Chrome en Internet Explorer spelen haasje-over in browser statistieken

Het lijkt erop dat Internet Explorer zijn positie als meest gebruikte browser wel eens zou kunnen kwijtraken aan concurrent Google ChromeStatcounter heeft al sinds 2008 data verzameld over het gebruik van (onder meer) browsers en besturingssystemen door internetgebruikers, en verleden week was daarin te zien dat Internet Explorer niet langer de meest gebruikte browser was.

Google Chrome is sinds 2008 aan een kleine opmars bezig, maar pas vanaf 2009 was er een grote stijging merkbaar in het gebruik van de alternatieve browser, en stak hij Safari en Opera voorbij in gebruiksaantallen. Firefox wist nog een hele tijd buiten bereik te blijven, maar in November 2011 stak Chrome ook deze concurrent voorbij in de statistieken.

Internet Explorer daarentegen kampte al jaren met het tegenovergestelde fenomeen, de gebruikersaantallen daalden drastisch, en het was dan ook maar een kwestie van tijd vooraleer dat Chrome ook de mensen bij Microsoft het leven zou gaan lastig maken. Verleden week gebeurde dat dan uiteindelijk, Chrome steeg tot 32,76% in de statistieken, terwijl Internet Explorer terugviel naar 31,94%. Het blijft voorlopig echter wel bij een symbolische overwinning, want op dit moment is de balans weer overgeheld in de richting van Internet Explorer, met 32,32% tegenover 31,98% voor Chrome.

 

Natuurlijk zijn statistieken van 1 enkele bron niet noodzakelijk een 100% correcte weergave, maar ze geven wel een heel goede indicatie van de evolutie op de browsermarkt. Hoe deze trends zich de komende weken en maanden gaan verderzetten is momenteel nog een raadsel natuurlijk, maar het is alvast zeker dat Microsoft zijn dominante positie op de browsermarkt niet langer veilig is. Als een van beiden (terug) een grote voorsprong wil uitbouwen ten opzichte van de concurrentie, zal het afhangen van hoe de ontwikkeling van beide browsers zich doorzet.

En ook op dat vlak zijn de twee grootste browsers aan elkaar gewaagd, Google blijft Chrome uitbreiden met nieuwe features, maar tegelijkertijd klagen meer en meer mensen dat de browser trager geworden is, en last heeft van haperende media-plugins. Microsoft sleept dan weer de niet zo goede reputatie van Internet Explorer 8 en zijn voorgangers mee, maar is met versie 9 en 10 goed op weg om daar verandering in te brengen. Het kan dus nog boeiend worden op de browsermarkt de komende tijd.

Data en afbeeldingen via Statcounter