[Aprilvis] Telenet & Alcatel-Lucent werken aan opvolger voor het docsis 3.0 protocol

 Dit was een aprilvis

Enkele dagen geleden bereikten ons berichten dat Telenet een samenwerking zou zijn aangegaan met de telecomgigant Alcatel-Lucent. Het is niet onze gewoonte om geruchten te publiceren, maar we krijgen intussen uit meerdere bronnen gelijkaardige informatie, dus we wilden jullie dit niet langer onthouden.

Telenet zou bij de uitrol van docsis 3.0 op hun netwerk op een aantal problemen zijn gestoten, waaronder onstabiele verbindingen en bandbreedte problemen. Na onderzoek in samenwerking met de leveranciers van de modems en de node apparatuur, zou zijn gebleken dat het docsis 3.0 protocol niet optimaal geschikt is voor België, mede omwille van de kwaliteit en leeftijd van bepaalde delen van de fysieke infrastructuur. Men zou er echter voor hebben gekozen om dit niet aan te kondigen, om het klantenvertrouwen en de marktpositie niet te schaden.

Achter de schermen is men echter koortsachtig op zoek gegaan naar een oplossing, en die lijkt men nu te hebben gevonden bij Alcatel-Lucent. De technische details zijn momenteel nog vaag, maar het lijkt erop dat het nieuwe protocol vergelijkbare technieken toepast als de vectoring technologie op de VDSL2 lijnen van Belgacom, die ook van bij Alcatel-Lucent afkomstig is.

Helaas zouden uitgebreide field testen nog minstens een jaar op zich laten wachten, maar onze bronnen wisten wel te melden dat de technologie al deels van het designboard af is, en er laboratorium proeven en kleinschalige praktische testen uitgevoerd worden. De initiële laboratorium testen leverden een downloadsnelheid tot 600 Mbps, maar na verfijning van de transceivers en algoritmen zou men intussen in optimale condities (korte afstanden, perfecte verbindingen) maximumsnelheden halen van net boven de 1 Gbps. De apparatuur zou inmiddels ook getest zijn op een klein coax netwerk, een real-life test dus, en daar bleven er nog snelheden van maximum 479 Mbps over.

Als men er in slaagt om deze cijfers naar het echte kabelnetwerk te brengen, ligt er een mooie toekomst klaar voor zowel Telenet, als voor Alcatel-Lucent. Telenet zal zwaar moeten investeren om apparatuur bij klanten en in nodes te vervangen, maar wellicht kan men dit mede bekostigen door opbrengsten uit buitenlandse licenties op deze technologie. Alcatel-Lucent van hun kant kan hiermee in één klap de dominante wereldspeler worden op het vlak van kabelapparatuur.