Moderne smartphones en hun batterij levensduur, wie doet het beter?

Het lijkt intussen een eeuwigheid geleden, maar vroeger, ten tijde van de Nokia 3310 en 6310, kon je je gsm opladen in het weekend, en vaak er dan een hele werkweek mee uitdoen. Als je dat zegt tegen iemand die die tijd nooit meegemaakt heeft, kijken ze je vreemd aan. Tegenwoordig mag je blij zijn als je top-of-the-line smartphone het 48 uur kan uithouden met één volle herlading.

Maar zelfs binnen de smartphonemarkt zijn er grote verschillen. HTC bijvoorbeeld verklaarde een tijd geleden dat ze batterijcapaciteit opofferen ten voordele van een slank design. Nokia dan weer had een hele tijd problemen met de accu levensduur van de Lumia 800. Andere fabrikanten proberen een compromis te sluiten om design, gebruikservaring, en aanvaardbare batterijcapaciteit te combineren, maar hoe goed slagen ze daarin?

GSM Arena voert reeds geruime tijd gebruiksduur tests uit op smartphones, zowel op vlak van gespreksduur op 2G en 3G, als web browsing en het afspelen van videobestanden. Het resultaat is dat ze genoeg data hebben om een vrij correcte vergelijking te kunnen maken op vlak van batterijcapaciteit tussen verschillende smartphones.

Onderstaande uittreksels van hun resultaten geven een indicatie van de batterijduur (uitgedrukt in hh:mm) van verschillende toestellen op het vlak van gespreksduur (bovenste grafiek), en continue web browsing (onderste grafiek).

 

We gaan niet alle resultaten apart bespreken (je kan ze hier zelf bekijken), maar er zijn toch uitschieters. Zo weet de Motorola Droid Razr Max op alle testen een voorsprong te nemen op de competitie (bvb.: gespreksduur in bovenstaande grafieken). Dit heeft het toestel te danken aan zijn batterij, die met 3300mAH dubbel zoveel capaciteit heeft als de batterijen van veel andere smartphones. Bij de meeste andere toestellen in de test is er geen duidelijke trend merkbaar; ze hebben elk sterke en zwakke kanten, en nemen bij elke test andere plaatsen in.

Het is dus duidelijk dat niet alleen batterijcapaciteit, besturingssysteem, en gebruikte hardware een invloed hebben op het verbruik van de toestellen, maar ook het soort gebruik speelt duidelijk een rol. Zo kan bijvoorbeeld een toestel dat slecht scoort in op het vlak van gesprekstijdtesten, bij de top 3 horen als het op web browsing aankomt. Het zal in veel gevallen dus de moeite lonen om reeds bij de aankoop van een smartphone rekening te houden met het te verwachten gebruikspatroon.