Nokia Lumia 900 - Wat zijn de grote verschillen met de Lumia 800?

In België is het nog even wachten, maar in de Verenigde Staten kan je vanaf 8 april een Nokia Lumia 900 aanschaffen. Zoals wel vaker in de aanloop naar een officiële lancering, hebben ook deze keer vrij veel Amerikaanse Telecom en Windows Phone sites een (p)review exemplaar in handen gekregen. Als voorsmaakje op een toekomstige lancering in Europa, leek een samenvatting van de grote verschillen met de Lumia 800 (die wel al te verkrijgen is in België) ons wel een goed idee.

 

 

 

Toestel
Dimensies

Lumia 800
117 x 61 x 12 mm
142 g

Lumia 900
128 x 69 x 11.5 mm
160 g

Scherm

Resolutie
GorillaGlass

3,7" AMOLED 
+ Nokia ClearBlack
480 x 800
ja

4,3" AMOLED
+ Nokia ClearBlack
480 x 800
ja

Opslag
RAM
Processor

16 GB
512 MB
1,4 GHz

16 GB
512 MB
1,4 GHz

Verbindingen

HSPA 14,4 Mbps
Wifi b/g/n
Bluetooth v2.1

HSPA+ 42 Mbps
Wifi b/g/n
Bluetooth v2.1

Camera

8 MP
+ 2x LED-flits

8 MP
+ 2x LED-flits
+frontfacing @1,3MP

Batterij

1450 mAh

1830 mAh

SIM-type

MicroSIM

MicroSIM

Op basis van bovenstaand overzicht zou je kunnen zeggen dat de Lumia 900 een uitvergrote versie van de Lumia 800 is. Op een aantal vlakken klopt dit ook, de uitgangsbasis bij beide modellen is een uit 1 stuk bestaande polycarbonaat behuizing, ze delen dezelfde camera, en zijn beide uitgerust met 512MB werkgeheugen en 16GB ingebouwde opslag. Gelukkig heeft Nokia wel de nodige lessen getrokken uit de Lumia 800, en zijn er ook de nodige verbeteringen aangebracht.

Een van de eerste dingen die opvalt, is dat de micro-usb aansluiting nu direct toegankelijk is, en niet meer onder een klepje weggewerkt zit. Hoewel het betreffende klepje bij de Lumia 800 vrij stevig was, liep je altijd het risico dat het plooide, of afbrak. Een direct gevolg van het weglaten van het klepje, is dat men is overgestapt naar een “Sim eject tool” voor het verwijderen van de simkaart lade, iets wat we natuurlijk kennen van Apple hun iPhone.

Ook aan het scherm zijn de nodige dingen aangepast, allereerst natuurlijk de grootte, de Lumia 900 is uitgerust met een 4.3” Clearblack display, wat dezelfde resolutie heeft als het 3.7” scherm in de Lumia 800, namelijk 800x480 pixels. Een van de dingen die bij de Lumia 800 opvielen, was dat het scherm een beetje boven het toestel uitstak, een leuke ontwerpkeuze, die helaas ook tot krassen kan leiden als je het toestel met het scherm op tafel zou leggen. Bij de Lumia 900 heeft men dit opgelost door rondom het scherm een lichtjes verhoogde rand te voorzien, die net zou moeten volstaan om het scherm te beschermen tegen ontmoetingen met je tafel.

 

Een andere verandering die direct opvalt aan de voorzijde, is de aanwezigheid van een “Front-facing” camera, een camera die je kan gebruiken voor Skype (en bij andere applicaties voor video-gesprekken). Zoals bij de meeste smartphones, is deze ook bij de Lumia een vrij basis model, met een resolutie van maar 1 megapixel, maar dat is voldoende voor het beoogde doel.

Aan de achterzijde van het toestel zijn er maar twee zichtbare veranderingen: de dubbele led-flitser van de camera is verplaatst en bevindt zich nu naast de camera in plaats van erboven, terwijl de camera hoger geplaatst is dan bij de Lumia 800. Vooral dat laatste gaat in gebruik handig zijn, vermits je bij de Lumia 800 nogal eens met je vingers of hand voor de camera terecht kwam. Iets wat men hier helaas niet heeft aangepakt, is het verchroomde Nokia label, en dit terwijl het bij de Lumia 800 een veel gehoorde opmerking was: het label is enorm krasgevoelig.

 

Tot zover de uiterlijke verschillen dus, maar wat is er onder de kap aan de hand? Niet zo heel veel in feite. Net zoals zijn voorganger heeft de Lumia 900 ook een singlecore 1.4Ghz processor, 512MB werkgeheugen, en 16GB opslag. Allemaal netjes gecombineerd op 1 enkele printplaat die ongeveer 2/3e van de plek in de behuizing inneemt. Bij TechRepublic, waar ze het toestel uit elkaar hebben gehaald, waren ze niet echt onder de indruk van de gebruikte onderdelen, maar ze geven ook toe dat het toestel op performance vlak niet moet onderdoen voor de concurrentie, en dat Nokia op deze manier de prijs relatief laag kan houden.

 

Op vlak van besturingssysteem kunnen we vrij kort zijn, de Lumia 900 draait net zoals de Lumia 800, Windows Phone als besturingssysteem. Het enige grote verschil tot dusver is dat de Lumia 900 een “internet sharing” functie aan boord heeft, om je 3G-verbinding te delen met bijvoorbeeld je tablet, een functie die de Lumia 800 tot nader order nog steeds moet missen.

Het is natuurlijk vrij lastig om op basis van een toestel voor de Amerikaanse markt een beeld te vormen over de mogelijkheden in België. Maar op basis van dit summier overzicht kunnen we wel stellen dat Nokia hun Windows Phone vlaggenschip op een aantal punten heeft verbeterd ten opzichte van de voorganger, en naar de gebruikerscommentaren geluisterd heeft.

Sommigen onder jullie gaan wellicht meer interesse hebben in de onderdelen, of een gedetailleerde review, wel, daarvoor kan je altijd terecht bij reviewsites die het AT&T model van de Lumia 900 getest hebben. Wij zelf komen er wellicht nog eens in meer detail op terug als het Europese model van het toestel verkrijgbaar is. Europese, meer bepaalde Belgische prijzen zijn nog niet gekend.

Afbeeldingen via Anandtech & TechRepublic.