Het is lang geleden dat ik hier nog gepost heb, maar sommigen hier kennen mij misschien nog.
Zonnepanelen op een appartementsgebouw zijn op zich niet moeilijk te laten installeren, maar heel de organisatie rond wie net investeert, wie er mee voordeel uithaalt, enz is een heel gedoe.
Immers zitten er vaak huurders en eigenaars in 1 appartementsblok en maakt een investering via de VME het nogal moeilijk om dit "eerlijk" te laten verlopen. Enkel eigenaars kunnen namelijk mee investeren, terwijl de opbrengst bij verschillende personen terechtkomt. Zo zal de gemeenschappelijke delen (lift, verlichting,...) een deel gevoed worden door de zonnestroom, wat de elektriciteitsfactuur van de VME verlicht. Die verlaagde kosten worden hebben dan weer effect op alle bewoners, ook huurders en ook eigenaars die niet mee geïnvesteerd hebben. Op zich zou dit "verrekend" kunnen worden maar dit maakt de job van de syndicus wel een stuk complexer. (en op termijn misschien zelfs duurder?)
Met het energiedelen dat Fluvius aanbiedt is het mogelijk om de overschot die door de teller geïnjecteerd wordt te verdelen (kwartier per kwartier) met het verbruik van de inwoners. Dit klinkt in theorie interessant, maar betekent ook dat er voor de syndicus een hele berg administratief werk bijkomt. Fluvius kan bv retroactief rechtzettingen doen tot 36 maanden in het verleden. (p22:
https://partner.fluvius.be/sites/fluviu ... versie.pdf) Bovendien speelt hier nog steeds het element dat huurders eigenlijk niet mee kunnen doen want zij kunnen niet mee investeren in de PV installatie van de VME.
Al bij al dus een moeilijke opdracht, en dat blijkt wel uit dat het topic hier gestart is.
Nu zit ik sinds september in een werkgroep van een coöperatieve vennootschap (bv.
https://aspiravi-samen.be/ ) , specifiek met het doel om hernieuwbare energie (PV) op appartementsgebouwen vlot en eerlijk te kunnen laten verlopen.
Het doel van zo'n coöperatieve vennootschap is om met een groep burgers mee te investeren in hernieuwbare energie, en daarmee ook te delen in de winst via dividenden. Het is kleinschalig bedoeld in de zin dat er een maximum bestaat in wat een persoon mee kan investeren (bv. 2500 euro limiet).
Nu hebben wij met onze werkgroep een concept bedacht, om zo eerlijk mogelijk voor huurders, eigenaar-inwoners en eigenaar-verhuurders PV installaties mogelijk te maken. En met relatief weinig werk voor de syndicus.
Heel kort samengevat:
- Eigenaars of huurders kunnen inschrijven in de coöperatieve vennootschap voor dat appartementsgebouw (of aantal gebouwen). Hiermee wordt kapitaal opgehaald
=> iedereen kan meedoen en delen in de winst van de PV installatie
- Akkoord onder VME om het dak te verhuren aan de coöperatieve vennootschap voor een bepaald bedrag per jaar
- Afspraak tussen VME en coöperatieve vennootschap om direct verbruikte stroom te verkopen tegen schappelijke prijs. (bv. 8cent/kWh)
=> VME heeft dit stuk elektriciteitsverbruik goedkoper dan via leverancier en bespaart netvergoedingen, enz.
- Coöperatieve vennootschap regelt de installatie, onderhoud en verzekering van de installatie. De coöperatieve vennootschap blijft eigendom van de installatie. (installatie is met ballast op het dak bevestigd).
- De installatie is geoptimaliseerd naar het meeste rendement in kWh/euro, onafhankelijk van hoeveel inwoners er mee doen.
Volledig losstaand hiervan:
- deelnemers kunnen inschrijven in een coöperatieve energieleveranciers (voorbeelden: Ecopower, Aspiravi,...) om van groene energie gebruikt te kunnen maken.
- op termijn kan er integratie zijn van laadpalen op het zelfde systeem met als voordeel dat er goedkoop "met zon" geladen kan worden. Is nog in onderzoek.
Samengevat wordt er naar de VME 1 jaarlijkse verrekening gemaakt, wat het systeem simpel houdt. Elke inwoner kan kiezen om deel te nemen of niet. Diegene die niet deelnemen moeten ook niet mee investeren in de zonnepanelen. Zij die niet meedoen hebben enkel het kleine voordeel dat het stukje van hun dak mee verhuurt wordt.
Diegene die later deelneemt kan dat perfect. (afhankelijk inleg coöperanten vs. geleend kapitaal)
Wij zijn momenteel al met piloot projecten bezig. Mocht er interesse zijn mag je altijd via DM mijn nummer of mail vragen.