Nokia Lumia 610 vanaf volgende week verkrijgbaar in België

Een tijd geleden, op het Mobile World Congress, stelde Nokia twee nieuwe modellen voor die de Lumia-reeks vervolledigen, de budget Lumia 610 en de high-end Lumia 900. We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar de Lumia 610 zal vanaf volgende week verkrijgbaar zijn in België, met een adviesprijs van €249. De zwarte en blauwe variant zijn direct verkrijgbaar, terwijl de magenta variant volgt in juni. De witte versie zal voorlopig exclusief te verkrijgen zijn bij Telenet.

Door de lage adviesprijs zijn er natuurlijk wel wat verschillen ten opzichte van de duurdere Lumia’s. De Lumia 610 heeft onder meer een tragere processor, maar een 5MP camera, en minder werkgeheugen. Een iets uitgebreidere vergelijking van de specificaties kan je vinden in dit artikel. In de praktijk heeft dit als gevolg dat sommige zware applicaties (vooral spellen) niet gaan beschikbaar zijn voor de Lumia 610, en dat er wat beperkingen zijn op het vlak van video mogelijkheden en multitasking.

Ondanks de lagere specificaties is de Lumia 610 een goed instaptoestel voor mensen die net kennismaken met de smartphone markt, of op zoek zijn naar een budget smartphone. Het toestel draait namelijk op de “Tango” release van Windows Phone 7, die de nodige optimalisaties heeft voor toestellen met 256MB werkgeheugen. Hierdoor blijft het toestel zeer vlot in dagelijks gebruik.

De bruikbaarheid van elke smartphone, instapmodel of niet, hangt natuurlijk ook voor een groot deel af van de beschikbare applicaties en functies. Op dat vlak heeft Nokia een stapje voor op de concurrentie, want net zoals voor de andere Lumia’s, zijn ook voor de 610 een aantal exclusieve Nokia applicaties beschikbaar, naast de standaard Windows Phone functies en publiek beschikbare applicaties op de Marketplace.

 

Als je bijvoorbeeld eens een andere stad wil bezoeken met je nieuwe smartphone, dan heb je met Nokia Drive een volledig offline werkende navigatie toepassing met spraakbegeleiding ter beschikking. Laat je de wagen liever thuis, dan geeft Nokia Transport je toegang tot de routes (en in veel steden tijdschema’s) van het openbaar vervoer (trein, tram, bus, en metro). En eenmaal toegekomen op je bestemming, kan je de Nokia Maps applicatie gebruiken om zonder problemen alle bezienswaardigheden en winkels te vinden op je ontdekkingstocht.

Ben je dus op zoek naar een budget smartphone, of ga je je eerste stappen in de smartphone wereld zetten, ga dan vanaf volgende week zeker eens de Lumia 610 (en de Lumia 710 als het een beetje duurder mag zijn) bekijken in je favoriete telecomwinkel!