Pagina 1 van 1

Tabel met aanpasbare tekst op TV?

Geplaatst: 05 aug 2022, 12:17
door Ernie
Iemand een suggestie om een tabel met tekst op een TV weer te geven waarvan de tekst niet al te moeilijk kan aangepast worden en zonder al te veel technische kennis?

Ik was naar Scribus aan het kijken (freeware alternatief van Publisher) om een jpg te maken en die via USB weer te geven maar misschien kennen jullie iets beters/gemakkelijker.
Daarnaast heb ik ook dat 'digital signage' topic gevonden, misschien is dat een optie met een RPi.

Alvast merci voor de tips!

Re: Tabel met aanpasbare tekst op TV?

Geplaatst: 05 aug 2022, 19:34
door Mercurion
In het verleden heb ik verschillende oplossingen gemaakt om informatie op een TV-scherm te tonen. Van het tonen van een enkele foto tot een fotocarrousel, een video in een lus, een webpagina die realtime verkeersinformatie toont in een bepaalde regio, een menukaart bij een frituur, tot een interactieve kioskzuil.

Veel hangt natuurlijk af van jouw specifieke situatie maar vaak is zoiets eenvoudig te realiseren.
Als die informatie maar sporadisch wijzigt, dan is het makkelijkst om een afbeelding te maken in de resolutie van de TV waarop deze afbeelding getoond zal worden. Op de meeste TV's kan je een USB-stick plaatsen die dan de foto(s) toont. Dan heb je enkel een geschikt (grafisch) programma en een USB-stick nodig.
(veel TV's ondersteunen ook DLNA waarmee je niet alleen video maar ook audio .... en foto's kan vertonen)

Als de informatie regelmatig/automatisch moet bijgewerkt worden, dan is een 'computer' handiger om te gebruiken. Zelf gebruikte ik hiervoor een Raspberry PI ZERO(W) die perfect foto's, video's kan afspelen.
(het voordeel bij de Pi ZERO is dat je deze van stroom kan voorzien via een vrije USB-aansluiting op de TV)

De 'informatie' opstellen kan op verschillende manieren. Zo heb ik bv voor iemand een oplossing gemaakt om vanuit Word een webpagina te maken met de gewenste info die dan via het netwerk naar een Raspberry PI ZERO werd gestuurd, bij iemand anders was dat een Excel werkmap met een dagelijkse planning met een macro die bij bewaren de tabel als webpagina bewaarde,...

Er bestaan inderdaad ook digital signage oplossingen maar is vaak niet nodig. Deze zijn wel handig voor complexere, grotere projecten. In de zakelijke wereld worden daar vaak Intel NUC of gelijkaardige computers voor gebruikt maar een Raspberry PI 3/4 kan dat ook (er zijn zelfs kant-en-klare Linux-oplossingen beschikbaar)

Geen idee of het past voor jouw situatie maar met Excel kan je makkelijk zoiets makkelijk realiseren. Je kan namelijk een bereik (range) omzetten in een afbeelding ... en die bewaar je dan op een USB-stick.

Veel hangt ook af van welk programma je nu gebruikt om die tabel op te stellen.

Re: Tabel met aanpasbare tekst op TV?

Geplaatst: 08 aug 2022, 22:54
door Ernie
Er is momenteel nog niets vandaar dat ik op zoek ben naar een geschikt programma.

Het gaat om een prijslijst en ik dacht er idd over om van een tabel een afbeelding te maken maar het punt is dat de achtergrond bij voorkeur donker moet zijn.

Re: Tabel met aanpasbare tekst op TV?

Geplaatst: 09 aug 2022, 02:14
door Mercurion
Ernie schreef:... maar het punt is dat de achtergrond bij voorkeur donker moet zijn.
Dat is, in Excel, eenvoudig te doen. Je kan de cellen van een tabel een achtergrondkleur geven en daarna pas een afbeelding maken van de tabel.
Als je de tabelfunctie gebruikt dan zal Excel al automatisch de tabel in een bepaald kleurenschema tonen (ook dat kan je natuurlijk nog steeds aanpassen naar wens)

Re: Tabel met aanpasbare tekst op TV?

Geplaatst: 09 aug 2022, 08:48
door iamborg
RPI met Yodeck op. Gratis voor 1 gebruiker. www.yodeck.com

Re: Tabel met aanpasbare tekst op TV?

Geplaatst: 09 aug 2022, 13:24
door Ernie
@iamborg: bedankt voor de tip maar is cloud en dat is nogo