Starlink gehackt met printplaat van 25€ door Vlaming (KU-Leuven)

Nieuws omtrent telecommunicatie
Plaats reactie
satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5755
Lid geworden op: 09 okt 2004, 23:24
Uitgedeelde bedankjes: 536 keer
Bedankt: 347 keer
Recent bedankt: 1 keer

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220815_96456754

https://www.wired.com/story/starlink-in ... h-hack/amp

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/14 ... k-schotel/

Met 25 euro zette deze Vlaming Elon Musk te kijk, en hij wordt er rijkelijk voor beloond

De Belgische onderzoeker Lennert Wouters heeft met 25 euro – en toegegeven: ook heel veel tijd en geduld – voor furore gezorgd in de techwereld. Als eerste hacker slaagde hij erin om de controle over te nemen van een Starlink-schotel. Zo kreeg hij inkijk in de werking van het satellietnetwerk van Elon Musk. Het bedrijf kon niet anders dan het werk van Wouters “technisch indrukwekkend” te noemen.

De ambitie van miljardair Elon Musk kent geen grenzen. De man achter autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met Starlink ook 3.000 satellieten in een baan om de aarde gebracht. Dat netwerk brengt via schotels internet tot in de meest afgelegen gebieden. In België kost een abonnement maandelijks 99 euro. Te duur om concurrentieel te zijn. Tenzij je de schotel hackt en, bijvoorbeeld, de datasnelheid gevoelig verhoogt.

Klinkt goed, op papier. Maar zo’n schotel kraken was wereldwijd nog niemand gelukt. Dat alleen al vond het onderzoeksteam COSIC van de KU Leuven en imec reden genoeg om het te proberen. “We willen natuurlijk weten hoe de beveiliging eraan toe is, maar als we een doelwit kiezen, dan kiezen we hetgene dat ons ook aandacht zal opleveren”, zegt professor Bart Preneel, hoofd van het team. In 2020 slaagden ze erin om de sleutel van een Tesla te hacken en ermee weg te rijden.

De schotel belandde op het bureau van onderzoeker Lennert Wouters. Via alleen software bleek het inderdaad onmogelijk om in te breken en het over te nemen. De schotel moest fysiek geopend worden om aan het systeem te kunnen morrelen. Een eerste poging mislukte, dus zond Starlink, dat uit nieuwsgierigheid over de schouders meekeek, een nieuwe schotel op. Met een heteluchtpistool, reinigingsalcohol en “veel geduld” slaagde Wouters erin om het open te maken,vertelde hij aan het magazine Wired.
,

Met een zelfgemaakt printplaatje van nog geen 25 euro kon Wouters de schotel compleet in de war brengen. Het veroorzaakte bij de opstart een glitch, een soort kortsluiting, waarna Wouters de controle volledig kon overnemen. Hij mocht afgelopen weekend op een conferentie in Las Vegas zijn huzarenstukje uit de doeken doen, vertelt Preneel. “Het echte hacken kon beginnen. Hij kreeg inzage in het Starlink-systeem, waarover weinig geweten is, en had kunnen proberen om het aan te passen, bijvoorbeeld de datasnelheid doen verhogen.”

Wouters hield het bescheiden en verzond een Twitter-bericht via het systeem. De controle van satellieten overnemen en ze doen neerstorten ging niet. “Daarvoor moet je kunnen communiceren met die satellieten en dat is toch een stap verder”, zegt Preneel. Starlink ziet ook snel als er iets schort aan een van hun schotels. Er werden de voorbije maanden veel exemplaren geschonken aan Oekraïne. Degene die in Russische handen vielen werden steevast uitgeschakeld.



In een reactie noemt Starlink het werk van Wouters “technisch indrukwekkend”. Volgens het bedrijf is de eerste succesvolle aanval op deze manier. De hack helpt hen om de schotels beter te beveiligen.

Wouters kreeg een paar duizend dollar als beloning en deelde zijn methode met iedereen die het ook wil proberen. Volgens Preneel is het goed om daarover open en bloot te zijn. Liever dat iedereen weet dat dit kan dan dat enkele hackers met slechte intenties het achter de hand houden.
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6350
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1287 keer
Bedankt: 486 keer
Recent bedankt: 2 keer

COSIC is echt on a roll. Recent hebben ze nog een van de post-quantum crypto algoritmen gekraakt die al in de derde ronde geraakt waren voor de NIST standaardisatie. En weet niet of dat hier geweten is, maar de AES standaard is een crypto algoritme dat ook op COSIC ontwikkeld was.
Plaats reactie

Terug naar “Telecom nieuws”