Brexit is een feit

GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 576
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 21 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
Contact:

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor GuntherDW » 15 Mar 2019, 04:08

warpozio2 schreef:
timmermc schreef:Eén ding is weeral duidelijk geworden, de wil van het volk hoezeer deze ook goede of slechte keuzes bevat, is van geen belang.


Wat is de wil van het volk?
Bijna 3 jaar geleden stemde ongeveer 72% van de Britten.
51,9% tegen 48,1% stemde voor Brexit.

37.5% van de Britten stemden voor Brexit
34.5% van de Britten stemden tegen Brexit
28% stemde niet
Wat is de wil van het volk?


Er zaten er toen ook een gigantische hoop leave voters bij welke dachten "ach leave wint toch niet wat maakt het uit" of "ik wil eigenlijk remain maar wil ook change" en nadien spijt hadden dat ze hun vote niet konden wijzigen... Als je zo echter met cijfers gaat liggen jongleren kan je je alles doen wijsmaken.

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4160
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 214 keer
Uitgedeelde bedankjes: 312 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor wied » 15 Mar 2019, 14:19

https://www.theguardian.com/commentisfr ... e-50-delay

...hoe May uiteindelijk toch haar zin kan krijgen!?
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7134
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 531 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor ITnetadmin » 15 Mar 2019, 17:22

De wil van het volk kan je niet samenvatten in een yes/no referendum van deze aard.
Je hebt bv mensen die "tegen" stemmen, gewoon om dwars te liggen omdat "iets" hen niet zint, tem de huurprijs van hun appt toe.

Waar het op neerkomt is dat de UK een probleem heeft, nl een verscheurde samenleving (mede dankzij dat referendum).
Velen willen terug een empire zijn, waar zij het voor het zeggen hebben en de rest moet luisteren.
Dat merk je bv in de hypocrisie waarmee ze de macht van de EU niet aanvaarden, maar tegelijk wel tegen Schotland zeggen "zwijgen en goedvinden".


Dat gezegd, hoor ik in de wandelgangen dat er hardline brexiters in Polen aan het lobbyen geslagen zijn om te vragen dat Polen de extension niet zou goedkeuren.

Gebruikersavatar
cptKangaroo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2340
Lid geworden op: 18 Dec 2004
Locatie: 053 Aalst
Bedankt: 157 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 432 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor cptKangaroo » 15 Mar 2019, 19:58

De DUP had van Noord-Ierland een rijk echtscheidingskindje kunnen maken dat van beide walletjes eet, door gewoon de bestaande natuurlijke grens te aanvaarden: de Ierse Zee, zoals de EU steeds suggereerde. Dan was er geen gezever over een backstop en grensinfrastructuur op het Ierse eiland zelf.

Gebruikersavatar
timmermc
Plus Member
Plus Member
Berichten: 199
Lid geworden op: 07 Nov 2012
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor timmermc » 16 Mar 2019, 12:03

ITnetadmin schreef:De wil van het volk kan je niet samenvatten in een yes/no referendum van deze aard.
Je hebt bv mensen die "tegen" stemmen, gewoon om dwars te liggen omdat "iets" hen niet zint... Velen willen terug een empire zijn, waar zij het voor het zeggen hebben en de rest moet luisteren.


Wil je nu zeggen dat het volk dom en dwaas is. Dat enkel een stel hoog opgeleiden het voorrecht zouden mogen hebben om te stemmen of mee te doen aan een referendum?

Dit is democratie, iedereen welke mening ook, voor of tegen, of vanuit een buikgevoel mag stemmen. Dat het niet strookt met wat sommigen in de menigte willen is absoluut normaal, maar in een democratie moet de politiek uitvoeren wat de stem van het volk wil, en dat is aan het wankelen in de UK.

Britten zijn nog steeds erg vaderlandslievend en dat merk je dus duidelijk, iets wat Belgen steeds hebben gemist. Maar hebben wij dan ook iets om echt vaderlandslievend over te zijn.
Verhofstadt die Italiaanse wijnboer, die zichzelf als keizer van een eigen EU leger ziet? Of een Dehaene die ons destijds vertelde dat we de buikriem moesten aanspannen om bij een verenigd Europa te kunnen behoren, wel dat gevoel ervan is nooit verdwenen.
Aan zee ist altijd goe weer...

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4160
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 214 keer
Uitgedeelde bedankjes: 312 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor wied » 16 Mar 2019, 13:45

timmermc schrijft: ...in een democratie moet de politiek uitvoeren wat de stem van het volk wil, en dat is aan het wankelen in de UK.

...in de UK, alsook in een groot deel van de EU!
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

R2D2
Pro Member
Pro Member
Berichten: 394
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor R2D2 » 16 Mar 2019, 17:06

ITnetadmin schreef:Waar het op neerkomt is dat de UK een probleem heeft, nl een verscheurde samenleving (mede dankzij dat referendum).
Velen willen terug een empire zijn, waar zij het voor het zeggen hebben en de rest moet luisteren.
Dat merk je bv in de hypocrisie waarmee ze de macht van de EU niet aanvaarden, maar tegelijk wel tegen Schotland zeggen "zwijgen en goedvinden".


