Grond- en hemelwater

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Forumregels
1. De gedragsregels zijn ook hier van toepassing. We verwachten van iedereen in de eerste plaats respect voor de andere users
2. Er zal hier veel minder moderatie gebeuren op inhoud, maar wel meer moderatie op users. Dit betekent concreet dat we discussies in principe niet zullen afsluiten, users die geen zin hebben om de discussie verder te zetten, worden aangemoedigd om zelf de discussie te stoppen / negeren. Dit kan tot iets fellere discussie leiden, maar altijd met respect voor de mede-users!
Daar tegenover staat dat we users kunnen de toegang ontnemen uit dit subforum indien ze het naar ons afwegen te bont maken. Dit kan tijdelijk, dan wel definitief zijn en dit zal zonder enige verantwoording gebeuren
3. Indien u liever de topics uit dit forum niet ziet in de lijst van nieuwe posts, wordt dan lid van de groep "Opt out maatschappelijke uitdagingen in new posts" via deze link: ucp.php?i=167
4. Dit subforum mag op geen enkele manier een platform worden voor militanten / om duidelijk politiek te voeren. Userbase is en blijft een onafhankelijk forum met een duidelijke focus op technische onderwerpen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 13975
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer
Bedankt: 962 keer
Recent bedankt: 12 keer

Om het "frustraties" topic te sparen, toch maar een ander topic geopend over grond- en hemelwater.

Momenteel staat Vlaanderen er nog steeds slecht voor, ondanks best wel wat regenval de laaste dagen/weken.
https://www.dov.vlaanderen.be/page/actu ... dindicator

Afbeelding
Je ziet dat we vandaag nog niet eens 1/4 zijn en toch zit de P30/70 blok (wit) onder de 90%, iets wat in 2022 pas 2de helft van april gebeurde.

Tegelijk gaat het in Frankrijk nu al compleet mis.
Daar gaan de boeren terug op processie, in de hoop regen te krijgen.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230314_97641433
Franse boeren hopen regen af te smeken met relikwieënprocessie
In vijftien Franse departementen gelden beperkingen rond water­gebruik. Door een gebrek aan regen de voorbije maanden staan de ­waterlopen en het grondwater in grote delen van het land nu al schrikwekkend laag. Volgens het Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM) is het uitzonderlijk dat bijna héél het land getroffen is: alle waterstanden zijn ­lager dan normaal en 80 procent van de metingen van het grondwaterpeil is ‘laag’ tot ‘zeer laag’.
Zo erg is het hier gelukkig niet :).
Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5750
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 493 keer
Bedankt: 575 keer
Recent bedankt: 3 keer

Mijn (te kleine) regenwaterput is ook al leeg geweest dit jaar, is nog nooit zo vroeg op het jaar gebeurd sinds die in de grond steekt.
De plannen zijn er voor een bijkomende put.
Verder gaat er bij mij zo goed als geen regenwater naar de riool, alles blijft bij mij, deels in regenputten, de overloop in de grondwaterput. En als de werken voor de bijkomende regenput gedaan zijn, zal er niks meer naar de riool gaan. Op het beetje overschot van het cycloonfilter na.

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
Vaganzza
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3075
Lid geworden op: 04 jan 2013, 22:33
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer
Bedankt: 206 keer

We weten het al langer en er is nog veel werk, maar regenwater vasthouden is prioriteit. Denk dat ze in eerste fase wel eerder via bv bufferbekken moeten werken. Bij ons zijn er vorig jaar wegenwerken gebeurd. Gescheiden riolering. Overloop van regenwater gaat, nadat het al zo veel mogelijk via de poreuze buizen geïnfiltreerd wordt, naar een sloot (geen beek, het is normaal redelijk stilstaand water).

Alhoewel ik me afvraag hoeveel regenwater van ons nog effectief naar die riolering gaat. We zitten met een regenput en infiltratieputten. Ik zou dat ergens graag weten, maar dit meten is - denk ik - ondoenbaar :)
Internet & TV: Orange Love Trio
GSM: Go Plus + Carrefour Mobile (vervanging vaste lijn)
Mifi: Tempo Giga

 iPhone 11 64GB SG |  Mac Mini (2020 M1 16GB 1TB SSD) |  Retina MacBook Pro 13" (2017 8GB 128GB SSD) |  iPad Air 5Gen (2022) 64GB blauw |  Apple TV 4 | Ubiquiti Unifi: USW-16-POE Gen 2, Cloud Key Plus Gen 2 en 5x UAP-AC-PRO
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3275
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 321 keer
Bedankt: 135 keer
Recent bedankt: 15 keer

Hier is gewoon in de hele wijk gescheiden waterafvoer => zwart en grijs water naar het persriool en alle hemelwater opvangen op eigen grond. Naast de regenwaterputten een paar miljoen liter oppervlaktewater en dan nog eens grondwaterreserves. Daar kom je dus wel even mee toe.
Sol Invictus!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7354
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 435 keer
Recent bedankt: 4 keer

heist_175 schreef: 2 weken geleden Je ziet dat we vandaag nog niet eens 1/4 zijn en toch zit de P30/70 blok (wit) onder de 90%, iets wat in 2022 pas 2de helft van april gebeurde.
Een paar bedenkingen:

Er is een verschil tussen droogte en grondwaterstanden. Er is momenteel helemaal geen sprake van acute droogte, iets wat iedereen die hier de afgelopen maanden gewoond heeft wel kan bevestigen. De cijfers staven dat ook: de SPI-3 index is normaal tot nat of te nat, en ook de SPI-1 index is weer normaal. De grafiek die je aanhaalt is slechts een indicator naar mogelijke droogte in de toekomst toe, evenwel hangt het daarbij ook af van hoeveel neerslag in die toekomst valt. Als het deze zomer veel regent is de grafiek die je geeft niet problematisch. In 2021 was de toestand maand op maand ongeveer gelijk, en er was in dat hele jaar geen probleem.

Dit rapport werd gepubliceerd na het relatief droge februari en voor de overvloedige neerslag van maart, en is geen reflectie meer van de huidige situatie. Hoewel ik niet beweer dat de grondwaterstanden genormaliseerd zouden zijn, is de situatie nu wel weer verbeterd, temeer omdat door de drogere (maar niet kurkdroge) bodem het water makkelijker opgenomen werd. En er is nog meer verbetering op komst, want vorig jaar was het vanaf begin maart al gedaan met de neerslag, dit jaar zet het zich voorlopig nog voort. Ook dat zal een positief effect hebben (vs 2022) dat nog niet zichtbaar is in deze grafiek. Omgekeerd kwam 2022 kwam dan weer na 2021, wat een heel nat jaar was (met de nodige schade tot gevolg). 2022 was een droger jaar. Dat speelt op zich ook allemaal mee in de huidige standen.

Als het huidige weerbeeld nog even doorzet dan zie ik geen algemene droogteproblemen in de nabije toekomst, enkele gebieden niet te na gelaten. Obv de vorige jaren is de kans wel groter dat het weer stilaan zal omslaan en dat het droogseizoen zal beginnen, wat zich grosso modo dan zal doorzetten tot het najaar. Als dat het geval is - maar onthoud, het klimaat doet wat het wil en trekt zich niets aan van haar gedrag de vorige jaren - dan zullen er obv deze grafiek mogelijks opnieuw wat maatregelen genomen moeten worden deze zomer. Evenwel zie ik het door het actieve natseizoen dit jaar niet komen tot een ongeziene droogtecrisis, tenzij het volgende natseizoen pas laat op gang zou komen, en niet reeds in september zoals vorig jaar. Jammer misschien, want in Vlaanderen betekent dat dat er dan nog steeds niets opgelost zal worden.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3116
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer
Bedankt: 120 keer
Recent bedankt: 3 keer

