Telenet verhoogt snelheden internetpakketten

Op 8 februari verhoogt de Vlaamse kabelaar Telenet de downloadsnelheden van de meeste van zijn internetabonnementen. Dat meldt een bron die zijn informatie haalt bij een bedrijf dat nauw samenwerkt met Telenet. De grootste verhoging is te zien in de duurste abonnementen TurboNet en TurboNet XL die beiden 40 megabit per seconde zullen leveren.

Klanten met een alleenstaand abonnement, ExpressNet en TurboNet, zullen aan een hogere snelheid kunnen downloaden. Met ExpressNet kon je voorheen aan 15 Mbps (megabit per seconde) downloaden, vanaf 8 februari tot 25 Mbps. TurboNet gaat van 25 Mbps naar 40 Mbps. De uploadsnelheden verhogen niet en blijven dezelfde: voor ExpressNet 1 Mbps, voor TurboNet 1,25 Mbps.

Ook de internetabonnementen die geïntegreerd zijn in de shakes krijgen een snelheidsverhoging, zowel in download als in upload. Klanten met ComfortNet XL zullen kunnen downloaden aan 15 Mbps, terwijl dat voorheen 12 Mbps was, en sneller kunnen uploaden aan 1 Mbps (voorheen 400 kbps). Bij ExpressNet XL en TurboNet XL zijn de grootste verhogingen te verwachten. ExpressNet XL gaat van 20 Mbps download naar 36 Mbps (upload van 1 naar 1,25 Mbps), en TurboNet XL gaat van 25 Mbps naar 40 Mbps. 

Telenet gebruikt voor deze snelheden nog steeds DOCSIS 2.0, de kabelstandaard die theoretische snelheden toelaat tot 52 Mbps in download en 30 Mbps upload. Opmerkelijk feit is dat Telenet het gaspedaal van de uploadsnelheid niet indrukt. Er zouden ook aparte abonnementen aankomen gebaseerd op de DOCSIS 3.0 technologie.

Indien dit gerucht klopt, kan Belgacom, en daarmee ook de kleine operatoren die gebruik maken van het DSL-netwerk van de historische operator, geen antwoord bieden op deze forse verhogingen. ADSL2+ heeft een maximale snelheid van 24 Mbps in optimale condities terwijl VDSL2, het paradepaardje van Belgacom, momenteel maximaal 20 Mbps kan leveren.