Google brengt Chrome naar iPad en iPhone

Google heeft vandaag op Google I/O aangekondigd dat Google Chrome naar de iPad en iPhone komt. De iOS versie van Google’s browser zou ergens in de loop van vandaag of morgen te downloaden zijn via de App Store. Chrome heeft op desktop vlak al de nodige successen geboekt, en heeft een tijdje geleden bewezen dat het genoeg in zijn mars heeft om de dominantie van Internet Explorer op de browsermarkt te beëindigen. Op iOS zijn er echter een aantal obstakels die niet zo gemakkelijk te overwinnen zijn voor Chrome.

Zo laat Apple bijvoorbeeld niet toe om een andere default browser dan Safari te gebruiken. Dus hoewel je Chrome zal kunnen gebruiken als browser, zullen links die je aanklikt in e-mails, documenten, of applicaties, nog steeds in Safari openen. Verder zal Chrome, ondanks het gebruik van de Apple browser engine, wellicht geen gebruik kunnen maken van features die Safari een van de snelste mobielste browsers van het moment maken, zoals de “Nitro” javascript engine.
 
 
 

Maar zelfs ondanks deze beperkingen voegt Chrome veel extra mogelijkheden toe want, net zoals zijn desktop broertje, krijg je ook in de iOS variant een pak handige functies ter beschikking. Zo zullen de tabblad en wachtwoord synchronisatie het voor veel iOS gebruikers makkelijker maken vlotjes te wisselen tussen het gebruik van hun computer en hun iPhone of iPad; je hebt immers overal de tabbladen en wachtwoorden van je andere toestellen ter beschikking. En voor de dingen die je liever niet gesynchroniseerd ziet, zal ook de incognito modus (die niets van wachtwoorden of historiek opslaat) beschikbaar zijn in Chrome voor iOS.

Chrome voor iOS zal alleen beschikbaar zijn voor toestellen die minstens iOS 4.3 draaien; zij met een originele iPhone of iPhone 3G zullen Chrome helaas niet kunnen installeren.