WeePeeTV gaat (eindelijk) live

Velen keken er naar uit en vanaf vandaag 17u kan iedereen er van genieten: WeePeeTV is live! Dit is echter nog een soft-launch, waarbij WeePee NMV vooral feedback wilt krijgen van haar gebruikers. Het product zal ook nooit "af" zijn: de kans is groot dat er maandelijks wel iets nieuws te ontdekken valt (nieuwe mogelijkheden, interfaces, nieuwe zenders, ...)

Na alle speculaties op het forum over hoe de dienst er precies uit zou zien zijn de lanceringsvoorwaarden gekend. Tijdens de launch in de pittoreske kapel van de Gentse Vlerick Managementhogeschool werden alle details onthuld en werden er kleine tipjes opgelicht over wat we nog van WeePee New Media Ventures mogen verwachten.

 

Wat is er bij launch beschikbaar? Voor 10 euro per maand (jaarlijkse betaling, prepaid) krijg je 5 vaste zenders (VTM, 2BE, één, Canvas, Op12/Ketnet) en 10 bijkomende zenders die je mag kiezen uit 16 andere zenders, die je dag-dagelijks mag wijzigen. Opvallende Vlaamse afwezigen zijn VIER en Vijf, de SBS-zenders. Er zouden nog gesprekken bezig zijn om ook deze zenders mee op het platform te krijgen. Wil je WeePeeTV voor 3 maanden betaal je 11 euro per maand, neem je het product 1 maand af betaal je 12 euro. Betalingsmogelijkheden zijn Visa, Mastercard en manuele overschrijving.


Web-tv 

Bij de lancering van WeePeeTV is enkel de website beschikbaar die op elk gangbaar platform bruikbaar is. Apps voor Android en iOS zijn in de maak, de platform-eigen Weebox, smart-TV-ondersteuning komen er later aan. Ondersteuning voor Apple TV is er ook dankzij AirPlay en is momenteel de eenvoudigste manier om WeePeeTV op een televisietoestel te gebruiken. Het platformonafhankelijke DLNA/uPNP als tegenhanger voor AirPlay wordt nog onderzocht.

Bijna 1 GB/uur

Accounts zijn persoonlijk: je kan met 1 account slechts 1 stream tegelijk bekijken, ongeacht het platform. De streams maken gebruik van HLS (HTTP live streaming) en verbruiken zo'n 1 à 2 Mbit/sec. Per uur komt dit uit op zo'n slordige 900 MB, dus in de praktijk vooral bruikbaar voor mensen met onbeperkt Internet. Doelgroep van WeePeeTV zijn de 'digital natives'; mensen die vrijwel continu online zijn en meer tijd besteden achter de PC dan achter het televisietoestel. Dit zouden dus bijvoorbeeld studenten kunnen zijn, maar daar kunnen datalimieten voor roet in het eten zorgen.

On Demand films

Voor On-Demand films gaat WeePeeTV een partnership aan met DVDPost. Over toekomstige technologieën zoals network-PVR wou men niet uitweiden. Om bandbreedteprobelemen tegen te gaan probeert WeePee met netwerkpartners te werken zodat er 'lokale' proxy's gebruikt kunnen worden. Op deze manier wordt netwerkcongestie tegen gegaan en worden beide netwerken (weepee én de internetprovider) ontlast. Op dit moment heeft geen enkele Internetprovider aangegeven problemen te hebben met het streaming aanbod van WeePeeTV, dus netneutraliteit lijkt hier wel toegepast te worden.

En het buitenland?

WeePeeTV wordt momenteel wel in België gelanceerd, maar het platform is vanaf het begin voorzien op Internationaal gebruik. WeePeeTV zélf is, in tegenstelling tot alternatieve oplossingen zoals Yelo en TV Overal, wél in het buitenland te gebruiken. Er is echter voor bepaalde zenders wel region-locking waardoor toegang tot content beperkt wordt tot Belgische IP's.