De nagel op de kop. De Britse maatschappij is danig verscheurd, en niet enkel op vlak van de Brexit. Er is de eeuwenoude klassenmaatschappij die nog altijd zeer sterk bestaat. De bankencrisis heeft alles nog flink erger gemaakt. Tel daar nog de "devolution" bij en de groeiende xenofobie tegenover de (oost)Europese werknemers.
In die omstandigheden zagen enkele politiek opportunisten hun kans om op basis van sentimenten en nostalgie naar terug te grijpen naar de "British Empire"gedachte. Het referendum was een totale ramp want het bundelde ongeveer alle nadelen van een directe democratie. Met een simplistische LEAVE/REMAIN keuze was geen enkele nuance mogelijk en bovendien wist niemand wat precies Leave betekende en wat de gevolgen zouden zijn.

Ik kom nogal veel in de UK en heb de sentimenten voelen keren. Onder meer gestuurd door de pers bestaat er grote argwaan tegenover de EU. Net zoals politici hier al eens doen (het is de fout van de Walen) wordt daar alles wat er misgaat op de EU gestoken.
Ook als dat gewoon pertinent onwaar is. En niemand die het weerlegt, ook de BBC niet.

Zo hebben ze in de UK nogal last van "red tape" : bureaucratische regels die er gekomen zijn omdat iemand daar iets kon aan verdienen. En dat steken ze dan op de EU. En dat terwijl die regels bij ons gewoon niet bestaan en dus puur Britse wetgeving zijn. Maar : "het is de fout van de EU".
De pers (grotendeels populistische tabloids) vinden zulke verhalen uit aan de lopende band.

In die opstandigheden is het logisch dat LEAVE het (zij het nipt) gehaald heeft.

Wat het referendum betreft : als dat dan toch zo'n een schitterend democratisch instrument zou zijn, waarom zijn ze dan bang voor een second vote ?

fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2791
Lid geworden op: 18 Feb 2008
Bedankt: 57 keer
Uitgedeelde bedankjes: 109 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor fluppie » 16 Mar 2019, 17:32

ken persoonlijk iemand die drie jaar in de UK heeft gewoond,hetzelfde verhaal,de middenklasse in de UK is op sterven na dood,alleen nog de rijkere klasse,en de werkmensen,een huis verwerven is nog veel moeilijker dan hier,praktisch onmogelijk.De politiekers en regeringen hebben de laatste jaren alles wat mis ging in de schoenen van de EU geschoven.

apestaart
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1174
Lid geworden op: 10 Jun 2013
Locatie: Oostende
Bedankt: 63 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor apestaart » 16 Mar 2019, 17:54

fluppie schreef:ken persoonlijk iemand die drie jaar in de UK heeft gewoond,hetzelfde verhaal,de middenklasse in de UK is op sterven na dood,alleen nog de rijkere klasse,en de werkmensen,een huis verwerven is nog veel moeilijker dan hier,praktisch onmogelijk.De politiekers en regeringen hebben de laatste jaren alles wat mis ging in de schoenen van de EU geschoven.


Als ze dan uit de EU zullen zijn dan zullen die problemen er nog altijd zijn als het nog niet erger zullen zijn, op wie zullen ze dan steken? Alleszins niet meer op de EU want dat land heeft er dan niks meer mee te komen. Ik ben benieuwd.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2148
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 192 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor CCatalyst » 16 Mar 2019, 18:46

R2D2 schreef:Wat het referendum betreft : als dat dan toch zo'n een schitterend democratisch instrument zou zijn, waarom zijn ze dan bang voor een second vote ?


Het is een schitterend democratisch instrument, daarom dat er geen herhaling noodzakelijk is. Het volk heeft gesproken, we leggen ons er bij neer, en na een slecht politiek toneel op te voeren gaan we niet nog eens een referendum doen in de hoop een ander resultaat te krijgen dat ons dan meer bevalt. Dat is machtmisbruik en dat zou ook weer geinterpreteerd kunnen worden als EU-clientelisme. In die zin heeft May dus wel gelijk dat ze geen nieuw referendum wilt.

En, zoals ik al enkele keren zei, als je zo'n referendum opnieuw doet, zie ik niet in waarom in de toekomst ook verkiezingen niet gewoon over gedaan kunnen worden "omdat het resultaat ons niet bevalt". Je moet opletten met de precedenten die je zo schept.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7282
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 534 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor heist_175 » 16 Mar 2019, 20:07

Het volk vroeg - via een referendum - de Brexit.
Nu de deal met de EU voorligt kan je toch prima vragen: is het een goeie deal. Indien ja, passen we de deal toe; indien nee, stopt het hier want de EU gaat niet nog eens onderhandelen.

Stel je wil weg bij uw werkgever. Je zoekt op "de markt" of er een betere deal is. Op het moment dat de deal voorligt, kan je zelf toch nog gewoon afwegen of je ingaat op het voorstel van de nieuwe werkgever of niet?

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2148
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 192 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor CCatalyst » 16 Mar 2019, 20:20

heist_175 schreef:Nu de deal met de EU voorligt kan je toch prima vragen: is het een goeie deal. Indien ja, passen we de deal toe; indien nee, stopt het hier want de EU gaat niet nog eens onderhandelen.


Over de deal kan je dat doen, maar bij nee mag het niet zijn "dan stopt het hier" maar wel gewoon een harde brexit (met WTO-normen en wat weet ik allemaal). Over de brexit zelf hoeft immers ook niet meer onderhandeld te worden, het volk heeft daarover reeds beslist.

De piste met 3 antwoorden: harde brexit/zachte brexit/geen brexit is evenmin gewenst om de reden hierboven reeds aangehaald en omdat er al polls met die opties gebeurd zijn die aantonen dat geen enkel van de 3 een absolute meerderheid krijgt waardoor de chaos eigenlijk alleen nog groter zou worden.

Het meest gebruikte argument is dat zo'n nieuw referendum perfect moet kunnen "gezien de gewijzigde omstandigheden", maar mijn 2 tegenargumenten zijn dan:
1) waarom leggen ze het vorig NIET-BINDEND referendum dan niet gewoon naast zich neer
2) hoe vermijd je dat je een precedent creëert waardoor alle directe democratie (dus ook verkiezingen) hun rechtszekerheid verliezen omdat "gewijzigde omstandigheden" (wat zeer subjectief is) volstaan om ze over te doen? Zeggen dat dit een eenmalige maatregel is gaat immers zonder twijfel het etiket van EU-clientelisme krijgen, waardoor een tweede referendum zowaar nog "slechter" kan uitvallen.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7282
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 534 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor heist_175 » 16 Mar 2019, 20:28

Democratie is toch niet dat je geen vergissingen kan begaan? Voortschrijdend inzicht bij de kiezers?
Ik begrijp de halsstarigheid niet waarmee het nipte referendum mordicus gevolgd moet worden.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2148
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 192 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor CCatalyst » 16 Mar 2019, 20:32

heist_175 schreef:Democratie is toch niet dat je geen vergissingen kan begaan? Voortschrijdend inzicht bij de kiezers?


Steeds datzelfde argument "gewijzigde omstandigheden"/"voortschrijdend inzicht", steeds krijg ik geen repliek bij mijn twee tegenargumenten daarop.

Ik zou ook graag nieuwe verkiezingen willen telkens mijn inzicht voortschrijdt, zoals nu het geval is en wat meermaals gebeurt in een periode van 5 jaar. Wellicht daarom dat May dus geen nieuw referendum wilt, het precedent is te gevaarlijk.

Het zit hem ook niet zozeer in het "geen vergissingen begaan", het zit hem eerder in de perceptie dat de burger alleen een "vergissing begaat" als het resultaat de mensen die de macht hebben een referendum te organiseren niet aanstaat.

Het instrument van het referendum verliest haar nut en rechtszekerheid als het over gedaan kan worden tot het "gewenste resultaat" bereikt wordt.

heist_175 schreef:Ik begrijp de halsstarigheid niet waarmee het nipte referendum mordicus gevolgd moet worden.


Ik begrijp de halsstarigheid niet waarmee een niet-bindend referendum als bindend beschouwd wordt.

Soit, de discussie is hier al enkele keren gevoerd. Feit is dat tot op vandaag de optie van een tweede referendum nog steeds niet serieus op tafel ligt, zelfs nu de chaos niet veel groter kan. Er zullen wel redenen zijn daarvoor.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7282
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 534 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor heist_175 » 16 Mar 2019, 20:52

CCatalyst schreef:Ik zou ook graag nieuwe verkiezingen willen telkens mijn inzicht voortschrijdt, zoals nu het geval is en wat meermaals gebeurt in een periode van 5 jaar. Wellicht daarom dat May dus geen nieuw referendum wilt, het precedent is te gevaarlijk.

In de geschiedenis van België zijn er wel vaker verkiezingen gehouden nav regeringen die een duidelijk mandaat (of beoordeling) van de kiezers wensten. Dus dat is zo gek niet. May heeft zelf (eerder al) verkiezingen uitgeschreven, waarin ze hoopte op een sterk mandaat.

Voor iets impactvol als de Brexit is het toch niet overdreven om een duidelijk mandaat te vragen?

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2148
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 192 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor CCatalyst » 16 Mar 2019, 21:25

heist_175 schreef:In de geschiedenis van België zijn er wel vaker verkiezingen gehouden nav regeringen die een duidelijk mandaat (of beoordeling) van de kiezers wensten. Dus dat is zo gek niet. May heeft zelf (eerder al) verkiezingen uitgeschreven, waarin ze hoopte op een sterk mandaat.