Gisteren tijdens de landing (terug van vakantie) gezien hoeveel velden er in Belgie gewoon blank staan... ik kan dus moeilijk geloven dat er een probleem is (idem als ik hier een schop in de grond steek, het water spuit bij wijze van spreken tot achter m'n oren).
Gebruikersavatar
devilkin
Administrator
Administrator
Berichten: 5363
Lid geworden op: 17 mei 2006, 20:10
Uitgedeelde bedankjes: 673 keer
Bedankt: 430 keer
Recent bedankt: 6 keer

Er is een serieus verschil tussen water op de oppervlakte of de waterhuishouding op grondwater niveau.

Dit geeft een mooi beeld.



Telenet All-Internet -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7354
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 435 keer
Recent bedankt: 4 keer

DarkV verwoordt perfect wat de gewone mens waarneemt: het regent veel, erg veel zelfs de afgelopen dagen en maanden. Op een gegeven moment als het zoveel regent, ondertussen de tweede keer deze maand, dan raakt de bodem totaal verzadigd en kan die al dat water niet meer slikken. Waar dat water dan ophoopt krijg je idd velden die blank staan of, in stedelijke omgeving, stagnerende plassen water die zich gaan vormen, zoals momenteel het geval is. Dat is overtollig water dat perfect geschikt zou zijn om te bufferen voor periodes dat het eens wat minder regent. Doe je dat niet, dan zal een deel daarvan nog met mondjesmaat als grondwater opgenomen, maar het grootste deel verdampt en verdwijnt vanaf de zon tevoorschijn komt.

Als je ziet hoeveel water er hier op jaarbasis valt, is het inderdaad moeilijk te geloven dat we hier ooit met tekorten zouden moeten zitten. Maar dat is natuurlijk buiten onze overheid gerekend, wiens waterbeleid anno 2023 er nog steeds op neer komt dat elke druppel water die niet in de bodem raakt of verdampt per express terug naar zee moet. Het dateert van 70 jaar geleden, toen winters relatief droog waren en zomers nat, met overstromingen als voornaamste risico. De klimaatverandering heeft dat neerslagpatroon echter omgewisseld, de winters zijn nu nat en de zomers relatief droog. Reken daar ook nog eens de toegenomen bevolkingsdruk en verharding bij, en dat ongewijzigde waterbeheer is vandaag het perfecte recept voor manmade droogtes in de zomer, ook al valt er op jaarbasis geen druppel minder dan vroeger.

Anno 2023 kan je nochtans waterbeheer voeren dat met buffering zowel overstromingen als droogte kan beheersen, maar het schip van onze overheid is te groot geworden om van koers te kunnen veranderen, en ze weigert tegelijk om haar waterbeheer te delegeren aan de vele Vlaamse private kennisbedrijven met ervaring inzake. Uiteindelijk zal ze er weer niets beters op vinden dan de gewone mens - dezelfde die vandaag velden vol met water ziet staan - op te laten draaien voor de artificiële droogte die de overheid zelf veroorzaakt heeft, met ad-hoc opgelegde droogtemaatregelen en -sancties. (Bijna) elk jaar weer.

* * *

Los van het voorgaande: het moet toch opgemerkt hoe verschillend deze maand is ivm maart van vorig jaar. Toen was het zonnig en droog. Nu houdt het maar niet op met regenen (ook in de eerstkomende dagen niet; en als dit het gevolg is van de "SSW" is kan dit gerust nog een maand aanhouden), maar wat vooral opvalt is hoe somber deze maand weer verloopt. De maandcumul in Ukkel is momenteel 71 uur zonlicht; de normaal voor maart - die in 5 dagen gehaald zou moeten worden - is daarentegen 114 uur. De normaal aan neerslag in Ukkel is daarentegen - geen verrassing - reeds overschreden deze maand.

