TV via het internet: Bhaalu-box en Weebox

 

Televisie is niet langer beperkt tot in de huiskamer, meer en meer mensen (en ook aanbieders) zijn er zich van bewust dat televisie al een tijdje de woonkamer aan het verlaten is. Het ideale transportmedium is hiervoor het internet, en al helemaal als er geen datalimiet op te vinden is. Daarnaast zien we ook hoe er meer en meer gesproken wordt over het doorspoelen van reclame bij opnames. Voor dit laatste heeft Bhaalu alvast een oplossing.

Maar wat heeft televisie op het internet nu net te bieden? En wat als ik mijn kabelabonnement schrap, kan ik dan nog lustig verder kijken in de woonkamer op het grote scherm? Wij hebben twee alternatieve aanbieders vergeleken met elkaar. WeePee TV biedt over the top live televisie aan via het internet en dat op allerlei toestellen. Bhaalu is dan weer een volledig nieuw concept in ons land; het maakt haar gebruikers mogelijk om gebruik te maken van een cloud-PVR waarop opnames 30 tot 60 dagen (en bij series: vanaf de uitzending van de laatste aflevering van een seizoen!) worden bewaard. 

Om de diensten in de woonkamer aan te bieden, hebben beiden een toestel ontworpen die de internetstream op het tv-scherm weergeeft. Deze hebben wij allebei getest en vergeleken op zaken zoals data- en stroomverbruik, aansluitingen,… De vergelijking werd gedaan op een Samsung UE40 ES 6570 S (Series 6) TV-toestel, verbonden door middel van HDMI. Het dataverkeer van beide toestellen werden bijgehouden door middel van een routerbord.

Om beide systemen aan een gesimuleerde thuisomgeving te onderwerpen, werd door middel van verschillende toestellen, zowel het lokaal netwerk als de internetverbinding zwaar belast. Vervolgens keken we wat voor effect dit had op de kijkervaring. Dankzij de kleine streams ondervonden we geen hinderlijke storingen in het beeld, op 1 enkele keer een fractie van een seconde na.

 


 Bhaalu-box

 

Het eerste wat we willen meegeven is dat Bhaalu niet langer gebaseerd is op het eeuwenoud en vastgeroeste concept van TV kijken. "Kijk wat je wil, wanneer je wil" in tegenstelling tot het concept van WeePee TV waarbij Live TV overal beschikbaar is. Hierdoor is het even wennen aan de interface, maar ook aan de kijker om zich enkele gewoonten te laten varen. Zo is er geen TV-gids zoals we die kennen. De situatie om op een feestje nog snel even via de smartphone die aflevering van F.C. De Kampioenen in te plannen, is al helemaal passé.

 

Bhaalu is een platform waarbij men simpel gesteld een videorecorder in de cloud heeft die alles opneemt op alle zenders, binnen het pakket dat men afneemt (op dit moment is dat via TV Vlaanderen het Basic Light zenderpakket). De opnames worden 30 dagen (60 dagen indien gemarkeerd als favoriet) bewaard. voor series blijft het volledige seizoen bewaard tot 30 (respectievelijke 60) dagen na de uitzending van de laatste aflevering van dat seizoen. Ook heeft men een systeem ontwikkeld om de kijker de mogelijkheid te geven om reclame door te spoelen én om zenders de reclame-inkomsten niet te laten verliezen.

Concreet kan je als kijker standaard 60 minuten reclame doorspoelen (d.m.v. credits waarbij 1 credit gelijk staat aan 1 minuut reclame doorspoelen). Zijn de credits op, dan kan je niet langer reclame doorspoelen. Credits bijverdienen gaat eenvoudig: namelijk door het bekijken van reclame. Het systeem werkt ook met gepersonaliseerde reclame of een betaalmogelijkheid om voortaan, zonder rekening te houden met het creditsysteem, reclame door te spoelen zoveel men wil (bij zenders die dat toelaten).

