Grond- en hemelwater

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Forumregels
1. De gedragsregels zijn ook hier van toepassing. We verwachten van iedereen in de eerste plaats respect voor de andere users
2. Er zal hier veel minder moderatie gebeuren op inhoud, maar wel meer moderatie op users. Dit betekent concreet dat we discussies in principe niet zullen afsluiten, users die geen zin hebben om de discussie verder te zetten, worden aangemoedigd om zelf de discussie te stoppen / negeren. Dit kan tot iets fellere discussie leiden, maar altijd met respect voor de mede-users!
Daar tegenover staat dat we users kunnen de toegang ontnemen uit dit subforum indien ze het naar ons afwegen te bont maken. Dit kan tijdelijk, dan wel definitief zijn en dit zal zonder enige verantwoording gebeuren
3. Indien u liever de topics uit dit forum niet ziet in de lijst van nieuwe posts, wordt dan lid van de groep "Opt out maatschappelijke uitdagingen in new posts" via deze link: ucp.php?i=167
4. Dit subforum mag op geen enkele manier een platform worden voor militanten / om duidelijk politiek te voeren. Userbase is en blijft een onafhankelijk forum met een duidelijke focus op technische onderwerpen
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Om het "frustraties" topic te sparen, toch maar een ander topic geopend over grond- en hemelwater.

Momenteel staat Vlaanderen er nog steeds slecht voor, ondanks best wel wat regenval de laaste dagen/weken.
https://www.dov.vlaanderen.be/page/actu ... dindicator

Afbeelding
Je ziet dat we vandaag nog niet eens 1/4 zijn en toch zit de P30/70 blok (wit) onder de 90%, iets wat in 2022 pas 2de helft van april gebeurde.

Tegelijk gaat het in Frankrijk nu al compleet mis.
Daar gaan de boeren terug op processie, in de hoop regen te krijgen.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230314_97641433
Franse boeren hopen regen af te smeken met relikwieënprocessie
In vijftien Franse departementen gelden beperkingen rond water­gebruik. Door een gebrek aan regen de voorbije maanden staan de ­waterlopen en het grondwater in grote delen van het land nu al schrikwekkend laag. Volgens het Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM) is het uitzonderlijk dat bijna héél het land getroffen is: alle waterstanden zijn ­lager dan normaal en 80 procent van de metingen van het grondwaterpeil is ‘laag’ tot ‘zeer laag’.
Zo erg is het hier gelukkig niet :).
Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6309
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 506 keer
Bedankt: 613 keer
Recent bedankt: 7 keer

Mijn (te kleine) regenwaterput is ook al leeg geweest dit jaar, is nog nooit zo vroeg op het jaar gebeurd sinds die in de grond steekt.
De plannen zijn er voor een bijkomende put.
Verder gaat er bij mij zo goed als geen regenwater naar de riool, alles blijft bij mij, deels in regenputten, de overloop in de grondwaterput. En als de werken voor de bijkomende regenput gedaan zijn, zal er niks meer naar de riool gaan. Op het beetje overschot van het cycloonfilter na.

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3223
Lid geworden op: 04 jan 2013, 22:33
Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
Bedankt: 217 keer

We weten het al langer en er is nog veel werk, maar regenwater vasthouden is prioriteit. Denk dat ze in eerste fase wel eerder via bv bufferbekken moeten werken. Bij ons zijn er vorig jaar wegenwerken gebeurd. Gescheiden riolering. Overloop van regenwater gaat, nadat het al zo veel mogelijk via de poreuze buizen geïnfiltreerd wordt, naar een sloot (geen beek, het is normaal redelijk stilstaand water).

Alhoewel ik me afvraag hoeveel regenwater van ons nog effectief naar die riolering gaat. We zitten met een regenput en infiltratieputten. Ik zou dat ergens graag weten, maar dit meten is - denk ik - ondoenbaar :)
Internet & TV: Proximus Flex Fiber 500/500 + TV via  Apple TV
GSM: Hey Telecom 20 GB + 20GB boost

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (2020 M1 16GB 1TB SSD) |  Retina MacBook Pro 13" (2017 8GB 128GB SSD) |  iPad Air 5Gen (2022) 64GB blauw |  Apple TV 4K 2022 (2x) | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Hier is gewoon in de hele wijk gescheiden waterafvoer => zwart en grijs water naar het persriool en alle hemelwater opvangen op eigen grond. Naast de regenwaterputten een paar miljoen liter oppervlaktewater en dan nog eens grondwaterreserves. Daar kom je dus wel even mee toe.
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

heist_175 schreef: 16 maa 2023, 16:03 Je ziet dat we vandaag nog niet eens 1/4 zijn en toch zit de P30/70 blok (wit) onder de 90%, iets wat in 2022 pas 2de helft van april gebeurde.
Een paar bedenkingen:

Er is een verschil tussen droogte en grondwaterstanden. Er is momenteel helemaal geen sprake van acute droogte, iets wat iedereen die hier de afgelopen maanden gewoond heeft wel kan bevestigen. De cijfers staven dat ook: de SPI-3 index is normaal tot nat of te nat, en ook de SPI-1 index is weer normaal. De grafiek die je aanhaalt is slechts een indicator naar mogelijke droogte in de toekomst toe, evenwel hangt het daarbij ook af van hoeveel neerslag in die toekomst valt. Als het deze zomer veel regent is de grafiek die je geeft niet problematisch. In 2021 was de toestand maand op maand ongeveer gelijk, en er was in dat hele jaar geen probleem.

Dit rapport werd gepubliceerd na het relatief droge februari en voor de overvloedige neerslag van maart, en is geen reflectie meer van de huidige situatie. Hoewel ik niet beweer dat de grondwaterstanden genormaliseerd zouden zijn, is de situatie nu wel weer verbeterd, temeer omdat door de drogere (maar niet kurkdroge) bodem het water makkelijker opgenomen werd. En er is nog meer verbetering op komst, want vorig jaar was het vanaf begin maart al gedaan met de neerslag, dit jaar zet het zich voorlopig nog voort. Ook dat zal een positief effect hebben (vs 2022) dat nog niet zichtbaar is in deze grafiek. Omgekeerd kwam 2022 kwam dan weer na 2021, wat een heel nat jaar was (met de nodige schade tot gevolg). 2022 was een droger jaar. Dat speelt op zich ook allemaal mee in de huidige standen.

Als het huidige weerbeeld nog even doorzet dan zie ik geen algemene droogteproblemen in de nabije toekomst, enkele gebieden niet te na gelaten. Obv de vorige jaren is de kans wel groter dat het weer stilaan zal omslaan en dat het droogseizoen zal beginnen, wat zich grosso modo dan zal doorzetten tot het najaar. Als dat het geval is - maar onthoud, het klimaat doet wat het wil en trekt zich niets aan van haar gedrag de vorige jaren - dan zullen er obv deze grafiek mogelijks opnieuw wat maatregelen genomen moeten worden deze zomer. Evenwel zie ik het door het actieve natseizoen dit jaar niet komen tot een ongeziene droogtecrisis, tenzij het volgende natseizoen pas laat op gang zou komen, en niet reeds in september zoals vorig jaar. Jammer misschien, want in Vlaanderen betekent dat dat er dan nog steeds niets opgelost zal worden.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3724
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Bedankt: 154 keer
Recent bedankt: 3 keer

Gisteren tijdens de landing (terug van vakantie) gezien hoeveel velden er in Belgie gewoon blank staan... ik kan dus moeilijk geloven dat er een probleem is (idem als ik hier een schop in de grond steek, het water spuit bij wijze van spreken tot achter m'n oren).
Gebruikersavatar
devilkin
Administrator
Administrator
Berichten: 6011
Lid geworden op: 17 mei 2006, 20:10
Uitgedeelde bedankjes: 826 keer
Bedankt: 507 keer
Recent bedankt: 3 keer

Er is een serieus verschil tussen water op de oppervlakte of de waterhuishouding op grondwater niveau.

