De meeste kleine windmolens beginnen te draaien van 2 Beaufort (7-11km/u of 1.6-3.3m/s), maar voor een goed vermogen op te wekken moet je toch best al rond de 4 Beaufort zitten. Wat ongeveer 20-29 km/u is.
in België volgens het meteo
In België komt de wind overwegend uit het ZW. De gemiddelde windsnelheid van 6 à 7 m/s aan de kust neemt af tot 2 à 4 m/s in de valleien van Hoog-België en in Belgisch Lotharingen. Gemiddeld bereikt of overtreft de maximale windstoot om de 2 jaar de 35 m/s aan de kust en 23 à 30 m/s in het binnenland. De afname van de windsnelheid naar het binnenland is te wijten aan meer wrijving met de grond, wat een toename van de turbulentie tot gevolg heeft.
Lees gemiddelde dus je komt er ook een pak over soms, hetzelfde als gemiddeld internet gebruik dat is bij mij mss ook niet meer als 200Kbit ofzo maar toch haal ik maandelijks wel een hoop gigabytjes af...
Ik weet nu wel niet op welke hoogte ze dit meten , maar hoe hoger , hoe meer energie je kan opvangen uit de wind. Dus met een kleiner type windmolen kan je nog altijd redelijk wat energie opwekken naargelang je rendement van de generator , type molen en wieken.
vb gemiddelde windsnelheden in Heist-op-den-berg van deze week(15m hoogte):
voor België moet je toch met een kleine windmolen dit kunnen opwekken:
P = 0.5 x rho x A x Cp x V3 x Ng x Nb
P = vermogen in watts (746 watts = 1 hp)
rho = luchtdichtheid (rond de 1.225 kg/m3 rond zee-level)
A = gebied van je wieken (m2)
Cp = performance coefficient (.59 {Betz limit} maximum theoretisch mogelijk)
V = windsnelheid in meters/sec
Ng = generator efficiency (50% for car alternator, 80% or possibly more for a permanent magnet generator or grid-connected induction generator)
Nb = gearbox/bearings efficiency (depends, could be as high as 95% if good)
Dus : (met wieken van 1 meter: Pie x r² = zou je +- 3m² hebben)
P = 0,5 x 1,220 (boven zeespiegel is da lager) x 3 x 0.40 (eigen ontwerp) x 5³ x 0,70 (zelgemaakte generator) x 0,95 (want in mijn ontwerp hangen de wieken rechstreeks aan mij generator) = 60Watt en dit is met lage windsnelheden... FF rekenen mijn laptop verbruikt gemiddeld gezien 35 Watt dus ik kan perfect in een afgelegen gebied gaan laptoppen

en aangezien ik deze windmolen zou gebruiken om een remote wifi node te poweren die nog geen 35Watt verbruikt kom ik zeker toe...
Nu dezelfde berekening met wat betere windsnelheden:
8m/s want in België ook voorkomt : 249Watt
Volgens de pieken in Heist-od-b (12m/s) :841Watt
Dit is natuurlijk niet continue maar als ik men generator sterk genoeg maak kan hij dit wel aan...
Nu bij grotere wieken (1,5meter (7m²))
5m/s :141Watt
8m/s:581Watt
12m/s:1962Watt
Mijn huis zal ik er niet laten op kunnen laten draaien maar geef toe dat toch al de moeite is voor bepaalde zaken. Als je de ruimte/kennis hebt om een groter type te maken , kan toch al aardig wat 'gratis' energie benutten.