In de doos vinden we naast een meegeleverde HDMI kabel, WiFi antenne, volledig functionele afstandsbediening, stroomadapter en een set steekkaartjes om je op weg te helpen met de interface; natuurlijk ook de Bhaalu-Box (een Bhaalu branded Zotac mini HTPC). Op de achterkant van de box vinden we de volgende aansluitingen: 1 HDMI, 2 USB 2.0, 2 USB 3.0, Ethernet (RJ-45), WiFI-antenne en natuurlijk ook een ingang voor de stroomkabel. Aan de voorzijde zien we een infrarood sensor en een power-knop. De Bhaalu-box heeft, in tegenstelling tot de WeeBox, geen optische uitgang voor geluid.

 

Daar het concept zich niet richt op live tv, is het even wennen om met de nieuwe interface overweg te kunnen. Er wordt gebruik gemaakt van een twee-dimensionale interface waarbij elke zender een home-scherm heeft. Vanuit dit Home-scherm heeft men toegang tot de Live-stream of men kan horizontaal browsen tussen de programma's van de afgelopen periode. Eenmaal een programma geselecteerd, dan kan men verticaal browsen tussen de verschillende uitzendingen van dat programma (dit is vooral het geval bij een serie). Er zijn ook enkele kanalen per thema (film, serie, nieuws,..) en men kan kanalen personaliseren.

Wij vinden de meegeleverde steekkaarten bijzonder handig. Het zappen tussen de zenders en bewegen door de interface gaat vlot. Eenmaal de basisprincipes van de interface onder de knie wordt deze als eenvoudig en doordacht ervaren.

Het opstarten van de Bhaalu-box duurt 37 seconden (koude start); het toestel heeft een stroomverbruik van 27,7 Watt ~ 30,6 Watt wanneer ingeschakeld. In Standby verbruikt het toestel 1,8 Watt. We noteerden geen verschil in stroomverbruik wanneer we geen gebruik maakten van de WiFi-voorziening.

Één uur televisie kijken via Bhaalu (dataverbruik gemeten op zender: één) verbruikt 854MB (download) en 15MB (upload) aan data. Dit komt overeen met een stream van 2Mbps. Tijdens het kijken merken we artifacts bij bewegingen. Algemeen vonden we de kijkervaring bij WeePee TV beter (beduidend minder storingen in het beeld).  Wel moet worden gezegd dat deze test werd uitgevoerd, net na het aanpassen van de streamgrootte door Bhaalu (4,5Mbps naar 2Mbps). Mogelijks is er nog ruimte om de beeldkwaliteit te verhogen door verdere aanpassingen door te voeren.

 

 

 

De Bhaalu-Box kost €300. Men kan ook kiezen om de box aan te schaffen door eerst €150 te betalen, om vervolgens 12 keer €15 te betalen, wat dan neer komt op €330. Ondertussen is duidelijk geworden dat Bhaalu ook HD zal aanbieden. Dit zal echter wel een meerkost van 10 per maand met zich meebrengen. . Ook is in tegenstelling tot WeePee TV een aparte "licentie" nodig om op de tablet gebruik te maken van Bhaalu. Deze licentie kost 8 per maand en in het bezit zijn van een Bhaalu-Box is een vereiste. Een Bhaalu-box is nodig per parallelle stream. Bhaalu kan op elke internetverbinding die snel genoeg is gebruikt worden (ook in het buitenland). 


WeeBox 

 

WeePeeTV is al een tijd beschikbaar. TV kijken kan op verschillende toestellen zoals smartphone, tablet, computer,.. en binnenkort ook op het televisiescherm in de woonkamer. De WeeBox wordt aangesloten met een HDMI-kabel en is voorzien van een LAN (RJ45) netwerkaansluiting, 2 UBS 2.0 poorten (er is een WiFi dongle die op 1 van de USB-poorten kan worden aangesloten, deze is apart verkrijgbaar) en een optische uitgang voor geluid. De WeeBox is kleiner dan de Bhaalu-box en verbruikt ook minder stroom. We noteerden 3,0 Watt in standby en 5,1 Watt wanneer de WeeBox was ingeschakeld. Daar we niet in het bezit waren van een WiFi-dongle, hebben we  helaas geen meetgegevens van het stroomverbruik bij gebruik van WiFi.

