Discovery Line verdwijnt uit aanbod Belgacom

Belgacom heeft de Discovery Line uit haar aanbod verwijderd. De Discovery Line was het goedkoopste tariefplan voor vaste telefonie en vooral populair bij klanten van alternatieve operatoren.

Sinds 1 december is het tarief verdwenen van de website. Dit werd niet gecommuniceerd door Belgacom; we kwamen dit te weten door een User van ons forum.

De Discovery Line bestond sinds mei 2004 en was de vervanging van de Budget Line. Het was een vaste telefonieabonnement van het type "Classic Line" zonder inbegrepen belminuten en ook de kostprijs van een belminuut was hoger dan dat van het hogere abonnementstarief.

Met de lijn werd vooral gemikt op klanten die een gsm hadden met mobiel tariefplan en/of weinig belden via de vaste lijn. Ook klanten van een alternatieve provider verkozen dit tarief boven een veel duurder raw copper tarief. De prijs van deze laatste was, en is nog steeds (veelal) meer dan dat van de Discovery Line.

Initieel kreeg het abonnement een maandelijkse kostprijs opgeplakt van 6,50 euro per maand; later bracht een indexering het tarief op 6,85 euro. In augustus van 2008 was er een stevige prijsverhoging te zien van 45%, waardoor opeens 9,95 euro per maand betaald moest worden. Het vernieuwde tarief verhoogde de totaalprijs voor klanten bij een alternatieve operator; het alternatief aanbod werd minder voordelig in vergelijking met dat van de grootmachten Belgacom en Telenet. Uiteindelijk bracht een andere indexering het uiteindelijke abonnementsgeld op 10,25 euro.

Alternatief

Bestaande klanten zouden hun telefoonlijn kunnen behouden zonder aanpassingen. Zij die tóch iets anders wensen dan de Discovery Line, kunnen kiezen uit een paar andere keuzes.

Klanten die een internetverbinding hebben bij Belgacom, kunnen opteren voor I-Talk Classic. Dat is een telefonieabonnement dat via VoIP (Voice over Internet Protocol) werkt en kost 6,50 euro per maand. I-Talk werkt enkel op een internetverbinding van Belgacom.

Zij die klant zijn bij een alternatieve operator en niet langer wensen te bellen via Belgacom, kunnen een raw copper (met eventueel VoIP telefonieabonnement) bij hun internetprovider nemen. Onder meer EDPnet (Telephony), Scarlet, en Dommel bieden dit aan.