Dit geeft een mooi beeld.



Telenet All-Internet -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

DarkV verwoordt perfect wat de gewone mens waarneemt: het regent veel, erg veel zelfs de afgelopen dagen en maanden. Op een gegeven moment als het zoveel regent, ondertussen de tweede keer deze maand, dan raakt de bodem totaal verzadigd en kan die al dat water niet meer slikken. Waar dat water dan ophoopt krijg je idd velden die blank staan of, in stedelijke omgeving, stagnerende plassen water die zich gaan vormen, zoals momenteel het geval is. Dat is overtollig water dat perfect geschikt zou zijn om te bufferen voor periodes dat het eens wat minder regent. Doe je dat niet, dan zal een deel daarvan nog met mondjesmaat als grondwater opgenomen, maar het grootste deel verdampt en verdwijnt vanaf de zon tevoorschijn komt.

Als je ziet hoeveel water er hier op jaarbasis valt, is het inderdaad moeilijk te geloven dat we hier ooit met tekorten zouden moeten zitten. Maar dat is natuurlijk buiten onze overheid gerekend, wiens waterbeleid anno 2023 er nog steeds op neer komt dat elke druppel water die niet in de bodem raakt of verdampt per express terug naar zee moet. Het dateert van 70 jaar geleden, toen winters relatief droog waren en zomers nat, met overstromingen als voornaamste risico. De klimaatverandering heeft dat neerslagpatroon echter omgewisseld, de winters zijn nu nat en de zomers relatief droog. Reken daar ook nog eens de toegenomen bevolkingsdruk en verharding bij, en dat ongewijzigde waterbeheer is vandaag het perfecte recept voor manmade droogtes in de zomer, ook al valt er op jaarbasis geen druppel minder dan vroeger.

Anno 2023 kan je nochtans waterbeheer voeren dat met buffering zowel overstromingen als droogte kan beheersen, maar het schip van onze overheid is te groot geworden om van koers te kunnen veranderen, en ze weigert tegelijk om haar waterbeheer te delegeren aan de vele Vlaamse private kennisbedrijven met ervaring inzake. Uiteindelijk zal ze er weer niets beters op vinden dan de gewone mens - dezelfde die vandaag velden vol met water ziet staan - op te laten draaien voor de artificiële droogte die de overheid zelf veroorzaakt heeft, met ad-hoc opgelegde droogtemaatregelen en -sancties. (Bijna) elk jaar weer.

* * *

Los van het voorgaande: het moet toch opgemerkt hoe verschillend deze maand is ivm maart van vorig jaar. Toen was het zonnig en droog. Nu houdt het maar niet op met regenen (ook in de eerstkomende dagen niet; en als dit het gevolg is van de "SSW" is kan dit gerust nog een maand aanhouden), maar wat vooral opvalt is hoe somber deze maand weer verloopt. De maandcumul in Ukkel is momenteel 71 uur zonlicht; de normaal voor maart - die in 5 dagen gehaald zou moeten worden - is daarentegen 114 uur. De normaal aan neerslag in Ukkel is daarentegen - geen verrassing - reeds overschreden deze maand.

Als ik hier buiten kijk: bomen die vorig jaar al volop in blad stonden, staan vandaag nog steeds in wintermodus, door gebrek aan zonlicht. (Op grondniveau zie ik door de vele regenval wel al wat (on)gewenst groen verschijnen). Ook voor solar energie, en voor het gemoed van sommige mensen, is het aanhoudende sombere herfstweer geen opsteker. Maar voor de grondwaterstanden is dat wel goed natuurlijk, het overschot aan water kan meer opgenomen worden voor het verdampt, het groeiseizoen komt later op gang, de bijhorende aanslag op het grondwater dus ook. Wanneer het volgende maandelijkse droogterapport verschijnt zal het verschil met vorig jaar wel merkbaar zijn.
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 17490
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 923 keer
Bedankt: 3349 keer
Recent bedankt: 4 keer

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Morgen en overmorgen zal het opnieuw heel veel gaan regenen, voor de derde keer op een maand tijd. Verwachte neerslaghoeveelheden zijn tussen 25 en 35 mm in 48 uur. 35 mm is de helft van de normale neerslag van de hele maand maart in Ukkel. De toevloed van vorig weekend is nog niet verwerkt; lokaal zullen er opnieuw niet-kritieke overstromingen zijn. Het zal volgende week ook uitkijken worden naar het KMI-maandrapport van maart, met name inzake de vele neerslag en somberheid van deze maand.

Op 1 april komen we ook aan het eind van het theoretische natseizoen. Alhoewel 1 april dus nog kletsnat zal zijn, kan het daarna misschien ook echt droogseizoen worden. Vanaf volgende week lijken we in een ander vaatje te gaan tappen met droger en zonniger weer. Weliswaar wordt een perfecte paasvakantie in onze contreien natuurlijk niet gegund, de spelbreker die de weergoden deze keer in petto hebben is de noordenwind, met koude nachten tot gevolg en dagen die met moeite 15 graden zullen halen. Maar wie een plaatsje vindt in de zon (mits ze schijnt) en beschut tegen de wind kan het wel nog aangenaam hebben.

Een ding is zeker, als volgende week effectief het begin inluidt van het droogseizoen tot het najaar, dan is eventuele droogte die zich in de zomervakantie zou manifesteren geen gevolg van een tekort aan neerslag. In de voorbije 7 maanden is voldoende neerslag gevallen om de vraag naar water voor meer dan een jaar te kunnen dekken. Eventuele droogte zal bijgevolg puur man-made zijn, voornamelijk het gevolg van onbedachtzaam waterbeheer in de wintermaanden.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Ik ben - na idd wel wat regen de voorbije weken - nieuwsgierig naar het rapport van het grondwater.
Typisch verschijnt dat de eerste dagen van de maand (3-5).

Onze maairobot staat "op stal", omdat het te drassig is in de tuin :).
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Hier staat de grondwaterstand (eindelijk) nog eens op zijn normale stand (maar nog altijd 20 cm onder de hoogste stand van de laatste drie jaar).
Bij langdurige droogte heb je uiteraard weinig aan waterbuffers in oppervlaktewaters. Dat verdampt dan gewoon versneld (met later hoosbuien tot gevolg).
Men spreekt dan ook beter niet van de gevolgen van de "klimaatopwarming" maar van klimaatchaos, ipv gematigde temperaturen en in tijd gespreide neerslag meer en meer extremen op alle vlak.

Maairobot? Die zou hier werkeloos zijn. Alleen de verbindingspaden zijn hier gras gemaaid op 8 cm. En dat kan heel gemakkelijk onderhouden worden door af en toe eens elektrisch* te maaien wanneer er voldoende zon is geweest of voorspeld.

