PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Borromini
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 13 Feb 2018
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor Borromini » 12 Jan 2019, 15:29

Ik ben net overgestapt van Scarlet (met nog oude Sagem F@ST-modem) naar EDPnet met de Fritz!Box 7490. Ik had me al wat ingelezen en bridge-modus is niet (meer) aan de orde met de Fritz!Box blijkbaar, maar ik heb wel een PPPoE-passthrough optie gevonden in de webinterface en deze ingeschakeld.

Mijn internetverbinding werkt nog steeds zolang ik rechtstreeks met de Fritz!Box verbind, en ik heb de logingegevens in mijn router (OpenWrt) veranderd, maar de router krijgt geen verbinding (instellingen herladen, VLAN ID 10 specifiëren in OpenWrt, herstart van router of de 7490, ..., het helpt allemaal niet). Met DHCP krijg ik in OpenWrt gewoon een (LAN) adres van de Fritz!Box. Dus het ligt in ieder geval al niet aan de kabel (ik heb er drie geprobeerd om zeker te zijn...).

Ik had wat over een VLAN ID van 10 gelezen maar EDPnet zelf zegt op zijn website dat dat voor glasvezel is en dat is hier niet van toepassing (VDSL2), of het lijkt alleen maar nodig te zijn als je de Duitse firmware draait (ik heb deze modem via EDPnet besteld en daar draait de internationale versie op, als ik het goed begrepen heb is VLAN 10 dan al gespecifieerd automatisch voor EDPnet).

Ik heb in OpenWrt met en zonder VLAN ID 10 geprobeerd, met en zonder tagging, maar hij geeft altijd 'timeout waiting for PADO...' etc. De logingegevens zijn correct, meerdere keren nagekeken.

Weet iemand wat ik nog meer dien te doen?

Bedankt!

Afbeelding

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2458 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 669 keer
Contact:

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor philippe_d » 12 Jan 2019, 22:57

Op het achterliggend toestel moet geen VLAN aangemaakt worden, dat doet de Fritz!Box (PPPoE pakketten versturen via VLAN10).

Ik weet niet of je bij EDPNet meer dan één PPPoE sessie kan hebben?
Indien er maar één sessie gelijktijdig mogelijk is, dan kan je geen tweede krijgen (de Frit!zBox heeft er al een).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Grigri
Plus Member
Plus Member
Berichten: 151
Lid geworden op: 25 Mar 2012
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor Grigri » 13 Jan 2019, 09:06

Ja 2 gelijktijdige PppoE sessies zijn mogelijk bij Edpnet. Ik heb dergelijke setup staan: FB7490 met daarachter een eigen router (Cisco). Je kan 2 sessies krijgen omdat dan Voip eventueel volledig apart kan lopen. Bij mij krijgen zowel de FB als de Cisco een eigen WAN-ip. Heb wel nig de vorige 6.53 firmware draaien en heb daarvoor zelf de Passtrough moeten instellen (staat hier beschreven op userbase). Probeer je router eens op LAN poort 4 te hangen, ben niet zeker dat je op alle poorten passtrough krijgt...

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2458 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 669 keer
Contact:

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor philippe_d » 13 Jan 2019, 10:54

Juist, niet aan gedacht ...
    - Vanaf OS 06.52 verscheen de PPPoE passtrough mogelijkheid terug in de Firmware, maar dat werkte niet in België, omdat de VLAN voor de PPPoE hardcoded was (VLAN ID 7). Werkte dus alleen in Duitsland :-( .
    - Deze bug werd rechtgezet in de recentere Firmwares (PPPoE passtrough VLAN overgenomen van de VDSL2 verbinding), dus bij ons VLAN ID 10).
Advies voor de TS starter: Firmware upgraden naar OS 7.01 :-) .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Borromini
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 13 Feb 2018
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor Borromini » 13 Jan 2019, 23:33

Dank u heren. Ik had inderdaad iemand zijn topic zien passeren dat hij twee gelijktijdige PPPoE-sessies lopen had bij EDPnet (waar ze niet zo blij over leken maar het werkte duidelijk wel :P ).

Ik ga alvast eerst es op poort 4 proberen.

Edit: net op poort 4 geprobeerd met 6.53 maar geen succes. Ik heb nu deze 7.01-versie geïnstalleerd, en ik krijg nu een PPPoE-sessie via passthrough, alleen valt de PPPoE-sessie om de zoveel seconden weg... Ik ben teruggegaan naar double NAT voorlopig, nu lijkt het even stabiel, maar pagina's laden traag voorlopig.

Heb geprobeerd de 6.53-versie terug te zetten maar dat weigert hij. De Duitse 7.01-versie weigert hij ook :???:

Grigri: welke heb jij genomen bij je laatste upgrade?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2458 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 669 keer
Contact:

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor philippe_d » 14 Jan 2019, 09:25

Borromini schreef:Ik ben teruggegaan naar double NAT voorlopig, nu lijkt het even stabiel, maar pagina's laden traag voorlopig.

Dubbele NAT kan nooit een reden zijn voor het traag laden, jouw (snelheidsprobleem) probleem ligt dus duidelijk elders...

PS. Waarom wil je perse een 2de PPPoE? Voor gewoon gebruik heb je (bijna) geen nadelen met een dubbele NAT.
Voor specifieke toepassingen (vb VPN naar thuis) kan je op de Fritz!Box de nodige poorten openzetten naar de Open-WRT router, of deze in "exposed host" (DMZ) zetten ?

Borromini schreef:Heb geprobeerd de 6.53-versie terug te zetten maar dat weigert hij. De Duitse 7.01-versie weigert hij ook :???:

- een Duitse Firmware kan je in principe niet zomaar flashen op een internationale Fritz!Box.
- Een downgrade is ook niet zomaar mogelijk, maar je moet een Firmware recovery doen. Hierbij gaan de instellingen verloren (maar ik neem aan dat je een back-up gemaakt hebt van je instellingen voor de upgrade :wink: .

PS. Waarom zou je terug willen downgraden? Je hebt toch niets dat slechter werkt dan met de oude Firmware?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Borromini
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 13 Feb 2018
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor Borromini » 14 Jan 2019, 19:17

Ik heb inderdaad een backup gemaakt maar 6.53 terugzetten lijkt nog niet zo simpel (en je hebt er natuurlijk Windows voor nodig).

Ik ben me bewust dat double NAT niet de vertraging veroorzaakt. Ondertussen lijkt de verbinding opnieuw stabiel. Ik ga wat afwachten en zien wat het geeft... 'Exposed host' vind ik niet in de instellingen (net zomin als DMZ). Als ik het google dan lijkt Fritz!Box dat niet te ondersteunen.

Ik dacht wat efficienter te werken met PPPoE passthrough maar een tweede IP is ook niet alles natuurlijk.

Voorlopig laat ik het even zo :).

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2458 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 669 keer
Contact:

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor philippe_d » 14 Jan 2019, 23:03

Borromini schreef: Ik ga wat afwachten en zien wat het geeft... 'Exposed host' vind ik niet in de instellingen (net zomin als DMZ).
Als ik het google dan lijkt Fritz!Box dat niet te ondersteunen.

Toch wel ...
Ga naar Internet > Permit Access > Port Sharing en druk op "Add Device for Sharing"
In het volgende scherm kan je het "Device " selecteren uit de drop-down lijst. Selecteer hier jouw DD-WRT Router.
Onder IPv4 settings een vinkje zetten bij "Open this device completely for Internet sharing via IPv4 (exposed host)".

Best de WAN van jouw DD-WRT een vast IP adres geven (buiten de DHCP range van de Fritz!Box, ofwel het IP vast zetten in de "Network Settings" van de Fritz!Box (om te vermijden dat de router na een reboot van jouw systeem een willekeurig ander IPv4 adres krijgt).

screenshot_43.png
screenshot_44.png

[screenshot is een fictief voorbeeld]
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Borromini
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 13 Feb 2018
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor Borromini » 15 Jan 2019, 19:08

Heb ik gedaan, bedankt! :banana:

Grigri
Plus Member
Plus Member
Berichten: 151
Lid geworden op: 25 Mar 2012
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: PPPoE passthrough met Fritz!Box 7490 en OpenWrt

Berichtdoor Grigri » 13 Mar 2019, 14:38

Borromini schreef:
Grigri: welke heb jij genomen bij je laatste upgrade?


Ik zit nog altijd op 6.53. Draait al 3 jaar stabiel als een rots en kom hooguit 1x/jaar op mijn modem terecht, heb dus nog geen tijd genomen om de firmware te upgraden naar de recent gewhiteliste 7.01.


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten