Belgacom B-box 3

De opvolger van de B-box 2 - u raadt het nooit - B-box 3 is verkrijgbaar. De nieuwe modem/router van Belgacom heeft naast een nieuwe look vooral ook op technische kant enkele wijzigingen ondergaan. De B-box 3 is verkrijgbaar op de website van Belgacom voor de aankoopprijs van €99. Nieuwe klanten zullen standaard de nieuwe modem ontvangen.

 

De BBOX 3 zal draadloze WiFi-netwerken kunnen opzetten op zowel de 2,4GHz als de 5GHz frequenties. Het grote voordeel van de 5GHz-band is dat, in tegenstelling tot de 2,4GHz-band, er wel nog heel wat ruimte is om data te versturen. Zeker voor wie in stedelijke gebieden, waar veel draadloze netwerken te vinden zijn, is de 5GHz-band een pluspunt. Een nadeel van die techniek is wel dat het signaal minder goed door obstakels (een muur) heen kan.

Er is geen ondersteuning voor de nieuwe en zeer recente 802.11ac standaard. De B-box 3 kan wel overweg met de 802.11b/g/n standaarden. Verder is er een 4-port switch met gigabit ondersteuning en het draadloze gedeelte wordt afgehandeld met twee radio's (2,4GHz/5GHz).

Om hogere snelheden op het VDSL2-netwerk toe te laten heeft de nieuwe modem ook ondersteuning voor de nieuwe vectoring-technologie. Deze nieuwe technologie; waarvoor ook de B-box 2-modems softwarematig aangepast zullen moeten worden naar "vectoring-friendly" door middel van een update, zorgt voor minder ruis in het signaal, en dus hogere snelheden voor de eindgebruiker. Deze technologie zal ten vroegste in 2014 voor het grote publiek gebruikt worden om nog hogere snelheden aan te bieden via het VDSL2-netwerk.

De interface heeft een nieuw uiterlijk gekregen, die heel wat op de online e-services van belgacom lijkt. Ook is er ondersteuning voor USB-apparaten. Zowel NTFS als FAT lijkt te worden ondersteund uit reacties op ons forum. Bijzonder om te vermelden is dat de B-box 3 in drie verschillende configuraties beschikbaar zal zijn.

 

  • Modem + router only: Gericht naar OLO's (xDSL aanbieders op het Belgacom netwerk; Dommel, EDPnet, Scarlet,...);
  • Modem + router + WiFi: De versie die particuliere Belgacom klanten zullen ontvangen.
  • Modem + router + WiFi + FXS: Deze versie zal meestal gebruikt worden voor professionele klanten en heeft 2 FXS uitgangen voor VOIP.
Verder is er ook een nieuwe Belgacom TV Decoder (V5) en een nieuwe WiFi-bridge (ook 2,4GHz als 5GHz) voor wie de decoder draadloos wil verbinden met de modem.

 

Afbeeldingen webinterface 

 

 

 

 

 

Meer lezen of mee discussiëren over de B-box 3? Ga dan direct verder naar het B-box 3 topic op ons forum!