Inderdaad, en daarmee geef je een goed voorbeeld die de bezorgdheid verantwoordt. Die verkiezingen worden uitgeschreven met het oog op het vergroten van de macht, omdat men denkt dat de burger achter het beleid staat (soms misrekent men zich daarin). Niet omdat men denkt dat de burger niet akkoord gaat met het beleid dat gevoerd wordt. Mocht dat laatste het geval zijn, schrijft men lekker geen nieuwe verkiezingen uit, cfr Belgie nu dat al enkele maanden stuurloos ronddwaalt.

Dit is dus het grote probleem: de vrees is dat referenda enkel opnieuw gedaan worden als zij die de macht hebben het te organiseren menen dat zij of hun agenda erbij hebben te winnen. Desnoods blijven ze dan maar referenda organiseren tot het gewenste resultaat bereikt wordt. En daarmee verliest het referendum heel veel van haar oorspronkelijke bedoeling, en kan het beter gewoon afgeschaft worden. Gelukkig dus dat deze piste niet op tafel ligt momenteel.

heist_175 schreef:Voor iets impactvol als de Brexit is het toch niet overdreven om een duidelijk mandaat te vragen?


Het mandaat is reeds gevraagd, verkregen en geconsumeerd. In de context van een referendum is "duidelijk" gelijk aan 50+1. Anders kan je weer subjectief gaan doen over wat "impactvol" is en of ongewenste resultaten een grotere meerderheid vereisen dan gewenste resultaten, en zo groeit het wantrouwen alleen maar verder. Laat dat maar achterwege. Gewoon de meerderheid.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7134
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 531 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor ITnetadmin » 17 Mar 2019, 03:31

timmermc schreef:
ITnetadmin schreef:De wil van het volk kan je niet samenvatten in een yes/no referendum van deze aard.
Je hebt bv mensen die "tegen" stemmen, gewoon om dwars te liggen omdat "iets" hen niet zint... Velen willen terug een empire zijn, waar zij het voor het zeggen hebben en de rest moet luisteren.

Wil je nu zeggen dat het volk dom en dwaas is. Dat enkel een stel hoog opgeleiden het voorrecht zouden mogen hebben om te stemmen of mee te doen aan een referendum?
Dit is democratie, iedereen welke mening ook, voor of tegen, of vanuit een buikgevoel mag stemmen. Dat het niet strookt met wat sommigen in de menigte willen is absoluut normaal, maar in een democratie moet de politiek uitvoeren wat de stem van het volk wil, en dat is aan het wankelen in de UK.

Ja. En nee.
Ja, het volk is dom en dwaas.
Nee, want elke inperking van stemrecht is een slippery slope naar dictatuur.
Hoewel dat laatste werkelijk het enige argument is pro democratie.
Zoals Churchill ooit zei:
"Democracy is the worst form of government. Apart from all the others."
en
"The best argument against democracy is a 5min conversation with the average voter."

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef:Voor iets impactvol als de Brexit is het toch niet overdreven om een duidelijk mandaat te vragen?

Het mandaat is reeds gevraagd, verkregen en geconsumeerd. In de context van een referendum is "duidelijk" gelijk aan 50+1.
Gewoon de meerderheid.

Er is nu ns absoluut niks "duidelijk" aan 50%+1, behalve dan dat het duidelijk is dat je met een probleem zit.
Er zijn vele, goede, redenen om met speciale meerderheden te werken, en die worden voor vanalles en nog wat gebruikt in de politiek.
In elke beslissing die ik zou nemen, en waar ik zeggenschap over heb, vereis is dat het eindresultaat ook nog ns voorgelegd wordt aan mij alvorens ik finaal akkoord ga.
Dat is niet meer dan logisch.
Zeker wanneer je merkt dat niemand weet wat ze willen, enkel wat ze niet willen.
Je hebt remainers, hard brexiters, soft brexiters, ...

En meer nog, je hebt de brexit paradox:
- geen harde grens tussen Ierland en N-Ierland
- geen harde grens tussen N-Ierland en GB
- weg uit de EU douanie-unie
Pick two.
Zolang de UK ze alledrie wil, geraken we nergens, want dat is gewoon onmogelijk.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7282
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 534 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor heist_175 » 17 Mar 2019, 08:56

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef:In de geschiedenis van België zijn er wel vaker verkiezingen gehouden nav regeringen die een duidelijk mandaat (of beoordeling) van de kiezers wensten. Dus dat is zo gek niet. May heeft zelf (eerder al) verkiezingen uitgeschreven, waarin ze hoopte op een sterk mandaat.

