Grote Europese telecomproviders zijn niet tevreden over Nokia Lumia series

 

Nokia heeft de afgelopen maanden in Europa vrij hard ingezet op de Lumia series, met in sommige landen vrij grote reclamecampagnes. Door velen werd het Windows Phone platform, en de bijbehorende Lumia reeks dan ook gezien als “de redder” van Nokia. En dat leek correct te zijn, want bij de term “Windows Phone” denken veel mensen nu al direct aan een Lumia, en niet aan een alternatief van een ander merk.

Vreemd genoeg beweren een aantal grote Europese telecomproviders nu het tegenovergestelde. Vier grote providers die de Lumia’s sinds december aanbieden, uiten kritiek op het gebrek aan naambekendheid bij het grote publiek, bugs in de software en firmware van de toestellen, en het gebrek aan promotie van Nokia bij lanceringen in nieuwe landen. Hoewel Nokia vrij open communiceert over softwareproblemen, en updates zo snel mogelijk probeert vrij te geven, laat het wel een negatieve indruk na bij potentiele klanten om nieuws te lezen over software, firmware, en batterij problemen bij nieuwe toestellen.

Ook aan het adres van Microsoft komt er echter kritiek, met uitspraken als “Als er Android op de Lumia’s zou staan, zouden ze veel makkelijker verkoopbaar zijn”. Een niet geheel correcte, maar wel begrijpelijke uitspraak. Hoewel het platform nog heel jong is, is het innovatief en draait het heel goed op budget toestellen zoals de Lumia 610 en 710. Daar staat tegenover dat het er momenteel nog een aantal populaire applicaties ontbreken in de Marketplace, en dat het OS zelf nog een aantal dingen mist. Microsoft heeft een tijd geleden al een nieuwe aanpak voor de Marketplace bekend gemaakt, en de aankomende update voor Windows Phone 7 (Tango), en Windows Phone 8 (Apollo) zullen op het vlak van besturingssysteem de nodige verbetering brengen.

Het is wel spijtig dat de namen van de vier providers niet genoemd worden. Dat maakt een vergelijking tussen reclamecampagnes en afzetmarkt onmogelijk. Als we kijken naar de Belgische markt, lijkt het er namelijk optimistischer uit te zien voor Nokia. Zo staat bijvoorbeeld bij Telenet de Lumia 800 in de top 5 van best verkochte toestellen, en heeft men sinds verleden week ook de Lumia 710 in het koppelverkoop aanbod zitten. Ook bij de concurrentie zijn de Lumia’s terug te vinden: Base heeft de Lumia 800 in de aanbieding en past daar momenteel een vorm van koppelverkoop op toe, en bij Belgacom is de Lumia 800 momenteel smartphone van de maand.

Hebben de vier ongenoemde providers gelijk, en doen Nokia en Microsoft in Europa echt te weinig inspanningen, of schort er iets aan de marketing, of de verkooptechnieken van het personeel bij de providers in kwestie? De tijd zal het moeten uitwijzen, maar als de verkopen in België (en nabije buurlanden.) een indicatie mogen zijn, komt het hopelijk wel goed voor Nokia op termijn.