* Uit de tijd dat machines nog voor de eeuwigheid gebouwd werden, tien jaar geleden tweedehands gekocht voor 10 € en werkt nog probleemloos.
Sol Invictus!
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1926
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 161 keer
Bedankt: 110 keer
Recent bedankt: 4 keer

Het regent niet te weinig, we doen er te weinig mee. Podcast van de standaard.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230404_95096727
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Borromini
Plus Member
Plus Member
Berichten: 171
Lid geworden op: 13 feb 2018, 08:36
Uitgedeelde bedankjes: 207 keer
Bedankt: 26 keer

CCatalyst schreef: 27 maa 2023, 01:40 DarkV verwoordt perfect wat de gewone mens waarneemt: het regent veel, erg veel zelfs de afgelopen dagen en maanden. Op een gegeven moment als het zoveel regent, ondertussen de tweede keer deze maand, dan raakt de bodem totaal verzadigd en kan die al dat water niet meer slikken.
Correctie: de onverharde stukken van Vlaanderen kunnen het water niet meer slikken. En verharden doen we nog steeds aan recordtempo.
Als je ziet hoeveel water er hier op jaarbasis valt, is het inderdaad moeilijk te geloven dat we hier ooit met tekorten zouden moeten zitten. Maar dat is natuurlijk buiten onze overheid gerekend, wiens waterbeleid anno 2023 er nog steeds op neer komt dat elke druppel water die niet in de bodem raakt of verdampt per express terug naar zee moet.
Dat valt inderdaad volledig de overheid aan te wrijven, niet de modale Vlaming die zijn voortuintje dichtklinkert om er auto's op te parkeren, of graag een onderhoudsarme 'tuin' wil...
Het dateert van 70 jaar geleden, toen winters relatief droog waren en zomers nat, met overstromingen als voornaamste risico. De klimaatverandering heeft dat neerslagpatroon echter omgewisseld, de winters zijn nu nat en de zomers relatief droog. Reken daar ook nog eens de toegenomen bevolkingsdruk en verharding bij, en dat ongewijzigde waterbeheer is vandaag het perfecte recept voor manmade droogtes in de zomer, ook al valt er op jaarbasis geen druppel minder dan vroeger.
Ik wil de overheid geen vrijgeleide geven, maar als er één ding is dat de politiek graag doet als het hen uitkomt, dan is het wel naar de 'gewone man' luisteren. En die urgentie van klimaatverandering begint pas nu door te dringen, en dan nog heeft de modale Vlaming daar geen boodschap aan als dat wil zeggen dat hij minder met de auto mag rijden, minder op vliegvakantie mag, en nog zo van die dingen.

Die gevoeligheid/betrokkenheid voor het klimaat en de natuur, die zie ik niet terug in het stemgedrag. Terwijl dat net wel een verschil zou kunnen maken.
Anno 2023 kan je nochtans waterbeheer voeren dat met buffering zowel overstromingen als droogte kan beheersen, maar het schip van onze overheid is te groot geworden om van koers te kunnen veranderen, en ze weigert tegelijk om haar waterbeheer te delegeren aan de vele Vlaamse private kennisbedrijven met ervaring inzake.
Ik neem aan dat dit eerder een pleidooi voor regionalisering is dan privatisering? Wil je het waterbeheer privatiseren? :eek: Als het een pleidooi is voor regionalisering: we weten allemaal hoe beter Vlaanderen het doet. Kinderopvang, openbaar vervoer, onderwijs, ... Wat we zelf doen doen we duidelijk beter. Quod non, zou BDW zeggen, als hij eerlijk was.
EDPnet Fiber XS 150/50 .:. Hardware: (OpenWrt 23.05 HEAD): MikroTik RB5009UG+S+IN ◌ ZyXEL GS1900-10HP PoE+ ◌ TP-Link EAP235-Wall (802.11ac) ◌ TP-Link EAP615-Wall (802.11ax) ◌ Netgear WAX202 (802.11ax) ◌ Netgear GS108T v3
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9750
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 39 keer

Elke verandering zal weerstand oproepen maar je kan daar als overheid op verschillende manieren mee omgaan. Die verandering duiden en de noodzaak ervan overbrengen is moeilijker dan gewoon de hardste roepers nalopen en doen alsof mondiale veranderingen België of Vlaanderen op miraculeuze manier zullen overslaan.

Het is niet zo lang geleden dat op dit eigenste forum de draak werd gestoken met jongeren die voor hun toekomst op kwamen. De meeste zijn terug onder hun steen gekropen ondertussen uit schaamte maar het is een teken van hoe moeilijk het is om verandering door te zetten.

De overheid speelt een belangrijke rol want ze kan de mensen die actie voeren steunen of meeheulen met de mensen die elke verandering willen vermijden/vertragen. Haalbaar en betaalbaar zijn de perfecte excuses terwijl de kosten van de gevolgen vele malen hoger liggen dan de inspanningen kosten. Politieke moed dus om dingen te doen die ongemakkelijk zijn maar wel nodig. Die onpopulaire maatregelen hoeven ook niet altijd stemmen te kosten want goed beleid wordt vaker beloond dan politici vrezen. In Gent was er veel spel rond een circulatieplan met enorme tegenstand opgepookt door de oppositie. Het zou een ramp zijn die niet meer te overzien zou zijn en de handel zou totaal kapot gaan en Gent ging leeglopen. Door al dat geroep dacht zelfs ik dat er wel problemen moesten komen, de dag dat het ingevoerd werd gebeurde er echter niets. Hier en daar wat kleine aanpassingen waren nodig maar van al de rampspoed kwam niets uit. De handel deed zijn voordeel aan een veel leefbaardere stad waar het fijn en veilig is om rond te lopen en waar de mens opnieuw voorrang krijgt op de wagen. De handel draait zodanig dat ik een lijst van meerdere pagina's heb moeten aanleggen om ergens binnen te geraken. De stad is zo leeggelopen dat ik soms naar huis keer omdat er teveel volk rondloopt.

Hetzelfde zie je nu met het waterbeheer. Lokale overheden proberen nu paal en perk te stellen aan de verharding. Dat is niet altijd populair. In mijn wijk werden een aantal mensen aangemaand om hun verharding terug op te breken, in de wijk is ook een wadi voorzien en in het centrum werden verharde stukken weer beplant.

