HD Scanner voor Windows Phone

Met de snelle opkomst van smartphones (met goede foto functionaliteit) de afgelopen jaren, is er altijd wel een oplossing binnen handbereik als je snel een document of een digitale versie van iets nodig hebt. Dat resulteert echter vaak in het mailen van afbeeldingen, waar een pdf-bestand vaak handiger is. HD Scanner voor Windows Phone is op dat vlak een goede reisgezel; de output van je camera kan direct worden omgezet naar een (kleuren of zwart-wit) pdf, en opgeslagen of verzonden worden via meerdere platformen.

De interface van HD scanner is overzichtelijk en simpel: het hoofdscherm laat je de lijst zien met bestaande documenten en de “new scan” knop, die het proces start om een nieuw document aan te maken. Standaard staat beeldstabilisatie aan, en (als je toestel dat heeft) staat de geïntegreerde flitser uit, omdat deze bij glanzend papier reflecties kan veroorzaken. Eens de foto genomen is, kan je kiezen of de kwaliteit afdoende is, of dat je opnieuw wilt proberen. Is de kwaliteit goed dan kan je verder naar de volgende stap. Hier dien je de foto correct te kaderen en te kiezen voor een eindresultaat in zwart-wit, of in kleur.

Als het resultaat afdoende is, kom je via de “save knop” in het afwerking scherm, waar je, indien gewenst, nog tekst, een handtekening, of extra pagina’s kan toevoegen aan het document. Na eventuele aanpassingen te hebben uitgevoerd kan je de afbeeldingen exporteren als pdf. Je dient eerst een naam op te geven, waarna je op het export scherm terecht komt. De huidige versie van HD Scan kan exporteren naar E-Mail, Skydrive, Dropbox, Google Docs, of de Picture Hub van je Windows Phone.

Er zijn echter ook de nodige beperkingen aanwezig die voor de ene gebruiker al meer gaan tegenvallen dan de andere. Zo kan je alleen kiezen uit pdf en image als exportformaat, en ben je bij pdf-bestanden dan nog eens beperkt tot Letter, Legal, of A4 als grootte. Is je document niet exact die afmetingen, dan zal de rest worden gevuld met whitespace.

De kwaliteit van de pdf-bestanden is vrij goed, zeker indien de export kwaliteit op “hoog” staat, maar is zeer afhankelijk van de kwaliteit van de camera en de hoeveelheid omgevingslicht. We hebben 2 voorbeelden online staan: een zwart-wit pagina uit een handleiding, en een kleurenpagina die geconverteerd is naar zwart-wit en waar een tekst is overlayed met HD Scanner.

HD Scanner is compatibel met Windows Phone vanaf versie 7.5 en kost momenteel € 2,99 in de Marketplace. Er is een gratis testversie beschikbaar, waarin het exporteren van documenten niet mogelijk is.