Telenet verduidelijkt netwerkbeheer voor klanten

 

Vandaag liet Telenet in een tweet en blogpost weten aan haar klanten wat nu precies de specificaties van internetverbindingen zijn. Voordien was het voor Telenetklanten met "vrij downloaden" onduidelijk hoeveel dataverkeer ze nu werkelijk konden genereren. Ook is het al een hele tijd onduidelijk of P2P-verkeerd nu werd gemanipuleerd, dan wel niet. Vanaf vandaag dus worden deze cijfers door Telenet publiek gemaakt, en uiteraard konden wij het niet laten om een overzicht te maken.

Vrij downloaden:

Wie geen vaste limiet heeft op zijn of haar internetverbinding heeft "vrij downloaden". Bij "vrij downloaden" wordt er gekeken naar het moment waarop een klant dataverkeer genereert (even naar de website van Userbase surfen zorgt, weliswaar voor een minimale hoeveelheid, al down- en uploadverkeer). Is dit op een druk moment (wanneer de meeste klanten online zijn, vaak 's avonds en gespreid over de dag in weekends - zie ook druktemeter), dan zal het dataverkeer van dat moment zwaarder aangerekend worden dan dataverkeer uit rustige periodes (voornamelijk 's nachts).

In de rode en drukke uren zal 1GB dataverkeer aangerekend worden aan 1GB. De volle 100% dus, zoals dat is bij een vaste limiet overdag. In de gele en relatief drukke uren  zal 1GB dataverkeer slechts aan 0,33GB (een 33%) worden aangerekend. En ten slotte in de groene uren wordt 1GB dataverkeer slechts aan 0,2GB (voor 20%) aangerekend. Ter vergelijking, wie 's nachts download met een formule met vaste limiet krijgt 1GB dataverkeer voor 50% aangerekend (0,5GB).

Wie vrij downloaden heeft zal ook altijd (naar gelang zijn internetabonnement) een minimum  hoeveelheid kunnen downloaden. Telenet heeft ervoor gekozen om toch een datalimiet in het vrij downloaden te gebruiken. Vrij downloaden is dus niet onbeperkt downloaden, echter is het voorlopig wel voldoende voor de meeste gebruikers.

Snelheid:

Wie toch over het datalimiet is gesukkeld (zowel bij "vrij downloaden" als bij formules met een vaste limiet) zal tot het einde van de gebruiksperiode verder moeten surfen aan een verlaagde snelheid. Deze verlaagde snelheid verschilt per internetformule. Klanten met een formule met vaste limiet zullen na het overschrijden van de datalimiet onmiddelijk verder moeten surfen aan een snelheid van 0,128 Mbps. Wie "vrij downloaden" heeft zal tussen de 3 Mbps en 1 Mbps verder kunnen surfen. Interessant is wel: wie op een verlaagde snelheid surft kan ongelimiteerd verder surfen. De verbinding zal dus niet verbroken worden, al zal de surfervaring, zeker bij 0,128 Mbps alles behalve optimaal zijn.

Peer-to-peer:

Wie gebruik maakt van P2P (denk maar aan het downloaden van torrents, Gnutella, eMule, officiële downloadkanalen van spelletjessoftware zoals World of Warcraft,..) zal altijd maximaal 80% van zijn of haar bandbreedte hiervoor kunnen gebruiken. Dit zakt regiogebonden zelfs tot minimaal 20% indien er meer P2P-verkeer is in de regio. Wie dus in een regio woont waar veel gebruik gemaakt wordt van de P2P-technologie zal merken dat dit minder vlot zal gaan dan in een regio waar minder gebruik wordt gemaakt van P2P. De cap zakt/stijgt gelijkmatig over alle gebruikers in een regio en is dus niet individueel gebonden. De P2P-maatregel is voor alle internetformules geldig. 

 Fibernet, Turbonet (XL) Fibernet 60, Fibernet XL Formules met vaste limiet 
Min. datalimiet 150GB/maand 250GB/maand n.v.t.
Max. datalimiet 750GB/maand 1250GB/maand Vast datalimiet conform formule
% aangerekend rode uren 100% (1GB = 1GB) 100% (1GB = 1GB) n.v.t. (100%)
% aangerekend gele uren 33% (1GB = 0,33GB) 33% (1GB = 0,33GB) n.v.t. (100%) 
% aangerekend groene uren 20% (1GB = 0,2GB) 20% (1GB = 0,2GB) n.v.t. (100%)
% aangerekend 's nachts n.v.t. n.v.t. 50% (1GB = 0,5GB)
Min. P2P bandbreedte 20% (regio gebonden) 20% (regio gebonden) 20% (regio gebonden)
Max. P2P bandbreedte 80% (regio gebonden) 80% (regio gebonden) 80% (regio gebonden)
Snelheidsaanpassing Van 3 Mbps tot 1 Mbps Van 3 Mbps tot 1 Mbps 0,128 Mbps

Vroeger was het zeer onduidelijk hoeveel je nu precies kon downloaden met "vrij downloaden". We konden zien hoe Telenet langzaam aan transparanter werd en in kleine stapjes (weergeven hoeveel je nog kon downloaden tot vandaag) de klanten duidelijkere informatie over hun internetverbinding gaf.
Ook voor klanten die waar voor hun geld willen, kunnen nu beter vergelijken wat het interessantste aanbod is op de telecommarkt. Internet is niet langer internet, de technische specificaties verschillen per gebruikte technologie (denk maar concreet aan Telenet met het kabelaanbod en de xDSL providers op het netwerk van Belgacom) en klanten hebben verschillende wensen en noden. We geven nog de officiële webpagina mee waar de informatie van Telenet op te vinden staat.
Analyseer en discussieer mee over deze gepubliceerde policy op het forum