Men kan dus wel degelijk veel bereiken en moeilijke veranderingen realiseren maar dat vereist ook een zekere moed om mensen mee te krijgen. We hebben dus leiders nodig die geloven in de mogelijkheden om de zaken te keren en deze ook kunnen en willen overbrengen. Maar ook de burger heeft een verantwoordelijkheid, door zelf acties te ondernemen en zich opener op te stellen voor veranderingen en de mensen die ervoor willen gaan te ondersteunen. Het komt erop neer dat je meer touwtrekkers naar de juiste richting moet krijgen dan blokken aan het been die terug willen naar wat nooit meer terug zal keren.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Borromini schreef: 06 apr 2023, 19:35 Ik neem aan dat dit eerder een pleidooi voor regionalisering is dan privatisering? Wil je het waterbeheer privatiseren? :eek: Als het een pleidooi is voor regionalisering: we weten allemaal hoe beter Vlaanderen het doet. Kinderopvang, openbaar vervoer, onderwijs, ... Wat we zelf doen doen we duidelijk beter. Quod non, zou BDW zeggen, als hij eerlijk was.
Tja, wanneer de overheden het keer op keer laten afweten kan je dan individueel gaan oproepen dat men actie moet ondernemen of zelf, bij gebrek aan actie door anderen, het voortouw nemen.
Zelf ben ik me er ten volle van bewust dat je via de normale kanalen nauwelijks kan wegen op het beleid van de overheid noch op de houding van ontkenners of diegenen die denkt dat het hun tijd wel zal duren.
Dan blijft alleen actie via andere wegen over (maar dat zou ons hier te ver off topic leiden en tot een tussenkomst van de moderatie leiden) en vooral zelf actie ondernemen waar je wel invloed op hebt. En dan begint in je eigen omgeving.
Wat we zelf kunnen doen moeten we dan ook beter doen: hier gaat al jaren geen druppel regenwater richting riool noch buiten de eigen perceelgrenzen. Dat wordt integraal opgevangen in ondergrondse en bovengrondse putten en vaten en wat daar niet kan opgevangen worden gaat richting oppervlaktewaters om door te sijpelen in de ondergrond.
Het opgevangen hemelwater in de putten en vaten is voor lokaal hergebruik. En neen niet om de tuin artificieel mee te beregenen in tijden van aanhoudende droogte. Je kan je tuin zo onverhard aanleggen dat deze bestand is tegen droogte en geen kunstmatige beregening nodig heeft.
Wanneer iedereen al bij zichzelf zou beginnen in plaats van te wachten tot een ander het voortouw neemt of zijn problemen komt oplossen zouden we al een groot deel van het probleem opgelost krijgen.
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Maandoverzicht maart 2023 is ondertussen verschenen. Zeer natte en sombere maand.

Hoeveelheid neerslag: 126,5 mm, normaal: 59,3 mm. Enkel in 2008 viel er nog meer neerslag.
Aantal neerslagdagen: 24, normaal: 16. Evenaring van het record.
De meeste neerslag viel in de Kempen waar 210% van de normale neerslag geregistreerd werd.

Zonneschijnduur: 83 uur, normaal: 126 uur
Er was slechts 1 dag waarop de hemel volledig helder was.

Andere parameters waren grotendeels normaal in deze maand.

Op de update van de toestand van het watersysteem is het nog wachten. Evenwel zijn er reeds rapporten uit Nederland waar de grote hoeveelheden neerslag in maart ervoor gezorgd hebben dat de grondwaterstanden normaal zijn of hoog voor de tijd van het jaar. Later zal ik nog een terugbeschouwing posten op het toch wel opmerkelijke natseizoen 2022-2023.
Block schreef: 06 apr 2023, 17:10 Het regent niet te weinig, we doen er te weinig mee.
Dat is inderdaad de essentie van onze droogteproblematiek.
Borromini schreef: 06 apr 2023, 19:35 Dat valt inderdaad volledig de overheid aan te wrijven, niet de modale Vlaming die zijn voortuintje dichtklinkert om er auto's op te parkeren, of graag een onderhoudsarme 'tuin' wil...
Het merendeel van het water dat valt is reeds vanaf het moment dat het met de grond in aanraking komt in "overheidshanden" (breed gedefinieerd dan: straten, spoorwegen, waterwegen, gemeentes, provincie, polders en wateringen, maar ook militair domein en (lucht)havens of natuurdomeinen en bossen) en is nooit privaat domein gepasseerd. Als je die massa water niet voldoende opslaat gaat de hele regio een tekort hebben in een gortdroge zomer, zelfs als er private initiatieven tot opslag zijn.
Borromini schreef: 06 apr 2023, 19:35Die gevoeligheid/betrokkenheid voor het klimaat en de natuur, die zie ik niet terug in het stemgedrag.
Dit misverstand mag wel even uit de weg geholpen worden. De reden waarom Groen na een tweede regeringsdeelname opnieuw zo slecht scoort, heeft helemaal niets te maken met een gebrek aan kiespubliek dat gevoelig is voor groene themas, wel met het feit dat Groen zich, opnieuw, teveel concentreert op ideologische symbooldossiers. Als je CO2-uitstotende gascentrales laat subsidieren, alleen maar om een agendapunt van je vorige regeringsdeelname van 20 jaar geleden te kunnen realiseren, dan ga je niet scoren bij de generatie die de gevolgen van die uitstoot het meeste zal moeten dragen, en dat is wel de generatie die in andere Europese landen de groene partijen aan de macht helpt. Een (nieuwe) Vlaamse groene partij die geen Agalev-in-disguise is, heeft de jonge kiezers voor het rapen.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9750
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 385 keer
Bedankt: 592 keer
Recent bedankt: 39 keer

CCatalyst schreef: 07 apr 2023, 13:55
Borromini schreef: 06 apr 2023, 19:35Die gevoeligheid/betrokkenheid voor het klimaat en de natuur, die zie ik niet terug in het stemgedrag.
Dit misverstand mag wel even uit de weg geholpen worden. De reden waarom Groen na een tweede regeringsdeelname opnieuw zo slecht scoort, heeft niet te maken met een gebrek aan kiespubliek dat hier niet gevoelig voor is, wel met het feit dat Groen zich, net als toen, teveel concentreert op ideologische symbooldossiers. Als je CO2-uitstotende gascentrales laat subsidieren, alleen maar om een agendapunt van je vorige regeringsdeelname van 20 jaar geleden te kunnen realiseren, dan ga je wel gejuich krijgen bij Agalev-boomers (voor zover ze nog leven), maar ga je niet scoren bij de generatie die de gevolgen van die uitstoot het meeste zal moeten dragen, en dat is wel de generatie die in andere Europese landen de groene partijen naar de macht helpt...
Die gascentrales zijn niet de reden want die waren en blijven nodig ook bij levensduurverlenging van de kerncentrales. NVA wou zelfs nog voor meer gascentrales gaan.

Dat groen haar programma wil realiseren is niet zo gek, niet elke partij steekt haar doelstelling meteen na de verdeling van de posten in de diepvriezer. Ik vind het vreemder dat men partijen die 20 jaar tijd gehad hebben om iets anders te doen of alternatieven te voorzien maar enkel de wet op de kernuitstap herbevestigde, niet harder afstraft.

Groen is teveel bezig met minder urgente dossiers en heeft niet de juiste verkopers om hun boodschap aan de man te brengen. Eigenlijk is er maar 1 goede verkoper in België en dat is BDW. Die man presteert al decennia geen bal en toch kan hij dagelijks in de pers komen doen alsof hij de heilige maagd Maria is en iedereen schuld heeft behalve calimero zelf.

Een ander probleem is dat de boodschap van groen ook niet aantrekkelijk is want ze houdt verandering in en daar is de kiezer allergisch voor. Het gaat er in politiek niet om om gelijk te hebben, dat had Groen al bij de invoering van de wet op de kernuitstap, maar je moet het ook kunnen verkopen. Had men de groene agenda destijds doorgevoerd die bij de wet hoorde dan stonden we er nu beter voor, net zoals we er beter voor zouden staan als de voorstanders van kernenergie destijds iets gedaan hadden voor kernenergie buiten de centrales laten verrotten. Groen is nu in de regering en het is logisch dat zij die kans gebruiken om hun doelstellingen te realiseren.

Als de generatie, die de gevolgen van al die jaren niets doen gaat voelen, iets duidelijk wil maken dan is er voor hen een kans. Opnieuw stemmen op wie 20 jaar niets deed terwijl men wel veel aan de macht was lijkt me dan niet zo logisch.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

CCatalyst schreef: 17 maa 2023, 01:06 Als het huidige weerbeeld nog even doorzet dan zie ik geen algemene droogteproblemen in de nabije toekomst, enkele gebieden niet te na gelaten. Obv de vorige jaren is de kans wel groter dat het weer stilaan zal omslaan en dat het droogseizoen zal beginnen, wat zich grosso modo dan zal doorzetten tot het najaar. Als dat het geval is - maar onthoud, het klimaat doet wat het wil en trekt zich niets aan van haar gedrag de vorige jaren - dan zullen er obv deze grafiek mogelijks opnieuw wat maatregelen genomen moeten worden deze zomer. Evenwel zie ik het door het actieve natseizoen dit jaar niet komen tot een ongeziene droogtecrisis, tenzij het volgende natseizoen pas laat op gang zou komen, en niet reeds in september zoals vorig jaar. Jammer misschien, want in Vlaanderen betekent dat dat er dan nog steeds niets opgelost zal worden.
Op basis van het verleden kan je geen accurate voorspellingen meer doen met betrekking tot eventuele algemene droogteproblemen in Vlaanderen in de (nabije) toekomst.
De maand maart was inderdaad uitzonderlijk somber en nat zodat we er nu relatief berter voorstaan dan een jaar geleden. Maar daardoor verdwijnt het structurele probleem in Vlaanderen niet en dat is tweeledig.
Op 22 % van de meetplaatsen staat het grondwaterpeil in Vlaanderen (wat dus iets anders is dan een natte bovengrond) laag tot zeer laag. Een jaar geleden was dat nog voor 60% van de meetppunten het geval. Slechts 29 % van de meetplaatsen heeft een normaal peil voor de tijd van het jaar, en bijna de helft vertoont een hoger peil dan normaal te verwachten is.
Gezien de zomer eraan komt zal iedere bijkomende neerslag in een normale situatie ook veel vlugger verdampen dan het nog kan opgenomen worden.
Maar op deze basis kan je geen betrouwbare voorspellingen voor de toekomst doen. Zoals hiervoor gezegd is dat enerzijds een Vlaams structureel probleem waarbij, ondanks alle hoeraberichten in de pers over allerlei onthardingscampagnes en lokale initiatieven, de verharding nog steeds toeneemt. Momenteel is in Vlaanderen al meer dan 15% van de oppervlakte verhard. Een tweede probleem is dat het weer zelf niet meer hetzelfde stabiele patroon vertoont dan vroeger maar slingert tussen uitersten: nu eens veel te veel water op één plaats dan weer een lange periode van droogte op meerdere plaatsen.
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Is het in de media gekomen dat het nieuwe rapport verschenen is? Ik weet nog een maand geleden dat overal verkondigd werd hoe droog februari wel niet was en dat er grote droogte zou ontstaan, de dag erna begon de zondvloed dan en het vervolg kennen we. Deze keer, een rapport dat een grote verbetering optekent, lijkt het stil te zijn in de media.
ivob schreef: 07 apr 2023, 15:52 Op 22 % van de meetplaatsen staat het grondwaterpeil in Vlaanderen (wat dus iets anders is dan een natte bovengrond) laag tot zeer laag. Een jaar geleden was dat nog voor 60% van de meetppunten het geval. Slechts 29 % van de meetplaatsen heeft een normaal peil voor de tijd van het jaar, en bijna de helft vertoont een hoger peil dan normaal te verwachten is.
Inderdaad, we staan er nu veel beter voor dan een jaar geleden dus. Dat het op sommige plaatsen - een minderheid - ondanks overal een normale hoeveelheid neerslag in de winter, nog altijd (te) droog blijft is inderdaad een meer structureel probleem, waarbij ingrijpen noodzakelijk is. Helaas zal het tot een meer algemene droogtecrisis moeten komen voor dit zal gebeuren, en de kans daarop dit jaar is minder groot dan vorig jaar.
ivob schreef: 07 apr 2023, 15:52Gezien de zomer eraan komt zal iedere bijkomende neerslag in een normale situatie ook veel vlugger verdampen dan het nog kan opgenomen worden.
Dat neerslag nu minder opgenomen zal worden dan in de winter, niet alleen door warmere temperaturen en meer zon (die hoe dan ook nodig zijn in een lente) maar ook door het groeiseizoen, is normaal en daar wordt rekening mee gehouden in de relatieve "voor de tijd van het jaar" modellering van de grondwaterstanden. In de absolute grafieken ga je een "verslechtering" van de grondwaterstanden zien, wat normaal is voor deze periode.
ivob schreef: 07 apr 2023, 15:52 Een tweede probleem is dat het weer zelf niet meer hetzelfde stabiele patroon vertoont dan vroeger maar slingert tussen uitersten: nu eens veel te veel water op één plaats dan weer een lange periode van droogte op meerdere plaatsen.
Het klopt dat er niet minder neerslag valt dan vroeger, maar dat die neerslag wel geconcentreerder valt en dat het contrast tussen de 6 natte maanden en de 6 droge maanden scherper geworden is dan vroeger. Bufferen is wat doorgaans voorgesteld wordt om het effect hiervan te attenueren.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

CCatalyst schreef: 07 apr 2023, 20:23 Is het in de media gekomen dat het nieuwe rapport verschenen is?
Ja.

Ter info: https://www.standaard.be/cnt/dmf20230404_95096727
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/07 ... aart-2023/

Het punt is niet of het genoeg regent of te weinig maar of men, als het regent, genoeg gedaan heeft om dat vast te houden voor periodes dat het niet regent. Men eerder verkiest het gewoon te laat wegvloeien of men bereid is om het gedrag effectief aan te passen, te beginnen bij zichzelf, ipv er alleen maar voor te pleiten dat anderen dat probleem moeten oplossen (en het dan vooral niet teveel mag kosten).
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Het natseizoen heeft de eerste aanval overleefd, en zodoende kan de herfst van 2022 nog wat langer duren. Ondertussen is ook in deze maand alweer meer dan de helft van de normale neerslag gevallen, en de neerslag van na middernacht (non-stop hier) zit daar nog niet bij gerekend. De komende nacht gaat het dan ook nog eens wat gaan stormen, iets waar april nochtans niet voor gekend is, maar gelukkig staan de meeste bomen dit jaar nog niet in blad. De rest van de vakantie blijven bewolking, periodes met regen en kille temperaturen het weerbeeld overheersen, al zal er ook nog af en toe wat zon zijn.

Het droogseizoen is echter een tweede offensief in gang aan het zetten, en deze keer lijkt het serieuzer, met volop zonneschijn, drogere wind uit het zuidoosten en zelfs het zuiden, en dus temperaturen die voor het eerst voorbij de 15 graden gaan en richting de 20 graden kunnen klimmen. De timing is typisch Vlaams: vanaf de maandag na de vakantie zal het weer gevoelig gaan verbeteren volgens de modellen, en dat voor zeker een week. Verder kijken kunnen we nog niet, en het is dus ook nog onzeker of dit de aanzet zal zijn van een nieuwe dominante periode met hogedruk (wat een droogseizoen zal opleveren), of als dit nog een teaser zal blijken te zijn.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

CCatalyst schreef: 12 apr 2023, 08:34 Het droogseizoen is echter een tweede offensief in gang aan het zetten, en deze keer lijkt het serieuzer, met volop zonneschijn, drogere wind uit het zuidoosten en zelfs het zuiden, en dus temperaturen die voor het eerst voorbij de 15 graden gaan en richting de 20 graden kunnen klimmen.
Ik weet niet waar jij precies woont maar hier zijn de buitentemperaturen al regelmatig gestegen tussen de 15 en 20°C.
Gemeten onder thermometerhut, dus lagere metingen dan in volle zon.

De neerslag is ook geen negatief feit (toch niet als je kan bufferen en het niet afvoert richting riool).
De grondwaterstand heeft hier eindelijk - weken na het einde van de winter dan nog - terug zijn normale einde winterniveau bereikt.
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

ivob schreef: 12 apr 2023, 11:28 Ik weet niet waar jij precies woont maar hier zijn de buitentemperaturen al regelmatig gestegen tussen de 15 en 20°C.
Gevoelstemperatuur natuurlijk, want de post ging in de eerste plaats duidelijk de beleving. Er waren dan recent wel enkele zonnige dagen, maar telkens met die schrale noorderwind erbij waardoor de gevoelstemperatuur geen 15 graden werd. Nu goed, komende week zit dat er wel in, en het mag stilaan ook wel. Vorig jaar werd het op 22 maart, de eerste volledige dag van de lente, al 20 graden.
ivob schreef: 12 apr 2023, 11:28De grondwaterstand heeft hier eindelijk - weken na het einde van de winter dan nog - terug zijn normale einde winterniveau bereikt.
Mooi.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

CCatalyst schreef: 12 apr 2023, 14:12 Gevoelstemperatuur natuurlijk, want de post ging in de eerste plaats duidelijk de beleving. Er waren dan recent wel enkele zonnige dagen, maar telkens met die schrale noorderwind erbij waardoor de gevoelstemperatuur geen 15 graden werd. Nu goed, komende week zit dat er wel in, en het mag stilaan ook wel. Vorig jaar werd het op 22 maart, de eerste volledige dag van de lente, al 20 graden.
Tja, wanneer je begint te argumenteren op basis van persoonlijk gevoel en niet op basis van verifiëerbare data heeft het ook niet veel zin natuurlijk.
Werd het dan vorig jaar op 22 maart al 20 graden volgens jouw persoonlijk gevoel of gemeten onder thermometerhut?
Hier heeft in elk geval, gemeten onder thermometerhut, de buitentemperatuur de 20°C al overschreden. In de zon was het "gevoel" dan nog eens veel warmer. :angel:
Het is nog eens een redelijk normale aprilmaand met al zijn grillen en wisselvalligheden. Dan is het weer niet goed en wil men weer gaan vergelijken met vorige recordjaren. :roll:
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

ivob schreef: 12 apr 2023, 14:46 Tja, wanneer je begint te argumenteren op basis van persoonlijk gevoel en niet op basis van verifiëerbare data heeft het ook niet veel zin natuurlijk.
De gevoelstemperatuur is een objectief, "verifieerbaar", cijfer dat berekend wordt met een formule op basis van de actuele schaduwtemperatuur, relatieve vochtigheid en windsnelheid (inclusief wind chill) op anderhalve meter hoogte.

Momenteel is de actuele temperatuur hier 9 graden, terwijl de gevoelstemperatuur slechts 6 graden is. Dat is geen cijfer dat ik bepaald heb door een natte vinger op te steken, maar is dus afgeleid van de actuele temperatuur met de eerder vermelde factoren.
ivob schreef: 12 apr 2023, 14:46In de zon was het "gevoel" dan nog eens veel warmer. :angel:
In de zon en beschut van de wind.
ivob schreef: 12 apr 2023, 14:46Het is nog eens een redelijk normale aprilmaand met al zijn grillen en wisselvalligheden. Dan is het weer niet goed en wil men weer gaan vergelijken met vorige recordjaren. :roll:
Het is niet allemaal normaal, we hebben een deficit aan zonuren sinds 1 januari en die mogen stilaan wel eens ingehaald worden. Gelukkig lijkt dat ook op de planning te staan. Qua neerslag zitten we nu wel even goed.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

CCatalyst schreef: 12 apr 2023, 19:20 De gevoelstemperatuur is een objectief, "verifieerbaar", cijfer dat berekend wordt met een formule op basis van de actuele schaduwtemperatuur, relatieve vochtigheid en windsnelheid (inclusief wind chill) op anderhalve meter hoogte.
Ja en?
Precies of dat hier niet gemeten wordt:
Weerdata.jpg
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

ivob schreef: 12 apr 2023, 19:48 Precies of dat hier niet gemeten wordt:
Is dit in de Kempen, of windsnelheid = 0 waar je dit meet (beetje vreemd gezien er een knoert van een depressie op de Noordzee ligt)? Anders zie ik niet in hoe ze gelijk zijn, in bijna gans Vlaanderen ligt de gevoelstemperatuur vanavond 2 tot 3 graden lager dan de actuele temperatuur, enkel in (een deel van) de Kempen is het momenteel min of meer gelijk. Dat is meteen ook een belangrijke location bias voor deze topic want de Kempen heeft een specifieke droogteproblematiek als gevolg van de eigen klimaatkarakteristieken. Als het grondwater bij jou in de Kempen terug normaal is, dan is dat een hele verwezenlijking, nog meer dan voor de rest van Vlaanderen. Nu goed, de Kempen kregen in maart ook wel enorm veel neerslag te verwerken, maar liefst 210% van de normaal.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Wisselende windsnelheden in een overwegend bos- en heidelandschap.
Meer dan twintig meter hoge bomen op west, noord en oost doen uiteraard ook veel aan de "gevoelstemperatuur".
Niet te koud in de winter en bij winderig weer en nooit overmatig heet in de zomer door de aanwezigheid van bomen, water en wilde grassen en nauwelijks verharding.
wind.jpg
Zoals eerder gezegd, wat betreft opvang eigen grondwater doen we - de hele wijk - ons best.
Geen riolen voor hemelwater - nooit geweest trouwens - en alle hemelwater opgevangen op eigen grond, zowel onder- als bovengronds. En neen, niet Bokrijk. Integendeel zelfs.
Aan ons zal de waterproblematiek in Vlaanderen dus al niet liggen.
Sol Invictus!
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Inmiddels lokaal de grondwaterstand op peil, temperatuur onder thermometerhut ruim +15°C , gevoelstemperatuur zelfs nog hoger en trend stijgend bij nauwelijks wind.
Voorlopig geen reden tot klagen dus.
Weer.jpg
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

ivob schreef: 15 apr 2023, 11:10 Inmiddels lokaal de grondwaterstand op peil, temperatuur onder thermometerhut ruim +15°C , gevoelstemperatuur zelfs nog hoger en trend stijgend bij nauwelijks wind.
Voorlopig geen reden tot klagen dus.
Zalige locatie dat je woont, vooral dat gebrek aan wind bij jou maakt een enorm verschil.

Hier wind tot 35 km/h en uiteraard weer uit het noorden. Actuele temperatuur 15, gevoelstemperatuur zal - zoals de rest van de vakantie - ook vandaag de 15 weer niet halen, blijft steken op 14. En nee, ik woon niet aan de kust of in de buurt ervan.

Morgen, laatste dag van de vakantie, wordt weer een depridagje en koeler dan vandaag. Daarna wordt het stilaan beter, alhoewel de echte verbetering alweer 2 dagen uitgesteld is, tot woensdag. Voor de rest lijkt het droogseizoen toch een langzame start te nemen, en wordt dit jaar geen kopie van 2021 dus.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

CCatalyst schreef: 15 apr 2023, 14:34 Zalige locatie dat je woont, vooral dat gebrek aan wind bij jou maakt een enorm verschil.
Inderdaad persoonlijk geen reden tot klagen.
En tot op heden dit jaar de lokale biodiversiteit ook niet.
Gelukkig eindigt de vakantie hier morgen ook niet.

Iets verder zuidelijker meer redenen om depri te worden:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/15 ... id-europa/
Sol Invictus!
rmag
Pro Member
Pro Member
Berichten: 430
Lid geworden op: 29 nov 2008, 16:26
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer
Bedankt: 26 keer

Historische data vind je op Weerdata.nl (voor Nederland)
Kan je exporteren naar *.csv

Wel meegeven dat neerslag plaatselijk kan verschillen.
Bron: https://www.meteo.be/nl/klimaat/klimaat ... 0mm%2Fjaar.
De jaarlijkse normalen van de neerslaghoeveelheid in België verdubbelen tussen de droogste en natste plaatsen : ze gaan van 700 mm/jaar in het noorden van Haspengouw tot bijna 1400 mm/jaar op de Hoge Venen. Het gemiddelde voor België bedraagt 910 mm/jaar.
Bijlagen
image_2023-04-16_083813138.png
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

De maand is nog maar halfweg, maar met ondertussen 45.3 mm neerslag in Ukkel (normaal 46.7 mm) zal ook april 2023 niet meer te droog kunnen eindigen. Enkel "normaal" en "te nat" blijven deze maand nog in de running. En dat voor wat in theorie de droogste maand van het jaar zou moeten zijn.

Deze maand pakt duidelijk minder somber uit dan de vorige (wat niet moeilijk is), maar desondanks zal de zon nog een serieus tandje moeten bijsteken, want de helft van het normaal aantal zonuren is nog lang niet gehaald. Dit terwijl we dit jaar op 1 april al aan een deficiet van 60 zonuren zaten.

En ook de warmte zal een versnelling hoger mogen schakelen om de maand niet opnieuw als te koud te laten eindigen. Weliswaar zou de tweede helft van april - klimatologisch dan - natuurlijk warmer moeten zijn. En de gemiddelde temperatuur ligt toch al goed boven die van de recordkoude april 2021.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 572 keer
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 9 keer

Euh, het is je misschien ontgaan maar het weer is een wisselvallig iets en is dat altijd geweest.
Het is niet iets dat zich dag na dag volgens een statistisch gegeven verder zet.

Hier in elk geval niet getreurd over het natte voorjaar met mildere temperaturen dan de voorgaande jaren.
Eindelijk nog eens bomen vol van bloesems en her en der exploderend groen en een variatie aan kleuren dan een uitgedroogde stoffige omgeving. Ook de fauna kan blijkbaar zijn pret niet op en is terug massaal aanwezig.
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Zoals iedereen ondertussen al weet, is ook de tweede - sterkere - poging om een droogseizoen te starten faliekant mislukt. Ook dit hogedrukgebied was niet opgewassen tegen het geweld van de depressies dat maar blijft afkomen van de oceaan. Dat doet niet af dat er in april wel enkele fraaie dagen waren (mits je uit de wind bleef), en ook morgen - als de meesten dit lezen - sluiten we de maand mooi af. Maar de realiteit is dat april opnieuw te nat, te koud en te somber zal eindigen. Niet zo erg als maart, maar nog altijd een light versie van maart. Het deficit aan zonuren blijft aanhouden, net als het overschot aan water. Ook na de eerste dagen van mei lijken de huidige modellen opnieuw voor meer dan voldoende neerslag te gaan, evenals temperaturen die kil tot ronduit koud zullen zijn: de hele eerste decade zullen de minimumtemperaturen onder het gemiddelde liggen, op 3 mei mogelijks zelfs meer dan 6 graden eronder. En zo tikken de dagen waarop we kans hebben op mooi weer (zonnig, >=20 graden gevoelstemperatuur, geen schrale wind) genadeloos voorbij, voor je het weet is het september en begint onze >6 maanden herfst weer. Sommigen antwoorden hierop dat het "nog maar eind april is", maar dat is enkel relevant is als je zeker weet dat de rest van de zomer beter zal worden. Maar dat weet je niet; en dus verschilt dat niet van gokken op een slotmachine: het is niet omdat je 10 keer op rij verloren hebt dat je elfde poging een grotere kans op winnen heeft, het enige dat je zeker weet is dat je 10 keer je geld kwijt bent...

De maanden januari, februari, maart lijken in het nieuwe klimaat echt bepalend te zijn voor onze zomer. Vroeger was het zo dat een nat voorjaar per definitie geen verpeste zomer moest opleveren. In het nieuwe klimaat is die link er eerder wel, een van de redenen is dat door de klimaatverandering de wind gemiddeld afneemt in onze regio, en wind helpt net om wolkenvorming door verdamping uit natte bodems te voorkomen. Wat de oorzaak is van het heel natte voorjaar van 2023, daarvoor heb ik nog steeds geen verklaring gevonden. Ik hou het voorlopig bij pure observaties: dat er een nog niet weerlegde link is tussen een flinke voorjaarsstorm (genre Ciara of Eunice) en het ontstaan van een droogseizoen enkele weken later, evenwel is het mechanisme erachter nog niet 100% uit te leggen. Dit jaar was er, net als in 2021, geen storm met een naam waardig in onze regio. Maar het kan evengoed de SSW zijn dat dit jaar de oorzaak is, alhoewel die er in 2021 niet was.

Ik ben dan ook klaar om het droogseizoen - en ook de zomer - dit jaar af te schrijven. In de regel zie je dat in april de kaarten wel al geschud zijn voor de komende maanden, en het ziet er dus naar uit dat de nattigheid en relatief koudere temperaturen zullen aanhouden. Hierdoor blijft de bodem totaal verzadigd - zo erg dat de boeren weer klagen (ook door de aanhoudende kou en risico op nachtvorst) - wat wolkenvorming door verdamping enkel maar in de hand zal blijven werken, wat op zich weer tot meer regen zal leiden, waardoor de bodem nat blijft, etc. In de zomermaanden kan dat hevige regen zijn, met overstromingen. Als het klimaat ons aangenaam wil verrassen met toch een zomer van formaat te bezorgen, is het meer dan welkom en ga ik met plezier toegeven dat ik verkeerd zat. Maar er moet dan echt ASAP een absolute stijlbreuk komen met het huidige weerbeeld om de zomer te redden - warmere temperaturen en droogte - en dat zien de huidige modellen in de verste verte gewoon niet zitten. Als de zomer beter is dan die van 2021 ga ik al blij zijn, alhoewel ik denk dat ze enkel maar wat warmer zal zijn.

Voor warmteliefhebbers zoals ik is dit het signaal om de portefeuille maar weer boven te halen en de quasi-biënnale zomerreis naar Sevilla/Córdoba of Arizona te boeken voor alle plaatsen ingenomen worden door de last-minutes van de rest van de bevolking wanhopig naar een streepje zon/warmte in hun vakantie. En dan maar hopen op een beter 2024 dat, door de verwachte terugkeer van El Niño, meer kansen krijgt om de warmterecords flink scherper te stellen, evenals opnieuw de mooie en droge zomers te bezorgen zoals we die in het vorig decennium kenden.

Oh ja, on topic: droogte zal regionaal gezien nog lang geen zorg zijn (heel lokaal kan het altijd wel).
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

KMI rapport april is uit: te koud, te nat en te somber. Geen enkele lentedag. Geen enkele plaats in het land kreeg te weinig neerslag. De SPI-3 index is overal normaal. In de omgeving van Brugge viel op 1 dag bijna de ganse gemiddelde neerslag van april, en op 21 april was er een blikseminslag met een stroomsterkte van 343 kA. https://www.meteo.be/nl/info/nieuwsover ... april-2023

Inzake beter nieuws: modellen hebben voor morgen nog last-minute een aanzienlijke warmere temperatuur berekend, en het ziet er naar uit dat we in het binnenland de eerste twintiger gaan halen (actueel + gevoel).

Natuurlijk moet er bij ons voor een dagje genot altijd een zware prijs betaald worden, ook al zou je denken dat we nu toch voldoende betaald hebben de voorbije 8 maanden. Vrijdag, en mogelijks morgenavond laat al, begint het met regenen en voor de komende twee weken zien de modellen niets anders dan elke dag somber, regen, afnemende temperaturen en toenemende wind, met een maandsom aan regen die de normaal weer vlotjes gaat overschrijden. Evenwel wordt de soep gelukkig doorgaans niet zo heet gegeten, maar de trend lijkt wel gezet. Morgen maar een dagje vrijaf nemen, je weet immers nooit hoelang het daarna weer wachten zal zijn op wat zon en warmte, het kan best een maand of langer zijn.

Noot: de eerste twintig graden dit jaar komt 3 weken later dan vorig jaar, een maand later dan 2020 en 2021, en meer dan 2 maanden later dan 2019. In 2016 viel het ook nog eens zo laat als dit jaar, daarvoor was het van 1992 geleden. Indien de twintiger van morgen niet gehaald zou worden - iets wat modellen lang veronderstelden - dan zou het wellicht pas in de tweede helft van mei geweest zijn, wat al van 1977 geleden zou geweest zijn.

Noot 2: vanochtend was het hier nog 2 graden, aanzienlijk onder de normale minimumtemperatuur. In andere gebieden van het land vroor het deze ochtend. Indien de 23 graden effectief gehaald wordt morgen, is een stijging van 21 graden op minder dan 48 uur tijd best indrukwekkend, en dat enkel maar omdat de wind wat zuidelijker draait... Het toont aan hoe dicht de warmte zit, en tegelijk hoe effectief die de laatste weken weggehouden werd door de persistente noordenwind...
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Nieuw maandelijks rapport grondwaterstanden gepubliceerd. https://www.dov.vlaanderen.be/page/actu ... dindicator

Absoluut:
2% Zeer laag
3% Laag
52% Normaal
38% Hoog
5% Zeer hoog

Relatief voor de tijd van het jaar:
4% Zeer laag
8% Laag
32% Normaal
37% Hoog
19% Zeer hoog


De voorbije 48 uur heeft het veel geregend, op sommige plaatsen in Vlaanderen viel meer dan de helft van de normale neerslag van deze maand. In Ukkel liep het zo'n vaart niet, maar ook daar is deze maand op schema om niet te droog te eindigen. De komende dagen blijft de regen in de verwachtingen staan.

De temperaturen blijven aan de te lage kant voor de tijd van het jaar, evenwel minder uitgesproken dan de vorige 2 maanden. Het terugkeren van de noorderwind de komende dagen zal de temperaturen verder aan de koele kant houden.

De zon heeft deze maand nog maar 43 uur geschenen in Ukkel. Ze zal een serieus tandje moeten bijsteken om de normaal van 200 uren te halen deze maand. Zoniet zal deze maand - opnieuw - te somber eindigen. Het verschil met vorig jaar kan bijna niet groter zijn: toen scheen de zon 256 uren in mei.

Zoals hierboven voorspeld, lijkt het erop dat het droogseizoen dit jaar opnieuw overgeslagen wordt, net zoals in 2021. Omdat de grond zo vochtig is, zitten we in een vicieuze cirkel van verdamping/neerslag/verdamping/neerslag/etc. Naarmate het warmer wordt en de lucht meer water kan bevatten, zal deze neerslag ook heviger worden, wat in de zomer overstromingen kan veroorzaken. Het enige wat deze cirkel kan breken is een andere verdeling van de drukgebieden boven het continent, met name meer hogedruk boven onze regio, waardoor de neerslag niet meer kan ontstaan en de bodem kan uitdrogen. De modellen zien zo'n verandering evenwel nog niet gebeuren. De vorige jaren hebben we bovendien steeds gezien dat de drukverdeling van het voorjaar "vastgeroest" blijft tot het einde van de zomer, wat het belangrijkste gevolg lijkt te zijn van de klimaatverandering bij ons. Afhankelijk van welke druk dat is, leidt dat ofwel tot een heel droge zomer, ofwel tot een heel natte zomer.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 14885
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 484 keer
Bedankt: 1054 keer
Recent bedankt: 15 keer

Als je het overzicht van vorig jaar erbij haalt, is het verschil niet zo groot.

Afbeelding

Maar effectief: met al het water in de grond, zijn hittegolven minder waarschijnlijk.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8271
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

Afbeelding

Er zijn meerdere overstromingen gemeld in het Dijlegebied sinds donderdagavond door overvloedige neerslag - op enkele dagen viel meer dan de helft van de normale hoeveelheid van mei - gecombineerd met de compleet verzadigde bodem door het erg natte voorjaar. In de gemeente Wespelaar dienden maatregelen genomen te worden om woningen te beschermen tegen het snel opkomende water. Maandag en dinsdag wordt opnieuw neerslag voorspeld in die regio, daarna wordt het tijdelijk droger.

Opmerkelijk: het Hydrologisch Informatiecentrum had dit niet zien aankomen en gaf donderdag nog een "all-clear" groene voorspelling voor overstromingen, ook al stond de hevige neerslag toen duidelijk in de kaarten. De vraag zal zijn of het een kwestie was van slecht waterbeheer ter plaatse, of dat de modellen die gebruikt werden om de kans op overstromingen te voorspellen niet meer voldoende actueel zijn. Een en ander roept herinneringen op aan wat er in Wallonië gebeurde tijdens de zomer 2021. Overstromingen in mei zijn overigens een zeldzaam fenomeen.

In Ukkel is deze maand - met nog meer dan de helft te gaan - ondertussen ook meer dan 80% van de normale hoeveelheid neerslag gevallen. Van het normale aantal zonuren is daarentegen nog maar 25% gemeten.
Laatst gewijzigd door CCatalyst 14 mei 2023, 08:23, in totaal 1 gewijzigd.
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”