Reisinformatie De Lijn beschikbaar op Google Maps

Sinds 12 april is het mogelijk om met Google Maps een route met De Lijn te plannen. De Lijn heeft, net zoals MIVB reeds in het eerste kwartaal van 2010 haar vervoersinformatie geïntegreerd met de kaartdiensten van Google, een project dat Google overigens Google Transit noemt. De langverwachte oplossing was al eerder gepland voor het eerste kwartaal van 2011, echter is dit door onder meer juridische problemen tussen de kaartenleveranciers van zowel De Lijn als Google uiteindelijk vertraagd.

Gebruikers van Google Maps kunnen dus voortaan op zowel de website als op applicaties op verschillende besturingsplatformen vervoersinformatie voor het openbaar vervoer opzoeken. Het is mogelijk om tijdstip en datum aan te passen en de gebruiker krijgt verschillende opties te zien. Het grote voordeel is dat de gebruiker niet langer een adres moet ingeven maar pakweg de naam van een bedrijf kan ingeven of een locatie aanklikken op de kaart, waarna Google automatisch de dichtstbijzijnde halte zal opzoeken en de route en tijdstabellen zal weergeven.

De Lijn hoopt nieuwe reizigers aan te trekken met betere informatie. Directeur-generaal Roger Kesteloot: “Door onze informatie op te nemen in Google Maps willen we het onze reizigers nog makkelijker maken om hun rit uit te stippelen. Daarnaast willen we ook mensen bereiken die het openbaar vervoer nog niet of weinig gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze niet vertrouwd zijn met ons netwerk van bus- en tramlijnen. Via Google Maps kunnen mensen nu zowel aan hun computer als onderweg op hun smartphone in een oogwenk een rit met De Lijn plannen. Op termijn zullen we ook informatie over omleidingen meegeven via Google Maps.”

Voor België wil dit zeggen dat vervoersinformatie van De Lijn en MIVB beschikbaar is. Er wordt voorlopig nog geen rekening gehouden met vervoersmogelijkheden van de NMBS of het Waalse TEC. Hierdoor is de vervoersinformatie voorlopig eerder interessant voor wie in eenzelfde gemeente of stad snel wil weten waar en wanneer een bus of tram te vinden is.