Mobile World Congress 2012 - Welke toestellen zijn twee maanden later te koop?

 

1 maart 2012. Dat was dit jaar de laatste dag van het Mobile World Congress 2012. Zoals elk jaar werden ook dit keer weer een pak nieuwe toestellen geïntroduceerd, in verschillende stadia van ontwikkeling, velen bijna klaar voor verkoop.

Maar hoeveel van die toestellen zijn nu eigenlijk te koop in de winkel, meer dan twee maanden na de aankondiging? Bij The Verge heeft men een steekproef gedaan op dat vlak, en de vergelijking gemaakt tussen (onder meer) Europa en de Verenigde Staten, en de resultaten zijn vrij teleurstellend. In totaal zijn er maar 11 toestellen van de 37 aangekondigde verkrijgbaar. En dat is dan nog heel ruim bekeken, want verschillende toestellen zijn enkel te pre-orderen, of nog maar beschikbaar op één continent.

De enige fabrikant die erin geslaagd is om een aantal van zijn toestellen goed op de markt te krijgen, is HTC. Alle drie de modellen van de HTC One-serie, de X, S, en V, zijn in Europa of de Verenigde Staten te koop. Bij de andere merken gaat het vaak maar om 1 toestel, of helemaal geen, of alleen pre-orders.

Je zou denken dat als men een toestel aankondigt, zeker in de snel veranderende en competitieve smartphone markt, dat het product binnen korte tijd leverbaar moet zijn. Blijkbaar zien sommige fabrikanten dat echter anders en zijn aankondigingen op events zoals het Mobile World Congress in veel gevallen eerder publiekstrekkers, dan effectieve productlanceringen, waardoor er gemiddeld maar ~30% van de toestellen binnen de twee maanden na de lancering effectief te koop is.