Verder noteerden we bij de WeeBox 620MB (download) en 5,9MB (upload) dataverkeer bij 1 uur tv kijken (zender: één). Het dataverbruik ligt ongeveer 25% lager dan bij Bhaalu. De afstandsbediening is klein en doet wat het moet doen. Er zijn geen nummer-toetsen op de afstandsbediening. De WeeBox-interface is zeer eenvoudig en werkt vlot, net als de tijd die het zappen tussen de zenders in neemt. Wel heeft de interface nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal.

 

Over de beeldkwaliteit hebben we niet te klagen. Ondanks de kleinere stream dan die we bij de Bhaalu-box noteerden, werd de kijkervaring tijdens de vergelijkende test, als beter ervaren bij de WeeBox. Het beeld oogt scherper en we merken duidelijk minder artifacts op in het beeld.

Bij WeePee TV (en dus ook de WeeBox) controleert men de geolocatie van de gebruiker door middel van het IP. Wil men dus in het buitenland gebruik maken van WeePee TV; dan worden de VRT-kanalen (dit kan op termijn wijzigen naar gelang de contracten die WeePee TV met de zenders heeft)  geblokkeerd. 

WeePee TV liet ons weten dat de WeeBox hoogst waarschijnlijk zal worden verkocht voor minder dan 100.  

 

 WeeBoxBhaalu-box 
Aansluitingen: 1 x HDMI
1 x LAN (RJ45)
2 x USB 2.0*
1 x Optical out
* Geschikt voor WiFI dongle
1 x HDMI
1 x LAN (RJ45)
2 x USB 2.0
2 x USB 3.0 
1 x WiFi-antenne (b/g/n 2,4GHz-5Ghz)
Opstart tijd: 45 seconden37 seconden
Stroomverbruik (actief):5,1 Watt27,7 - 30,6 Watt
Stroomverbruik (standby):3,0 Watt (knop box zelf 0.3W)1,8 Watt
Gemeten dataverbruik (1u TV kijken): 620MB/down 5.9MB/up854MB/down 15.2MB/up 
Geolocation:IP check voor VRT kanalengeen IP check
Beeld:tot 1080p 720p - 2 kanaals geluid
Opnames maken:

n.v.t.

tot 60 dagen1
Aankoopprijs box: <= €100**
** WeePee liet ons weten dat de aankoopprijs
voor de WeeBox onder de honderd euro zal liggen.
€300 of €150+(12x€15) = €330
Andere kosten:n.v.t.€8/maand - iPad licentie
Activatiekosten TV Vlaanderen
Maandelijks abonnement:€10/maand tot €12/maand 

€11,90/maand (TV Vlaanderen Basic Light) 

1 de opnames blijven tot zestig dagen bewaard in de cloud. Bij series worden alle afleveringen van 1 seizoen bewaard tot 60 dagen na het uitzenden van de laatste aflevering van dat seizoen. Concreet: Een volledig seizoen van Thuis (september-juni) kan tot 60 dagen na uitzenden seizoensfinale (x juni -> juli/augustus) bekeken worden.

Wat we wel nog willen meegeven is dat beide vergelijken niet helemaal correct is. WeePee TV wil meer altijd en overal een live-stream voorzien terwijl Bhaalu gaat voor het concept: wat je maar wil, wanneer je maar wil. Het vraagt voor beide een andere aanpak, een andere interface,.. En dat doen ze beide goed.

 Meepraten of meer informatie? Ga naar de topics over de Bhaalu-box en de Weebox!