Windows Phone 7-toestellen en de update naar Windows Phone 8 - onduidelijkheid troef

 

Updates voor het mobiele besturingssysteem, het blijft iets dat bij smartphones niet evident is. Bij iOS duiken er bij nieuwe versies altijd wel klachten op dat Apple de oudere toestellen met opzet zou benadelen en trager zou laten lijken, en bij Android hang je af van de bereidwilligheid van de fabrikant om een update uit te brengen. Bij Windows Phone leek dat allemaal beter geregeld, updates werden netjes gepusht naar de toestellen, en er was een zekere transparantie in de updatecycli.

Maar op enkele dagen tijd is die situatie veranderd, en niet op een positieve manier. Begin vorige week kondigde een enthousiaste Microsoft Evangelist aan dat alle Windows Phone 7-toestellen een update zouden krijgen naar Windows Phone 8. Bijzonder heugelijk nieuws. Het gevolg was dat veel Windows Phone gebruikers meer vertrouwen kregen in het platform, want Windows Phone 8 zou veel extra’s toevoegen aan de toestellen van de 1ste (bvb: Samsung Omnia 7) en 2de (de vele Nokia Lumia’s) generatie.

Maar helaas bleek dat goede nieuws van korte duur te zijn, want vrij kort na de publicatie van het goeie nieuws werd die uitspraak ingetrokken. Microsoft kwam met de volgende mededeling: “We hebben op dit moment geen nieuws te melden over toekomstige releases.” En dat was het begin van een welles-nietes spelletje tussen een aantal Tech sites, met allemaal hun eigen geruchten en inzichten waarom Microsoft de updates wel gaat aanbieden, of waarom ze het net niet gaan doen.

De meest opmerkelijke uitspraken kwamen van Paul Thurrott, die het wel vaker bij het juiste eind heeft als het over Windows Phone of Microsoft gaat. Bronnen binnen Microsoft zouden aan hem bevestigd hebben dat er geen update naar WP8 is voorzien voor de huidige WP7- toestellen. Hij ondersteunt dat statement met de argumentering dat het gewoon te kostelijk zou zijn voor Microsoft om een "legacy platform" te blijven ondersteunen, en dat de hardware van de huidige toestellen -ondanks de strikte systeemvereisten- niet performant genoeg is.

Afgaande op die statements lijkt het dus een feit dat er geen WP8 update zal komen voor de WP7-toestellen, maar Paul heeft het ook in het verleden al wel eens fout gehad, en het zou ook ronduit een slechte zaak zijn voor Microsoft om de update niet mogelijk te maken.

Windows Phone is namelijk nog altijd een opkomend platform, een challenger voor iOS en Android, en er is geen vaste doelgroep waar ze op kunnen terugvallen om zeker te zijn van verkopen. De verkoopsuccessen die er tot nu toe zijn, zijn te danken aan reclamecampagnes en de tevreden eigenaars van een Windows Phone die het dan aanraden aan anderen. Maar wie gaat nog een toestel aanraden, als hij zelf teleurgesteld is omdat er wellicht geen update naar de nieuwste versie van het besturingssysteem mogelijk is?

De manier waarop Microsoft, en de fabrikanten, de afgelopen week deze geruchten hebben aangepakt is dan ook niet echt professioneel te noemen. Men komt zelf niet met een duidelijke statement, maar laat wel de originele uitspraak dat de update er wel zou komen, intrekken. Op die manier hebben ze zelf een geruchtenmolen gecreëerd dat de verkoop wel eens negatief zou kunnen beïnvloeden.

Maar hoe moet je hier als potentiële koper nu mee omgaan? Moet je de Windows Phone 7 toestellen mijden en iets anders kopen (iOS of Android), of wachten tot er Windows Phone 8-toestellen op de markt komen? Wellicht is het het beste om de geruchten te laten voor wat ze zijn, en te kijken wat voldoet aan je eisen. Ben je dringend toe aan een nieuwe smartphone, en lijkt een WP7 gebaseerd toestel je leuk, schaf er dan eentje aan. Kan je huidig toestel echter nog een tijd mee, wacht dan gewoon even af hoe het allemaal uitdraait.