voorheen) en één voor Homespot gebruik. Via dat tweede signaal kunnen Telenet-internetklanten verbinden met het internet waarna ze gratis draadloos kunnen surfen zonder te hoeven gebruikmaken van een 3G-netwerk.

Initieel wordt Homespot getest bij 15.000 Telenet-internetklanten in Gent en dat tot eind januari volgend jaar. Daarna komt een evaluatie, waarbij Telenet bepaalt welke snelheden Homespot-gebruikers zullen krijgen. Na deze evaluatie wordt de dienst verder uitgerold naar 500.000 WiFi-modems verspreid over heel Vlaanderen. Deze uitrol gebeurt gradueel, dus gebruikers kunnen de Homespot-functie niet geforceerd activeren.

Hoe werkt het?

Telenet werkt aan een Homespot-locator waarin de Homespot-locaties verwerkt zitten. Deze locator zou op redelijk korte termijn gelanceerd worden, meldt de kabelprovider ons.

Klanten die een verbinding willen opzetten met een Homespot, dienen in de WiFi-settings van hun toestel te zoeken naar de Homespot-SSID ("TELENETHOMESPOT"), daarmee verbinding te maken en dan op de portaal-site zich aan te melden. Via die site zal de klant kunnen inloggen met zijn Telenet e-mailadres of internetlogin, en wachtwoord. Tot slot krijgt de gebruiker een bevestiging dat hij aangemeld is. Er kunnen maximum vier gebruikers tegelijk aanmelden op de Telenet-Homespot bij de gebruiker thuis of op een Homespot buitenshuis. 

Telenet benadrukt dat de netwerken totaal gescheiden zijn (elk een ander IP-adres). Het privé signaal is standaard beveiligd met een WPA2-sleutel waardoor bezoekers geen toegang kunnen krijgen tot het privénetwerk. Het omgekeerde geldt uiteraard ook: jij kan niet zien wat de bezoeker doet via de Homespot.

Homespot wordt opt-out. Dat wil zeggen dat Telenet de WiFi-modems (Docsis 2.0 of 3.0) van de internetklanten automatisch openzet voor andere internetklanten. Via het klantenportaal “Mijn Telenet” is dat ongedaan te maken. Telenet zal de klanten hierover op voorhand uitgebreid informeren.

Homespot is niet beschikbaar voor professionele Telenet-internetklanten (met vast ip-adres); zij kunnen wel gratis gebruik maken van de hotspots (1.200 in België en Luxemburg). Klanten met een modem-only opstelling of verouderde modem kunnen evenmin gebruik maken van Homespot. Bij een upgrade naar een FiberNet-abonnement, wordt standaard een compatibele WiFi-modem geleverd. Via “Mijn Telenet” kunnen gebruikers controleren of ze in aanmerking komen voor Homespot en kunnen ze deze beheren.

Impact op volume en snelheid?

Er is een maximum van 2 GB per maand per bezoeker ingesteld. Dat verbruik heeft geen impact op de telemeter (daarmee wordt de status van de datalimiet gecontroleerd) van de bezoeker, noch van de klant die de Homespot beschikbaar stelt. Zoals eerder gemeld, wordt na de testperiode beslist wat de definitieve snelheid zal zijn waarmee Telenet-internetklanten kunnen surfen via de Homespot. Als de volumelimiet bij de gebruiker thuis bereikt is (op smalbandsnelheid), kan die niet meer inloggen op een Homespot buitenshuis, maar zijn homespot blijft wel beschikbaar voor anderen.

Wanneer de thuisgebruiker verbonden is met de modem door middel van een kabel, wordt de internetsnelheid niet beïnvloed. Er is wel een minimale impact wanneer hij draadloos surft. Telenet merkt op dat de Homespot bedoeld is om te surfen en te e-mailen.  

Zonder twijfel is dit een goeie toevoeging aan het productaanbod van Telenet. Bekijk zeker het promo- / instructiefilmpje dat Telenet hierover gemaakt heeft.