Gegevens MLab: Telenet deed al veel eerder aan afknijpen P2P

Vanaf 2008 tot 2010 heeft Telenet zich schuldig gemaakt aan het vertragen van peer-to-peer. Althans, dat leiden we af uit gegevens afkomstig van MLab.

Dankzij Glasnost, een test ontwikkeld door MLab (Measurement Lab), kunnen gebruikers van over de hele wereld testen of peer-to-peer (P2P) op hun internetverbinding geknepen of afgesloten wordt of gewoon normaal werkt. De metingen zijn gestart in april 2008 en worden nog steeds uitgevoerd door gebruikers zoals u en ik. De data die de organisatie momenteel beschikbaar stelt, is die van april 2008 tot mei 2010. Op de website is een hele tabel beschikbaar waar je kan filteren op land, provider, de periode waarin de tests zijn opgemeten en de hoeveelheid tests. De uiterst rechtse kolom toont het aantal keer (uitgedrukt in procent) de Glasnost test P2P tegenkwam.

Wanneer we filteren op BE (België), zien we dat er twee providers opgemeten zijn, namelijk Belgacom en Telenet. Telenet valt direct op in de tests door de hoogste percentages te tonen. Bijvoorbeeld: In Q3 van 2009 zou Telenet in 39% van alle tests P2P geknepen hebben, terwijl concullega Belgacom in diezelfde periode een resultaat toont van amper 8%.

Telenet is heus niet de enige kabelaar die aan afknijpen doet. Als we filteren op NL (Nederland) zien we dat UPC graag ook het ene verkeer bevoordeelt aan het andere; UPC toont opmerkelijk hogere percentages dan de DSL-aanbieders KPN, Xs4All en BBNed. In de VS zien we opmerkelijk hogere percentages (+60%) en dit niet enkel bij kabelaars maar ook bij WiMax-aanbieder Clearwire. 

Er moet wel opgemerkt worden dat voor augustus 2009 een foutenmarge van 10% in acht genomen moet worden en na die periode een foutenmarge van 4 à 5%. Ook verschilt elke periode qua aantal opgenomen tests waardoor de resultaten soms niet helemaal representatief zijn tegenover elkaar (en al zeker niet tegenover het aantal internetgebruikers in België). Als we filteren op US (Verenigde Staten van Amerika) zien we dat de tests daar honderden keren meer uitgevoerd zijn.

Wil je zelf eens vergelijken? Ga dan naar de website van MLab!