Lilliputian introduceert nieuw type brandstofcelacculader

De populariteit van brandstofcellen neemt de afgelopen jaren alsmaar toe, in meerdere sectoren. Zo experimenteren verschillende automerken met brandstofcel voertuigen, en heeft Bloom Energy al meerdere van hun brandstofcel generatoren geplaatst, bij onder meer Google en eBay.

Er zijn ook al meerdere pogingen geweest om brandstofcellen in te zetten in mobiele opladers voor onder meer smartphones, sommigen al meer succesvol dan anderen. De grotere obstakels tot nu toe waren (onder meer) dat de brandstofcel zelf en/of de brandstofcartridges vaak niet vervoerd mogen worden op passagiersvluchten, dat de toestellen vrij groot waren, en dat ze geen grote voordelen hadden ten opzichte van mobiele opladers die met accu’s werken.

De Amerikaanse firma Lilliputian Systems, een spin-off van MIT, hoopt daar nu verandering in te brengen. Hun nieuwe mobiele oplader maakt gebruik van hetzelfde principe als de Bloom Box, zijnde een Solid Oxide Fuel Cell, afgekort SOFC. Door de SOFC techniek te combineren met een silicium wafer kan de oplader gebruik maken van aanstekervloeistof (Butaangas dus), is hij efficiënter, en toegelaten op passagiersvluchten.

Op het vlak van technische specificaties zijn nog niet alle details bekend. Het toestel zou ongeveer 3 Watt aan energie kunnen leveren, wat iets minder is dan de bureaulader van moderne smartphones, die meestal tot 5 Watt gaan. Het grote pluspunt aan deze mobiele oplader is echter de autonomie: afhankelijk van de accucapaciteit van je smartphone, zou je met 1 brandstofcartridge 14 tot 20 keer je smartphone accu kunnen opladen. De vooropgestelde prijs per brandstofcartridge zou lager ligger dan vijf euro.

De oplader zou voor het jaareinde beschikbaar komen bij de Amerikaanse keten Brookstone, en daarna hopelijk snel op de wereldmarkt. Als je meer wilt weten kan je onder meer terecht bij Lilliputian en Engadget.