RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Tuneboy2005
Plus Member
Plus Member
Berichten: 183
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Bedankt: 4 keer

RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Tuneboy2005 » 14 Jun 2019, 23:00

hallo

Mijn vader heeft al enkele jaren onderstaande Medion desktop PC (zie link)
https://snag.gy/FdtwPJ.jpg

Daar zit nu 4Gig ram geheugen in. Sinds vorig jaar is de PC upgegraded naar windows 10 en merken we dat hij soms toch wel wat traag werkt en als we kijken naar geheugengebruik heeft hij soms maar 500Mbyte meer over.
Hij zou er graag wat RAM bijsteken. Ikzelf heb de desktop opengedaan en hij heeft nog 1 bank sleuf over om nog een latje ram bij te steken.
De ram di er nu inzit zie je op volgende link.
https://snag.gy/bAJw9x.jpg

Heb zelf al even gezocht en volgende gevonden.(zie volgende link) Kunnen jullie mij zeggen of dit zal werken of niet?
https://snag.gy/XWERDp.jpg

Zijn er nog goekopere te vinden of andere sugesties?
Alvst bedankt

Mvg

seriewoordenaar007
Member
Member
Berichten: 72
Lid geworden op: 09 Mar 2018
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor seriewoordenaar007 » 14 Jun 2019, 23:07

Das voer voor specialisten en laat je dus best over aan specialisten, zoniet is de kans groot dat het niet werkt. De enige zekerheid die je hebt om de juiste geheugenlatten te vinden is via de Crucial-webstek.
Wellicht zul je de overige latten ook moeten verwijderen en opwaarderen. Dat wordt daar allemaal uitgelegd via hun systeemscanner.
Laatst gewijzigd door seriewoordenaar007 op 16 Jun 2019, 15:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Slakkenpost en gevederde luchtkoeriers zijn mijn favoriete communicatiemiddelen. :banana:

Gebruikersavatar
cptKangaroo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2351
Lid geworden op: 18 Dec 2004
Locatie: 053 Aalst
Bedankt: 158 keer
Uitgedeelde bedankjes: 437 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor cptKangaroo » 15 Jun 2019, 02:50

PC:: Medion Akoya E2215 D MD8392 / 2356
RAM:: Elixir M2F4G64CB88C7N-DI

Kijk eens of je kan zien welk model het moederbord is, en zoek dan op de site van de fabrikant welke ram sticks erop getest werden. Ik weet niet of dit in iedere Medion pc met dat modelnummer ook hetzelfde moederbord is.

Je Kingston screenshot (beter een link ipv beeld) toont geen info over het exacte model, en dus ook niet over het voltage. Bij DDR3 had je eerst 1.65v ram sticks, daarna 1.5v sticks, en later ook nog 'low power' DDR3L aan 1.35v.

Volgens deze link is je Elixir ram stick er eentje van 1.5v dus je zorgt best dat de nieuwe stick ook op dat voltage werkt, en als de CAS latency ook overeenkomt (CL11), dan is de kans groot dat het zal werken op de volle snelheid. Als de latency verschilt, zal het moederbord proberen om settings te vinden waarbij ze samen werken maar mogelijk betekent dat aan een lagere snelheid. Ik neem aan dat het BIOS vrij beperkt is qua mogelijkheden om die latencies zelf in te stellen.

Die link toont ook een moederbord model maar ik weet niet of hetzelfde in de jouwe zit: ECS (EliteGroup) H81H3-M4 (V1.0A)

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12719
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 724 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1212 keer
Contact:

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Goztow » 15 Jun 2019, 09:59

Alvorens je geheugen bijkoopt... Zit er een ssd schijf in die computer?
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Amazor
Pro Member
Pro Member
Berichten: 332
Lid geworden op: 01 Jan 2008
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Amazor » 15 Jun 2019, 10:06