Als ik hier buiten kijk: bomen die vorig jaar al volop in blad stonden, staan vandaag nog steeds in wintermodus, door gebrek aan zonlicht. (Op grondniveau zie ik door de vele regenval wel al wat (on)gewenst groen verschijnen). Ook voor solar energie, en voor het gemoed van sommige mensen, is het aanhoudende sombere herfstweer geen opsteker. Maar voor de grondwaterstanden is dat wel goed natuurlijk, het overschot aan water kan meer opgenomen worden voor het verdampt, het groeiseizoen komt later op gang, de bijhorende aanslag op het grondwater dus ook. Wanneer het volgende maandelijkse droogterapport verschijnt zal het verschil met vorig jaar wel merkbaar zijn.
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16990
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 878 keer
Bedankt: 3175 keer
Recent bedankt: 28 keer

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7354
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 435 keer
Recent bedankt: 4 keer

Morgen en overmorgen zal het opnieuw heel veel gaan regenen, voor de derde keer op een maand tijd. Verwachte neerslaghoeveelheden zijn tussen 25 en 35 mm in 48 uur. 35 mm is de helft van de normale neerslag van de hele maand maart in Ukkel. De toevloed van vorig weekend is nog niet verwerkt; lokaal zullen er opnieuw niet-kritieke overstromingen zijn. Het zal volgende week ook uitkijken worden naar het KMI-maandrapport van maart, met name inzake de vele neerslag en somberheid van deze maand.

Op 1 april komen we ook aan het eind van het theoretische natseizoen. Alhoewel 1 april dus nog kletsnat zal zijn, kan het daarna misschien ook echt droogseizoen worden. Vanaf volgende week lijken we in een ander vaatje te gaan tappen met droger en zonniger weer. Weliswaar wordt een perfecte paasvakantie in onze contreien natuurlijk niet gegund, de spelbreker die de weergoden deze keer in petto hebben is de noordenwind, met koude nachten tot gevolg en dagen die met moeite 15 graden zullen halen. Maar wie een plaatsje vindt in de zon (mits ze schijnt) en beschut tegen de wind kan het wel nog aangenaam hebben.

Een ding is zeker, als volgende week effectief het begin inluidt van het droogseizoen tot het najaar, dan is eventuele droogte die zich in de zomervakantie zou manifesteren geen gevolg van een tekort aan neerslag. In de voorbije 7 maanden is voldoende neerslag gevallen om de vraag naar water voor meer dan een jaar te kunnen dekken. Eventuele droogte zal bijgevolg puur man-made zijn, voornamelijk het gevolg van onbedachtzaam waterbeheer in de wintermaanden.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 13975
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 464 keer
Bedankt: 962 keer
Recent bedankt: 12 keer

Ik ben - na idd wel wat regen de voorbije weken - nieuwsgierig naar het rapport van het grondwater.
Typisch verschijnt dat de eerste dagen van de maand (3-5).

Onze maairobot staat "op stal", omdat het te drassig is in de tuin :).
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3275
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 321 keer
Bedankt: 135 keer
Recent bedankt: 15 keer

Hier staat de grondwaterstand (eindelijk) nog eens op zijn normale stand (maar nog altijd 20 cm onder de hoogste stand van de laatste drie jaar).
Bij langdurige droogte heb je uiteraard weinig aan waterbuffers in oppervlaktewaters. Dat verdampt dan gewoon versneld (met later hoosbuien tot gevolg).
Men spreekt dan ook beter niet van de gevolgen van de "klimaatopwarming" maar van klimaatchaos, ipv gematigde temperaturen en in tijd gespreide neerslag meer en meer extremen op alle vlak.

Maairobot? Die zou hier werkeloos zijn. Alleen de verbindingspaden zijn hier gras gemaaid op 8 cm. En dat kan heel gemakkelijk onderhouden worden door af en toe eens elektrisch* te maaien wanneer er voldoende zon is geweest of voorspeld.

* Uit de tijd dat machines nog voor de eeuwigheid gebouwd werden, tien jaar geleden tweedehands gekocht voor 10 € en werkt nog probleemloos.
Sol Invictus!
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”