Neen, dan wordt er niet automatisch een maandfactuur afgeleverd. Bij mijn leverancier tot op heden zelfs niet mogelijk. En als het kan is het nog altijd een vrije keuze van de prosument om een jaar- of maandafrekening te krijgen.
En neen, dan wordt er niet naar het gemiddelde gekeken.
Het jaarverbruik en -injectie wordt dan volgens de RLP0N weging (en niet de effectief gemeten maandverbruiken) verdeeld over iedere maand. En die toegewezen maandverbruiken worden dan afgerekend aan het tarief van iedere respectievelijke maand (zowel voor afname als injectie).
De energieleverancier mag zich voor de jaarnota zelfs niet baseren op de doorgegeven kwartierwaarden maar moet zich daarvoor beroepen op de beginmeterstand en eindmeterstand doorgegeven door Fluvius aan de energieleverancier.
Ook al beschikt hij over de kwartierwaarden (waartoe een prosument niet eens verplicht is om ze door te geven, dat gebeurt op vrijwillige basis) mogen deze niet gebruikt worden voor de afrekening.
Alleen wanneer je als klant zelf kiest voor een dynamisch tarief wordt er afgerekend volgens de gemeten kwartierwaarden. Maar dat is dan ook een van de doelen van een dynamisch tarief (wat overigens zelden voordeliger is voor een prosument).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Off topic doch ter onderbouwing van voorgaande:
Ja, ik heb zonnepanelen.
Ja, ik heb een digitale meter en saldeer niet meer.
Ja, ik heb mijn energieleverancier (in het kader van een proefproject) toestemming gegeven tot het opvolgen van mijn kwartierwaarden.
In voorkomend geval had ik in december en januari nauwelijks netteruglevering. En was het injectietarief in die periode hoog (20 cent/kWh). Aan dat hoog tarief werd dus (van de overige injectiemaanden) meer toegewezen dan effectief geïnjecteerd.
Anderzijds was in die maanden het afnametarief relatief hoog en had ik alleen in die maanden netafname. Maar een deel van de werkelijke afname van die twee maanden werd gespreid over de overige goedkopere tien maanden.
Het eindresultaat is dan dat bij een effectieve maandafrekening gedurende 12 opeenvolgende maanden dit in euro nadeliger zou geweest zijn dan de afrekening volgens de herverdeling van de RLP0N weging.
(De jaarfactuur beslaat 6 blz. dus het vraagt wel even werk om dat verschil uit te vlooien aan de hand van de dagelijks eigen bijgehouden data

).