Moederbord zou dit moeten zijn: ECS H81H3-EM2

Gegevens zijn karig, maar een standaard 4GB/8GB-'value' latje van 1600 MHz op 1,5V zou geen probleem mogen geven.
Andere optie is gewoon een nieuw 8GB-kitje bestellen, geheugenprijzen zijn quasi gehalveerd t.o.v. vorig jaar. Ik zie bijvoorbeeld dat Corsair ValueSelect CMV8GX3M2A1600C11 vanaf 40 euro verkrijgbaar is.
Voldoende RAM-geheugen is natuurlijk wel belangrijk en met een latje erbij zal je pc in dual channel-modus werken, wat de doorvoorsnelheid ten goede komt, maar wat meer impact zou hebben om de traagheid te verhelpen is overstappen van een gewone harde schijf naar een SSD, al is dit voor een leek natuurlijk complexer dan een latje ram erbij te klikken.
Internet: Telenet Internet Fiber 200
TV: Telenet (DC-AD2200 + CI+) /// TV Vlaanderen Basic+
Fixed: Telenet FreePhone Europe /// WeePee Telecom (Gigaset C530 IP)
Mobile: Proximus Smart Enterprise Comfort (Xiaomi Pocophone F1) /// BASE 0

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3980
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 466 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 449 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Joe de Mannen » 15 Jun 2019, 11:20

Heb je crucial al geraadpleegd ? die tool is echt goed hoor.
J.

M_016
Pro Member
Pro Member
Berichten: 360
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 38 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor M_016 » 15 Jun 2019, 12:25

Ter info:

https://www.amazon.co.uk/Elixir-M2F4G64 ... B01EZXLENY
(niet meer beschikbaar)

&
amazon.de:ddr3 pc3-12800u
Corsair CMV8GX3M1A1600C11 Value Select 8GB (1x8GB) DDR3 1600 Mhz CL11 Standard Desktop Memory 32,99€
Crucial CT2K51264BD160BJ 8GB (4GBx2) Speicher Kit (DDR3L, 1600 MT/s, PC3L-12800, Single Rank, DIMM, 240-Pin) 46,88 €

Succes

Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 15905
Lid geworden op: 18 Feb 2003
Twitter: meon
Locatie: Bree
Bedankt: 558 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 485 keer
Contact:

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor meon » 15 Jun 2019, 12:35

Was dit topic maar een week eerder geweest.
Vorige zaterdag met een Akoya P6660 met dezelfde vraag naar computerwinkel geweest: de 4 GB SODIMM upgraden naar 2x 4 GB.

Ze hadden echter enkel maar 2 latjes DDR3-geheugen van 4 GB liggen die wel pastten, maar de laptop niet mee opstartte of herkende (en ja, Windows is 64 bit). Omdat ik niet zeker was sowieso al niet zomaar geheugen op Internet besteld en nu snap ik ook waarom dat een slimme zet was.

Tuneboy2005
Plus Member
Plus Member
Berichten: 183
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Bedankt: 4 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Tuneboy2005 » 16 Jun 2019, 09:47

Goztow schreef:Alvorens je geheugen bijkoopt... Zit er een ssd schijf in die computer?


hallo, neen er zit geen ssd in. de computer is al enkele jaartjes oud.
mijn gepensioneerde vader zit nu ook niet te wachten op ssd. hij wil gewoon wat meer ram geheugen.

de volgende link lijkt mij wel interessant die in een eerdere post werd gegeven via amazon
Corsair CMV8GX3M1A1600C11 Value Select 8GB (1x8GB) DDR3 1600 Mhz CL11 Standard Desktop Memory voor 33€ lijkt me goed.

ga nog es kijken op de site vn moederbord fabrikant.
alvast bedankt.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12719
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 724 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1212 keer
Contact:

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Goztow » 16 Jun 2019, 11:17

Windows reserveert soms geheugen waardoor het kan lijken dat je geheugen bijna vol is terwijl dit niet zo is. Een ssd geeft vaak een veel betere snelheid boost dan extra ram. Vandaar dat ik het vraag.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Tuneboy2005
Plus Member
Plus Member
Berichten: 183
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Bedankt: 4 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Tuneboy2005 » 16 Jun 2019, 11:22

Goztow schreef:Windows reserveert soms geheugen waardoor het kan lijken dat je geheugen bijna vol is terwijl dit niet zo is. Een ssd geeft vaak een veel betere snelheid boost dan extra ram. Vandaar dat ik het vraag.


idd, net doordat hij dit reserveert heeft hij niks meer over om andere dingen te openen.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12719
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 724 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1212 keer
Contact:

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Goztow » 16 Jun 2019, 11:36

Windows beheert dat ook wel wat slim in principe. Als iets anders het nodig heeft, dan maakt hij het vrij. Anyway het is maar een suggestie.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 937
Lid geworden op: 23 Apr 2008
Bedankt: 149 keer
Uitgedeelde bedankjes: 136 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor duizend » 16 Jun 2019, 11:57

4gb ram bijsteken geeft weinig voelbare performanceverhoging tenzij bij specifieke toepassingen (rendering, films bewerken, …) en games
Harddisk door ssd vervangen geeft een gigantisch verschil in performance bij "normaal" pc gebruik

Ik zou eerst de harddisk vervangen door een ssd.

Gebruikersavatar
cptKangaroo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2351
Lid geworden op: 18 Dec 2004
Locatie: 053 Aalst
Bedankt: 158 keer
Uitgedeelde bedankjes: 437 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor cptKangaroo » 16 Jun 2019, 13:33

't Is beter om de ram grootte gelijk te houden: 't hangt van het BIOS af maar 't is mogelijk dat er dan maar 4GB van dat 8GB latje in gebruik zal zijn in DualChannel mode (dat toch wel een voordeel biedt). 't Kan ook zijn dat DualChannel dan automatisch niet werkt, of dat 4GB dan in DualChannel werkt en de andere 4GB in SingleChannel. Om mogelijke conflicten te vermijden, zou ik dus ofwel 1x4GB bijsteken, ofwel een apart 2x4GB (of 2x8GB) DualChannel setje erin steken (zulke DC setjes bevatten ram sticks die normaal gezien samen getest zijn).

En ik sluit me aan bij de SSD aanbevelingen want dat zal de computer een stuk sneller maken.

Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3639
Lid geworden op: 18 Okt 2003
Locatie: Hasselt
Bedankt: 72 keer
Uitgedeelde bedankjes: 350 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor AnD » 17 Jun 2019, 07:28

Inderdaad, een SSD erin steken zal meer uithalen dan je RAM geheugen te upgraden.

Tuneboy2005
Plus Member
Plus Member
Berichten: 183
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Bedankt: 4 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Tuneboy2005 » 17 Jun 2019, 18:48

AnD schreef:Inderdaad, een SSD erin steken zal meer uithalen dan je RAM geheugen te upgraden.


Ja mischien wel maar dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen met alles te installeren van programma's. Of kan je een gewone harde schijf clonen naar een SSD met bv norton ghost of iets dergelijks?
Ook is dit al een redelijk oude computer. Gaat de bios deze SSD schijven ondersteunen? Bios flashen begin ik niet aan. Hoe gemakkelijk dit ook lijkt de dag van vandaag. Heb daar al genoeg miserie me gehad vroeger.

Mvg

DIBO
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 760
Lid geworden op: 28 Mar 2009
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 160 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor DIBO » 17 Jun 2019, 20:07

Tuneboy2005 schreef:Ook is dit al een redelijk oude computer. Gaat de bios deze SSD schijven ondersteunen?
een PC uit 2014 is nu niet stokoud. Heb jaren geleden al in een Aldi pc van 2011 een Samsung SSD bijgestoken en met de gratis software van Samsung kun je de disk klonen (vermoedelijk re-sizen naar een kleiner formaat), of ietwat uitgebreider manoeuvre, de C: partitie overzetten naar de SSD en de rest van de HDD behouden (om bvb. foto's, e.d. te bewaren).

Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3639
Lid geworden op: 18 Okt 2003
Locatie: Hasselt
Bedankt: 72 keer
Uitgedeelde bedankjes: 350 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor AnD » 17 Jun 2019, 22:37

Bij een SSD van Intel kreeg ik vroeger ook clone software, het was van een bekend merk maar weet niet direct de naam, bij mij was dit toen zonder problemen verlopen.

Amazor
Pro Member
Pro Member
Berichten: 332
Lid geworden op: 01 Jan 2008
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Amazor » 17 Jun 2019, 22:59

Tuneboy2005 schreef:dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen met alles te installeren van programma's.
...
Ook is dit al een redelijk oude computer. Gaat de bios deze SSD schijven ondersteunen?

Ik ken de situatie en de noden van van jouw vader niet, maar een verse Windows 10-installatie uitvoeren valt heel goed mee. Er wordt meerdere malen per jaar een nieuwe ISO (opstartbare usb) uitgebracht, waardoor je nadien niet voor uren updates hoeft te installeren. Ik vind een versie installatie vaak sneller gaan (en veiliger) dan een upgrade. Gezien de pc uit het Windows 8.1-tijdperk komt is het misschien wel eens een mooie gelegenheid om eens van 0 te beginnen, wie weet dat er nog Medion-software en onbruikbare trials op staan die meer kwaad dan goed doen qua performance?

4GB RAM is inderdaad geen luxe meer, maar voor kantoorgebruik en wat surfen (zolang er geen 20 tabbladen open staan) kan je hiermee uit de voeten.
Ik typ dit hier vanop een pc uit 2010 (met SSD en 16 GB RAM) en het verbruik zit momenteel op 2,6 GB. Windows past zich aan volgens het aanwezige ram-geheugen, zelfs met 2GB RAM kan het besturingssysteem overweg. Snelheidswinst met extra ram zal wellicht te verwaarlozen zijn, in vergelijking met een ssd.
Een BIOS-update zal zeker niet nodig zijn hiervoor, mijn SSD-ervaring gaat terug tot een pc uit 2005/2006. Jouw vaders Medion heeft SATA III-poorten en zal een ssd ten volle benutten.
Internet: Telenet Internet Fiber 200
TV: Telenet (DC-AD2200 + CI+) /// TV Vlaanderen Basic+
Fixed: Telenet FreePhone Europe /// WeePee Telecom (Gigaset C530 IP)
Mobile: Proximus Smart Enterprise Comfort (Xiaomi Pocophone F1) /// BASE 0

Luboli
Plus Member
Plus Member
Berichten: 172
Lid geworden op: 06 Jan 2017
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Luboli » 17 Jun 2019, 23:53

Paar weken geleden heb ik zelf nog ssd's gestoken in de laptops van de grootouders hier.
Binnen een uur was de HDD volledig gecloned met Acronis True Image die je er gratis bij krijgt.

Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3639
Lid geworden op: 18 Okt 2003
Locatie: Hasselt
Bedankt: 72 keer
Uitgedeelde bedankjes: 350 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor AnD » 18 Jun 2019, 07:58

Dat was het Acronis True Image wat ik bij mijn Intel SSD kreeg.

Mijn eerste SSD ooit was eentje van OCZ wat velen aanzagen als slecht en niet betrouwbaar, die van mij heeft altijd gewerkt zonder problemen.
Die SSD koste toen veel geld maar dat was èèn van de beste upgrades ooit.

ddd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1049
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 64 keer
Uitgedeelde bedankjes: 202 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor ddd » 18 Jun 2019, 08:15

Ik sluit me ook volledig aan bij SSD. Heb zelf ook maar 4GB RAM, en is voor basic gebruik (surfen, beetje office) meer dan genoeg.

Aankoop is zeker tegenwoordig toch geen risico meer.
Koop online een (SATA) SSD, zie of het werkt, indien niet, terugsturen zonder problemen.

Of je kon er hier op't forum kopen voor quasi een appel en een ei... :-D

Gebruikersavatar
cyberbug
Pro Member
Pro Member
Berichten: 261
Lid geworden op: 08 Okt 2005
Locatie: België
Bedankt: 21 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer
Contact:

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor cyberbug » 18 Jun 2019, 09:03

De SSD's van Tim waren inderdaad snel weg.
viewtopic.php?f=73&p=790619

maar bij bij alternate heb je 120gb voor 20€ of 240gb voor 30€
https://www.alternate.be/Crucial/BX500- ... 25?lk=7953
https://www.alternate.be/Crucial/BX500- ... 28?lk=7953
Greetz cyberbug

Afbeelding

Tuneboy2005
Plus Member
Plus Member
Berichten: 183
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Bedankt: 4 keer

Re: RAM geheugen bijsteken in Medion desktop

Berichtdoor Tuneboy2005 » 18 Jun 2019, 17:18

ok zal het nog even bekijken en voorstellen aan mijn vader.

bedankt voor de hulp!

mvg


Terug naar “Computers en randapparatuur”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten