Vandaag nog iets interessants gelezen.
Rondje welles-nietes over gsm-straling na “gedesoriënteerde” mieren-experiment
Zet je gsm ‘s nachts uit of leg hem ver genoeg van je bed. En leg hem niet in een mierenhoop want de kolonie geraakt hopeloos gedesoriënteerd. Het eerste is common knowlegde. De verwarde mieren zijn het resultaat van een zeer recent Belgisch experiment aan de Université libre de Bruxelles (ULB). Mieren die blootgesteld werden aan een straling kleiner dan die van de meeste gsm-toestellen (900 Mhz, 2 watt) zagen hun geur- en visuele capaciteiten met 50 procent verminderen. Ze vonden de weg naar het nest niet terug, sommige mieren stierven.
Bij tests 30 uur na de blootstelling aan de straling herstelden de capaciteiten van de mieren tot 60 procent van wat ze voordien konden, maar niet verder.
Een gelijkaardig onderzoek in 2008 aan de UCL toonde aan dat bij ratten die gedurende lange tijd werden blootgesteld aan gsm-straling het geheugen serieus achteruitging.
GSM in een bijenkorf = katastrofe
Dit experiment met mieren onder leiding van Marie-Claire Cammaerts werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrijft Electromagnetic Biology and Medicine. Volgens Cammaerts is de uitkomst van het experiment logisch omdat gsm-straling inwerkt op de celmembranen en dus ook invloed heeft op het zenuwstelsel. “Er is geen reden waarom dat niet ook zo bij cellen van mensen zou zijn”.
Ze pleit ervoor om de voorzorgsmaatregelen op te voeren – in het bijzonder voor degenen die in de buurt van zendmasten wonen (wattage nog veel hoger). “Onze wereld kan misschien niet meer zonder draadloze technologie, maar verdere studies zijn nodig. Men heeft me verboden te werken met bijen, maar andere wetenschappers hebben aangetoond dat een gsm in een bijenkorf voor de bijen een echte katastrofe is”, aldus de onderzoekster in Le Soir.
“Zegt niets over de mens”
Het onderzoek lokte kritiek uit. Luc Verschaeve, medewerker bij het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid, twijfelt aan de resultaten van het experiment. “Het zegt niets over de effecten van deze straling op mensen”, aldus Verschaeve.
Hij heeft de beschrijving van het experiment door een ingenieur laten nakijken. Daaruit blijkt volgens hem dat de mieren zich mogelijk door het geluid en het windje van de generator die de straling opwekte anders zijn gaan gedragen. “Dat is niet uigesloten”.
Status quo
Verschaeve wijst op andere studies met gsm-straling op insecten waarbij niets werd gevonden. “Is bellen met de gsm kankerverwekkend of tast het onze hersenen aan? De meeste studies stellen ons gerust. De wetenschappelijke consensus is ook dat het gevaar niet bewezen is. Maar enkel de onderzoeken die dat bewijs zogezegd wél leveren, halen de media”, zegt Verschaeve in een reactie in De Standaard.
Volgens de huidige wetenschappelijke kennis zijn er wel degelijk effecten van langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling: effecten op het DNA, verstoring van de elektrische activiteit in de hersenen, effecten op de bloeddruk… Maar bij gebrek aan wetenschappelijke consensus kiezen de overheden voor preventie door de toegelaten straling te beperken.
Aanbevelingen
Daarom even de aanbevelingen van de Stichting tegen kanker (Gsm verhoogt wellicht risico op kanker) herhalen:
geen GSM laten gebruiken aan kinderen jonger dan 12 (behalve in noodgevallen)
korte gesprekken en bij voorkeur SMS gebruiken
niet bellen in een rijdend voertuig (het vermogen dat de GSM dan uitstraalt om de dichtstbijzijnde antenne te zoeken is dan heel groot)
het toestel niet te dicht bij het oor houden wanneer het oproepnummer wordt gebeld
de GSM niet op je dragen, zelfs niet in waaktoestand (gemiddeld gebeurt er immers om de 5 minuten een geo-localisatie).
Bron:
http://www.vief.be/gezondheid/rondje-we ... iment.html