Facebook helpt zelfmoord te voorkomen

Facebook heeft beslist het online Help Center uit te rusten met links naar telefoonnummers van gespecialiseerde diensten voor mensen met zelfmoordgedachten. 

Mensen met zelfmoordgedachten zouden Facebook gebruiken als plaats om hun emoties te ventileren. Vaak zouden zij daar hun depressieve en allerlaatste notities plaatsen gericht aan vrienden en kennissen. Wie zulke notities opmerkt kan nu terecht bij het Facebook Help Center.

Om een vriend te melden bij Facebook, dient gegaan te worden naar het Help Center (rechts bovenaan onder "Account"), daarna moet ingetypt worden in de searchbox "zelfmoord" of "suicide", waarna een eerste vraag tevoorschijn komt met daaronder een uitleg over wat je moet doen.

Je kan de berichten anoniem rapporteren waarna Facebook en de gespecialiseerde diensten de persoon proberen te bereiken. Dit geldt klaarblijkelijk enkel voor Amerika. Wie daarbuiten woont, bijvoorbeeld in ons land, kan een kijkje nemen op Befrienders Worldwide, een website waar je alle contactnummers van de gespecialiseerde diensten kunt vinden, ook die van België.

In België is er het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, een gespecialiseerde dienst die telefonisch (02 649 95 55 - gratis nummer) als online (preventiezelfdoding.be) te bereiken is.