Inderdaad, en daarmee geef je een goed voorbeeld die de bezorgdheid verantwoordt. Die verkiezingen worden uitgeschreven met het oog op het vergroten van de macht, omdat men denkt dat de burger achter het beleid staat (soms misrekent men zich daarin). Niet omdat men denkt dat de burger niet akkoord gaat met het beleid dat gevoerd wordt. Mocht dat laatste het geval zijn, schrijft men lekker geen nieuwe verkiezingen uit, cfr Belgie nu dat al enkele maanden stuurloos ronddwaalt.

May haar doelstelling was duidelijk het vergroten van de macht, maar in de Belgische geschiedenis is er ook meermaals een mandaat gevraagd om wijzigingen aan de kiezer voor te leggen.
De hele sectie Eyskens, Tindemans, Martens was echt niet alleen met electoraal gewin voor ogen.

Wat je schrijft vind ik complete onzin.
In naam van de democratie zou dat betekenen dat we nog steeds mega zonnepaneelsubsidies zouden hebben (ahja democratisch bepaald, daar mag niet op teruggekomen worden), dat de VAA nog steeds het oude systeem is, dat ...
Ach kom nou. Je beslist vandaag iets en morgen stel je dat bij.

Het is ook abberrant dat er in het Parlement iets beslist wordt en dat de kritiek dan is dat het niet democratisch is.
Het Parlement is net de arena van de democratie.

TheEconomist, deze week
Afbeelding

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: BALEN
Bedankt: 92 keer
Uitgedeelde bedankjes: 57 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor Ofloo » 17 Mar 2019, 10:24

Ik begrijp niet dat iets zo complex als een brexit een yes/no vote wordt maar als het dan gaat over de manier kan men geen yes/no poll maken !?

Als ze dan toch zo'n believers zijn en met een paar procent democratie uitvoeren die zo ingrijpend is vind ik dat ze de lijn maar moeten door trekken. Waarom kan een brexit met Yes/No en hoe dat moet dan niet !?

Dit is gewoon een grote poppenkast, en niks anders. Verschillende vertrouwens stemmen enz, maar niemand durft het terug een referendum te organiseren. 'k Ben benieuwd of de Britten er vandaag nog zo over denken.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7134
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 531 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor ITnetadmin » 17 Mar 2019, 11:33

We zijn op een punt gekomen dat het mij niet langer zou verbazen als iemand zou opperen om een referendum te organiseren met de vraag of er een nieuw referendum over de brexit moet georganiseerd worden :-)

Gebruikersavatar
timmermc
Plus Member
Plus Member
Berichten: 199
Lid geworden op: 07 Nov 2012
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor timmermc » 17 Mar 2019, 12:28

Vele Britten zitten nu met het hoofd te schudden. 17.4 miljoen Britten hebben gekozen voor een Brexit met of zonder deal, en het 'government' heeft gezegd dat het aan die wens zal voldoen. Ze hebben 2 jaar de tijd gekregen om dit in goede banen te sturen maar hebben niks maar dan ook niets gerealiseerd. Eén grote politieke mislukking op 12 dagen verwijderd van 29 Maart.
De deal wat werd voorgelegd is in mijn ogen eerder een 'treaty' waarmee Barnier staat te zwaaien, en doet me terugdenken aan het verdrag van Versailles waarmee destijds de hoekstenen gelegd werden voor de latere problemen.
Aan zee ist altijd goe weer...

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4160
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 214 keer
Uitgedeelde bedankjes: 312 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor wied » 17 Mar 2019, 15:06

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dinsdag is May terug aan zet: ¨my way, or the highway¨...
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

Gebruikersavatar
cptKangaroo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2340
Lid geworden op: 18 Dec 2004
Locatie: 053 Aalst
Bedankt: 157 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 432 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor cptKangaroo » 17 Mar 2019, 16:49

Ofloo schreef:Ik begrijp niet dat iets zo complex als een brexit een yes/no vote wordt maar als het dan gaat over de manier kan men geen yes/no poll maken !?

Als ze dan toch zo'n believers zijn en met een paar procent democratie uitvoeren die zo ingrijpend is vind ik dat ze de lijn maar moeten door trekken. Waarom kan een brexit met Yes/No en hoe dat moet dan niet !?


Meestal zegt men dat het eerste referendum al beslist heeft, terwijl een tweede referendum toch een andere vraag zou zijn. Maar als men toch een tweede overweegt, dan is die vraagstelling een probleem want dan zou men waarschijnlijk tussen "no-deal / May's deal / no brexit" moeten kiezen en daarmee verdeelt men de leavers tussen 2 antwoorden terwijl alle remainers voor no brexit zouden kiezen.

Men kon/kan gerust alle mogelijk brexit smaken aftasten in het parlement met vrije "indicative votes" maar zolang May's deal niet helemaal dood is, laat de regering dat niet gebeuren omdat het dan effectief terug naar af is.

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4160
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 214 keer
Uitgedeelde bedankjes: 312 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor wied » 17 Mar 2019, 17:28

Lees: May`s deal=EU (dictated) deal! Dit ter verduidelijking...
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7134
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 531 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor ITnetadmin » 17 Mar 2019, 20:59

Tja, May moet nu eenmaal met de EU onderhandelen.
En de EU heeft de sterke positie, want art50 voorziet in een automatische scheiding zonder deal.

Verder:
De discussie over een tweede referendum zou idd zijn:
"Welke vraag stellen we?"
Opties:
- hard / soft / no brexit: bijna gegarandeerde win voor de remainers, want leave wordt opgesplitst
- hard / soft brexit: gaat remain nooit aanvaarden want hun positie staat er niet in
- yes / no brexit: staan we weer voor hetzelfde dilemma indien leave terug wint

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18784
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 927 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1800 keer
Contact:

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor krisken » 18 Mar 2019, 12:58

Het is inmiddels al maanden geweten dat een groot aantal van de Brexit stemmers uit het vorige referendum inmiddels hun staart hebben ingetrokken omdat deze tegen de EU stemden omwille van een groot aantal leugens.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + EDPnet 100/30
Telefonie = WeePee + Speakup + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti + AVM Fritzbox

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4160
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 214 keer
Uitgedeelde bedankjes: 312 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor wied » 19 Mar 2019, 12:49

https://www.theguardian.com/commentisfr ... compromise

Laten we hopen dat deze man (S. Jenkins) in de goeie glazen bol gekeken heeft :-)
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

apestaart
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1174
Lid geworden op: 10 Jun 2013
Locatie: Oostende
Bedankt: 63 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor apestaart » 20 Mar 2019, 18:53

Theresa May heeft een brief naar Europa gestuurd waarin zij vraagt om de Brexit uit te stellen tot 30 juni maar Donald Tusk heeft gezegd dat de UK enkel uitstel zal krijgen als de deal met Europa door het Britse parlement wordt gekeurd en dan nog zal die uitstel niet langer mogen duren dan 23 mei zodat de UK niet moet deelnemen aan de Europese verkiezingen.
De beslissing over dat uitstel zal nu donderdag en vrijdag genomen worden tijdens de Europese top in Brussel.

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/do ... ~a465d6ab/

Gebruikersavatar
timmermc
Plus Member
Plus Member
Berichten: 199
Lid geworden op: 07 Nov 2012
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor timmermc » 20 Mar 2019, 21:50

apestaart schreef:Theresa May heeft een brief naar Europa gestuurd waarin zij vraagt om de Brexit uit te stellen tot 30 juni maar Donald Tusk heeft gezegd dat de UK enkel uitstel zal krijgen als de deal met Europa door het Britse parlement wordt gekeurd en dan nog zal die uitstel niet langer mogen duren dan 23 mei zodat de UK niet moet deelnemen aan de Europese verkiezingen.
De beslissing over dat uitstel zal nu donderdag en vrijdag genomen worden tijdens de Europese top in Brussel.


En de oorlog tussen Engeland en de EU (lees:Duitsland) is opnieuw uitgebroken vandaag. Gelukkig zonder slachtoffers (tenminste nog niet...)
Aan zee ist altijd goe weer...

fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2791
Lid geworden op: 18 Feb 2008
Bedankt: 57 keer
Uitgedeelde bedankjes: 109 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor fluppie » 20 Mar 2019, 22:21

Het ziet er alsmaar slechter uit,de verschillende groepen lijken allen aan elkaar gewaagd,in de Uk,toch zijn landen als Belgie en Nederland de grootste slachtoffers in de EU bij een Harde Brexit,Macron(FR) is nog niet direkt van plan om een uitstel,zelfs maar voor een paar maanden te geven.

qless
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1543
Lid geworden op: 13 Dec 2002
Locatie: Lokeren
Bedankt: 121 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor qless » 21 Mar 2019, 09:00

Het is vooral .FR die nu tegen gas geeft, .DE probeert nog een no-deal te vermijden. Maar elke verlenging voorbij 23 mei is een juridisch probleem als .UK geen Europese verkiezingen heeft gehouden.

R2D2
Pro Member
Pro Member
Berichten: 394
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor R2D2 » 21 Mar 2019, 10:38

Ik ben geboekt om begin juli een job uit te voeren in Londen. Als freelancer met eigen materiaal.
In het slechtste geval is dat dus arbeid buiten de EU en in- en uitvoer van professioneel materiaal. (binnen of buiten de douane-unie???)
Totale onzekerheid dus over wat dit allemaal gaat kosten aan tijd, admin en centen...
Rare jongens die Britten.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2148
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 192 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor CCatalyst » 21 Mar 2019, 11:01

R2D2 schreef:Totale onzekerheid dus over wat dit allemaal gaat kosten aan tijd, admin en centen...


Hoe het allemaal zal evolueren is onzeker, maar wat ik zeker weet is dat er een tijdland een overgangsregime zal aangehouden worden voor zaken als deze. Niemand heeft baat bij het op zeer korte termijn dag op dag invoeren van een compleet ander regime. Die voorstellingen van chaos van de ene dag op de andere zijn niets anders dan scaremongering.

Materiaal dat je bijhebt en bij vertrek terug meeneemt valt overigens over het algemeen niet onder invoer.

qless schreef:Totale onzekerheid dus over wat dit allemaal gaat kosten aan tijd, admin en centen...
Maar elke verlenging voorbij 23 mei is een juridisch probleem als .UK geen Europese verkiezingen heeft gehouden.


Nope, nieuw parlement komt pas op 1 juli voor het eerst bijeen, dus uitstel tot 30 juni is perfect OK, maar vanaf 23 mei is "remain" geen optie meer. Het is dus een politiek probleem, geen juridisch probleem.

Zelfs een remain na 23 mei is eigenlijk mogelijk, maar dat vereist dan een later begin van het nieuwe europees parlement met het huidig parlement dat dan in "lopende zaken" blijft. Ook dat kan, maar betekent minder inkomsten voor de persoonlijke portefeuilles van de parlementariers. Dat op zich is al voldoende om het "onmogelijk" te beschouwen.
Laatst gewijzigd door CCatalyst op 21 Mar 2019, 11:05, 1 keer totaal gewijzigd.

R2D2
Pro Member
Pro Member
Berichten: 394
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor R2D2 » 21 Mar 2019, 11:04

CCatalyst schreef:Materiaal dat je bijhebt en bij vertrek terug meeneemt valt overigens over het algemeen niet onder invoer.


Inderdaad, als je dat in een "ATA carnet" laat zetten. Maar daar zit een aanzienlijke administratieve kost aan. Voor een éénmalige opdracht is dat gewoon veel te duur.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7282
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 534 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor heist_175 » 21 Mar 2019, 11:09

Remain na 30/05 is wel een issue, want welk land gaat de extra zitjes in het Parlement opgeven?

http://www.standaard.be/cnt/dmf20190315_04259462
INTERVIEW HYLKE VANDENBUSSCHE HOOGLERAAR INTERNATIONALE ECONOMIE
Zit er een systeem in de Brexit-chaos? Hylke Vandenbussche vindt van wel en waarschuwt Europa. ‘Onderschat de Britten niet. Ze weten heel goed wat ze willen. Die harde Brexit komt er.’

‘De Britten zijn de beste pokeraars’

Maar die Brexit gaat toch uit­gesteld worden? Is het niet voor korte dan voor lange tijd. En misschien komt van uitstel wel afstel.
‘De Britten zijn niet massaal aan het emigreren, hé. Ze hebben nog altijd vertrouwen’
‘Daar zou ik niet zo zeker van zijn. Tenzij ze echt een wit konijn uit haar hoed kan toveren, geloof ik nooit dat Theresa May haar deal nog goedgekeurd krijgt in het Britse parlement. Dus de optie van een kort uitstel tot 30 juni valt weg.’

‘Ze gaat dan voor een lang uitstel. Maar daarmee gaan de 27 EU-leiders echt niet instemmen. Die zijn druk bezig met hun eigen politieke carrière en die van hun partijgenoten die verkozen moeten raken in het Europees Parlement. De Britse zetels zijn al verdeeld onder de andere lid­staten. Denkt u echt dat ze die weer opgeven? Ik zie dat echt niet gebeuren en de Britten weten dat ook.’

‘Om de ergste chaos te vermijden, mogen ze waarschijnlijk nog iets langer blijven, maar ik verwacht dat de Brexit rond 15 mei een feit is. Die datum heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al laten vallen. Dat zal dan een Brexit zonder akkoord zijn.’

‘Als Europa de vraag tot lang uitstel afwijst, heeft het Lagerhuis niets meer te zeggen. Kijk, ik vrees dat Europa de Britten onderschat. Je mag niet vergeten: het zijn altijd uitstekende militaire strategen geweest. En de Brexit is een economische oorlog, zeker voor hen is het een zaak van nationaal belang. Denkt u echt dat ze niet weten waarmee ze bezig zijn? Ze weten heel goed waar ze willen uitkomen en ze liggen nog op schema. Ze hebben Europa schaakmat gezet.’

Echt? Iedereen zegt dat de Britten niet weten wat ze willen.
‘Onzin. Ze weten dat heel goed.’

En dat is?
‘Een vrijhandelsakkoord zoals Canada. Dan hebben ze toegang tot de vrije markt en hebben ze geen last meer van politieke inmenging uit Brussel. Dat einddoel is echt helder. Natuurlijk willen ze dat de weg ernaartoe zo zacht mogelijk is. Daarom wil May dat scheidings­akkoord graag goedgekeurd zien. In dat scenario laten de Britten toe dat Europa nog twee jaar de politieke en juridische touwtjes in handen heeft. Die prijs willen ze wel betalen. Maar als het zonder akkoord moet, dan zij het zo.’

‘De economische schade zal groter zijn, maar we overleven het wel, is de inschatting die ze hebben gemaakt. Daar spelen ze nu een pokerspel over en dat kunnen ze als de besten. De korte pijn heeft ook een belangrijk voordeel. Er is eindelijk duidelijkheid. De bedrijven smeken er bijna om. Deze lijdensweg is voor niemand goed, zelfs niet voor journalisten.’ (lacht)


Het klinkt een beetje als conspiracy-theorie, maar sinds ik het artikel gelezen heb, geraak ik wel meer en meer overtuigd van haar gelijk :).

R2D2
Pro Member
Pro Member
Berichten: 394
Lid geworden op: 20 Aug 2015
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor R2D2 » 21 Mar 2019, 11:18

Dat is de economische visie. Ze gaat er vanuit dat er één GB is, dat één strategie voert.
De recente geschiedenis toont aan dat dit land zeer sterk verscheurd is. Regionaal, politiek, sociaal, op alle niveaus tot in de gezinnen toe.
Elk heeft zijn eigen strategie. Bijvoorbeeld ook de Schotten die de Brexit zitten af te wachten om dan definitief voor independence te gaan.

Gebruikersavatar
timmermc
Plus Member
Plus Member
Berichten: 199
Lid geworden op: 07 Nov 2012
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor timmermc » 21 Mar 2019, 11:20

Zowel in Groot-Britanie als in de EU hebben de instanties schijnbaar het referendum afgedaan als een lachertje en heeft men rustig de transitieperiode laten passeren met nu en dan een beetje onderhandelen tussen de Britse regering en de EU. Nooit heeft men echt stilgestaan tijdens die periode over de consequenties bij de grenzen wanneer men geen deal bereikt. Plots staan er nu diverse aanbiedingen online om te solliciteren als douane medewerker (opleiding?) en douaneagentschappen hebben zelfs geen codes in hun computer om produkten ernaar te linken. De onbekwaamheid en laksheid hierin zal wel weer door de bevoegde instanties afgedaan worden met dikke boetes aan degene die maar verkeerd invult.

Niemand verwachtte dit resultaat in 2016, en zeker niet de politiek aan beide kanten van het kanaal. Groot-Brittannië is een zeer belangrijke handelspartner voor de EU en omgekeerd. Maar in een democratie moet je gewoon de stem van de mensen volgen, dus het is aan de politiek om hier met zo min mogelijk schade een oplossing voor te vinden.

De EU en Groot-Brittannië willen nu zo min mogelijk economische schade en staan tegenover elkaar als leeuwen (ze brengen zelfs de democratie in gevaar). Alleen sterke leiders aan beide zijdes kunnen een goede oplossing bieden, maar die zijn er niet.
May reageert als een moeder die haar kind ten allen koste wil beschermen, en de EU schrikt ervan dat ze hun belangrijkste partner verliezen en dat dit het begin kan betekenen van het einde van het succesverhaal van de EU (en de niet-verkozen elite krijgt de rillingen daarover).
Maar zelfs als dit niet gebeurt, blijft de Brexit één groot falen van het EU-beleid en zal dit nog jaren blijven nazinderen...
Aan zee ist altijd goe weer...

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7134
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 531 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor ITnetadmin » 21 Mar 2019, 14:56

R2D2 schreef:Ik ben geboekt om begin juli een job uit te voeren in Londen. Als freelancer met eigen materiaal.
In het slechtste geval is dat dus arbeid buiten de EU en in- en uitvoer van professioneel materiaal. (binnen of buiten de douane-unie???)
Totale onzekerheid dus over wat dit allemaal gaat kosten aan tijd, admin en centen...
Rare jongens die Britten.

Als de soft brexit er komt, is er een overgangsmaatregel tot eind 2020, iirc.
Bij hard brexit geen idee.

fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2791
Lid geworden op: 18 Feb 2008
Bedankt: 57 keer
Uitgedeelde bedankjes: 109 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor fluppie » 22 Mar 2019, 10:21

Als ik het goed begrepen heb,zal bij een harde Brexit alle voorafgaande onderwerpen,die tot nu toe besproken zijn,gewoon vervallen,m.a.w. bij een harde Brexit is er zelfs geen akoord voor de factuur van de scheiding,en ook niet over een overgangsperiode.

apestaart
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1174
Lid geworden op: 10 Jun 2013
Locatie: Oostende
Bedankt: 63 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Brexit is een feit

Berichtdoor apestaart » 22 Mar 2019, 11:42

Die deadline van 29 maart komt te vervallen want Theresa May heeft uitstel gekregen echter tot 23 mei mits het Britse parlement de deal alsnog goedkeurt maar indien niet dan is de deadline vastgelegd op 12 april, vanaf die dag gaat de harde Brexit in.
Lang uitstel is nog altijd mogelijk maar dan moet de UK wel moedoen met de Europese verkiezingen iets wat Theresa May weinig voor voelt.


Terug naar “Ander nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten