Nokia Lumia 610 heeft beperkte video afspeelmogelijkheden

Het is al een tijdje bekend dat de low-end Windows Phone toestellen, die op de markt gaan komen met “Windows Phone 7.5 Refresh”, codenaam “Tango”, een aantal beperkingen gaan hebben ten opzichte van hun grotere broertjes en zusjes. Gekende beperkingen waren onder meer beperkte multitasking, het blokkeren van sommige applicaties in de Marketplace en “beperkingen op videogebied”.

Dat waren allemaal vrij generieke dingen, die van toepassing waren op alle budget toestellen, en voornamelijk werden veroorzaakt dor het vrij kleine werkgeheugen van maar 256MB. Nokia heeft nu echter een specifiek document voor ontwikkelaars online gezet, waar men verder ingaat op de videobeperkingen van de Lumia 610.

Als we de informatie die Nokia geeft samenvatten, komt het neer op het volledig ontbreken van ondersteuning voor onder meer FLAC, RMVB en OGG, voor een aantal andere codecs is hardware-acceleratie niet meer ondersteund. Voor de meeste codecs zal er worden teruggevallen op software rendering (of helemaal niet afspelen) bij video’s die een te hoge resolutie of bitrate hebben; wat natuurlijk gevolgen heeft voor zowel de vlotheid van het afspelen, als de batterij levensduur, zoals te zien is aan de processor belasting:

 

En gezien de toch wel vrij grote beperkingen zijn ten opzichte van de standaard Windows Phone toestellen, zit je al snel met een te hoge resolutie of bitrate. Bijvoorbeeld de vrij gekende H.264 codec, is op de Lumia 610 beperkt tot een resolutie van 800x480 bij 30fps, terwijl het op de Lumia 800 zonder problemen een resolutie van 1280x720 haalt bij 30fps.

Het is natuurlijk niet allemaal slecht nieuws, er zijn een aantal redenen te bedenken waarom die videobeperkingen niet zo een groot probleem vormen:

  • Het is en blijft een budgettoestel, mensen gaan geen high-end performance verwachten, maar hier is wel een rol weggelegd voor de verkopers, om de mensen correct te informeren met betrekking tot de mogelijkheden, en de eventuele beperkingen van hun potentiële aankoop;
  • Nokia speelt goed in op de beperkingen van de hardware, en voorziet goede documentatie en tips voor de ontwikkelaars. Ze hebben de keuze uit het hercoderen van niet compatibele video’s, of het gewoon weglaten van de video’s uit de applicatie, of het gebruikmaken van het “Player Framework” van het Microsoft Media Platform, dat automatisch de correcte bitrates gaat kiezen.

Hoe goed, of hoe slecht, de ontwikkelaars deze beperkingen gaan opvangen valt nog te bezien, maar het feit dat zowel Microsoft als Nokia de nodige aandacht eraan besteden, is een duidelijk signaal dat ze verwachten dat ook budget toestellen de gebruikers een vlotte ervaring moeten kunnen bieden. Iets dat ook wel nodig is als men de concurrentie wil aangaan met budget Android toestellen.