Kampt Apple's “New iPad” met oplaadproblemen?

iPad en oplaadkabel

Her en der duiken op gadget fora & websites gebruikers van de nieuwe iPad op, die vaststellen dat hun toestel niet wil opladen tijdens het spelen van bepaalde games, of het uitvoeren van bepaalde apps. Een aantal van hen wist zelfs te melden dat de accu van hun  iPad verder ontlaadde, zelfs met de oplader aangesloten, en dat hun tablet pas verder ging met opladen nadat ze de app of spel in kwestie hadden afgesloten.

Nu bevat de nieuwe iPad inderdaad een grotere accu, maar dat is niet de verklaring. Het enige effect van een grotere accu, zou trager opladen mogen zijn. De oorzaak blijkt te liggen in het hogere stroomverbruik van het retina scherm, de quad-core gpu, en het backlight dat maar liefst 2.5x meer verbruikt dan die in de iPad 2. Dat extra stroomverbruik, in combinatie met het stroomverbruik van de cpu bij zware games en applicaties, heeft tot gevolg dat het beschikbare vermogen van de oplader overschreden wordt. En dan gaat de iPad verder de interne accu leegtrekken, ook al steekt de oplader in.

Misschien was het dan toch niet zo een goed idee van Apple om een standaard 10 Watt oplader erbij te steken? Een oplader die het maximumverbruik van de nieuwe iPad aankon, +50% marge om de accu nog te laden, was wellicht een betere keuze geweest. Bijkomend probleem gaat het opladen aan de usb poort van je computer zijn. Hoewel meer en meer pc’s usb poorten hebben die een hogere stroom kunnen leveren (vaak tot 1A / 5Watt), blijft dat significant minder dan het vermogen van de iPad zijn eigen oplader.

Wordt vervolgd?