Test-Aankoop test netwerken voor mobiel internet

Vandaag maakt Test-Aankoop haar resultaten van de vergelijking van de verschillende netwerken voor mobiele data publiek. Naast de 3 netwerkoperatoren (Base, Mobistar en Proximus) werden ook drie virtuele operatoren (Colruyt Mobile, Mobile Vikings en Scarlet) getest.

 

Er werd 1600km met de wagen afgelegd en 730km met de trein en zowel ping als transmissiesnelheden werden bekeken.

Algemeen kan worden gesteld dat de kwaliteit van de netwerken er de laatste jaren sterk op vooruit zijn gegaan. Zo zijn er nog maar weinig plaatsen waar er geen verbinding mogelijk is. Snelheden blijven stijgen (downloadsnelheden bij Base en Proximus zijn verdubbeld tegenover een jaar geleden) maar wel zouden de pingtijden verhoogd zijn bij de drie operatoren.

Bij de virtuele operatoren ziet men dat Scarlet praktisch even goed is als Proximus (Scarlet gebruikt tevens het Proximus-netwerk). Opmerkelijk is dat Mobile Vikings (Base-netwerk) op sommige plekken zelfs betere resultaten wist af te leggen dan Base. Colruyt Mobile (Mobistar-netwerk) laat dan weer sterk de wensen over met opvallend lagere snelheden dan bij Mobistar. Test-Aankoop raadt Colruyt Mobile dan ook af voor mobiele data.

Test-Aankoop stelt dat 4G een moeilijke uitrol kent. Enkel Proximus beschikt op moment van schrijven over een 4G-netwerk dat beschikbaar is voor de particuliere consument. Het 4G-netwerk haalt zeer hoge transmissiesnelheden die op bepaalde plaatsen 4 tot 6 keer hoger lagen dan de gemiddelde snelheid die gemeten werd via 3G.

Top-3 netwerkoperatoren voor mobiele data: 

1. Proximus (Scarlet, PostMobile, ...);

2. Base (Mobile Vikings, Carrefour Mobile, ...);

3. Mobistar (Colruyt Mobile, Telenet Mobile, ...);

Meer informatie kan men hier terugvinden (enkel leden Test-Aankoop).